"Kondom patrola" sinoć posetila Novosađane

Da mladi sve manje znaju o efikasnoj kontracepciji, pokazala je i akcija "Kondom patrola" koju je sinoć u novosadskim klubovima i kafićima održala Omladina Jazasa.
Volonteri su tokom vikenda obilazili klubove, anketirali posetioce na temu bezbednog seksa i delili "kazne", flajere i kondome. "Reakcije omladine bile su različite, uglavnom pozitivne. Neki su shvatili potpuno ozbiljno i pitali koji je rok za plaćanje kazne, drugi su se, pak, smejali i zahvaljivali na besplatno podeljenom prezervativu", kaže volonterka Katarina Čolakov.
 
Poslednjih godina, broj neželjenih trudnoća među mladim ženama predstavlja veliki globalni problem, a nagli porast upražnjavanja nezaštićenog seksa u pojedinim zemljama doveo je u pitanje kvalitet seksualnog obrazovanja dostupnog omladini. O nedostatku edukacije među mladima, svedoče i iskustva volontera koji kažu da mnogi nisu ni znali šta se obeležava 1. decembra. "Niko nije imao kod sebe kondom, tako da smo im svima dobro došli. Ljudima je bilo interesantno što su dobili "kaznu" sa edukativnim materijalom, sa kog su mogli da nauče po nešto", navodi volonter Stefan Mikan.
 
U Evropi, svega polovina mladih seksualno obrazovanje dobija u školi, dok se u Latinskoj Americi, Aziji i Severnoj Americi na taj način informiše tek jedna trećina mladih. Mnogi mladi kažu da bi ih bilo sramota da potraže informacije o kontracepciji u ustanovama zdravstvene zaštite. "Mladi danas imaju više znanja i informacija nego pre. Imaju i više različitih izvora, ali što je bitno i podjednako dezinformacija i poluistina. Tako da je važno naučiti ih da razlikuju informacije i konsultuju izvore od poverenja", objašnjava predsednik te organizacije Strahinja Tijanić.
 
 Iz tih razloga, omladina Jazasa povodom meseca borbe protiv protiv HIV-a i AIDS-a, sprovodi niz aktivnosti namenjenih prvenstveno mladima kako bi se skrenula pažnja javnosti na značaj prevencije HIV-a i uključivanje svih građana i građanki u borbu protiv ovog virusa. 
  • Smrdija

    03.12.2016 06:12
    Hleba i igara .
  • Zivan

    02.12.2016 23:05
    U redu je voditi računa o svojoj i bezbednosti partnerke, ipak guma nije meso...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti