Novosađani preko aplikacije mogu da prate temperaturu u svakom delu grada posebno

Novi Sad je prvi grad u Jugoistočnoj Evropi čiji stanovnici mogu da prate temperaturu vazduha u svakom delu grada preko mobilne aplikacije "NS UNET-Weather".
Projekat postavljanja stanica koje prate temperaturu i vlažnost vazduha završen je pre dve godine, a razvili su ga Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo na PMF-u i Departman za klimatologiju i ekologiju predela Segedinskog Univerziteta.
 
Međutim, PMF je sada kreirao mobilnu aplikaciju koja omogućava građanima da provere temperaturu u svakom delu grada zasebno.
 
Kako za 021.rs kaže Stevan Savić sa PMF-a cilj projekta je da pomogne Novosađanima da bolje i lakše prate urbanu klimu, odnosno toplote koje se javljaju u gradu.
 
"Te temperature se najčešće negativno manifestuju na život građana i zbog toga je važno dobijati precizne informacije o njima. Aplikacija omogućava građanima da provere tačnu temperaturu u delu grada u kom žive ili u kom će se kretati, a ne samo informacije sa Rimskih Šančeva ili iz informativnih emisija. To je značajno kada su niske temperature zimi ili visoke leti, pogotovo što tada rezultati koji se očitavaju u prirodi i u gradu mogu da se razlikuju i do deset stepeni. Samim tim građani bi znali kako da se pripreme, šta mogu da obuku ako žele da izađu napolje", objašnjava Savić.
 
Temperature mogu da se prate u svim delovima grada: na Novom naselju, Telepu, Limanu, Petrovaradinu i ostalima. U gradu je postavljeno 27 senzornih stanica i jedna za merenje brzine vetra.  
 
Ovako gustu mrežu za praćenje temperature u gradu osim Novog Sada, ima još nekoliko gradova u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Mađarskoj.
 
Aplikaciju možete preuzeti OVDE.
  • Tuta

    06.12.2016 13:18
    Zar toliko
    27 senzornih stanica? ahaaaaa :D jest vala. .jel to isto kao i ona sto je jednom merila vrednosti u centru pa je razlika od sanceva do centra nekad bila i 10 stepeni.. dajte.. to vam treba.. sve vam smeta pa i razlika u jednom stepenu.. neverovatno..
  • Mikica

    06.12.2016 09:04
    Gde je za IOS?
  • bhc

    06.12.2016 08:55
    app store
    nema jos za iPhone steta, ali zvuci coll app.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti