Izboden štićenik Doma u Veterniku

Štićenik Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, D.M. (27) u sredu popodne je makazama ubo drugog štićenika Z.B. (31).

Povređeni štićenik se nalazi u Kliničkom centru Vojvodine na intenzivnoj nezi. Portparolka KCV-a Jelena Jurišin za 021.rs je potvrdila da je Z.B. u teškom opštem stanju i da se nalazi pod nadzorom lekara.

Nakon incidenta, policija je obavila uviđaj i privela D.M. kojem je određen pritvor. Protiv njega će biti podneta krivična prijava za pokušaj ubistva, jer je tužilaštvo tako klasifikovalo ovo delo. Međutim, kako se radi o osobi koja je krivično neodgovorna zbog svog duševnog stanja može se očekivati da vrlo brzo prijava bude odbačena i da budu primenjene druge mere.

Inspektori socijalne zaštite su povodom ovog incidenta obavili vanredan inspekcijski nadzor u Domu u Veterniku i konstatovali da su zaposleni Doma preduzeli sve aktivnosti predviđene procedurom o postupanju u incidentnim situacijama, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku.
 
Kako se navodi, makazice kojima je štićenik uboden deo su didaktičkog materijala, koji je korišćen u okupacionoj terapiji, u popodnevnoj smeni, prilikom izrade novogodišnjih ukrasa i čestitki.
 
"Incident se dogodio u A2 paviljonu, koji zbrinjava korisnike umerene i teže mentalne ometenosti. Nakon incidenta, M.D. je odmah pozvao vaspitača i pokazao mu šta je uradio. Lekarka ustanove je pregledala povređenog, koga je zatim hitna pomoć prevezla u Urgentni centar, a u celoj ustanovi je tokom noći obezbeđen pojačan nadzor", navodi se u saopštenju. 

Inače, Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku je mesto gde se poslednjih godinu dana učestalo dešavaju incidenti, a poslednji veći incident se dogodio u maju kada je izgoreo jedan štićenik.

  • mikelas

    08.12.2016 17:58
    znas li nesto
    draga Tea znas sta kazu riba smrdi od........... a i pitam dali znas nesto o agresivnoj sobi, prebacivanju odgovornosti sa sebe na drugog i o tome da tri godine nisu ispravljani nedostaci koji su uoceni od strucnih inspekcijskih sluzbi ministarstva a ne ticu se para,da dom nema i zbog necinjena licencu itd.
  • Pera

    08.12.2016 17:25
    SIRE SAGLEDATI PROBLEM
    Pa stvarno,hajde malo pisite o uslovima zivota sticenika i rada zaposlenih u tom domu,da sagledamo problem iz svih uglova.
    Pitao bih novinara,potpisnika ovog teksta,koji su se jos incidenti,osim dva gore navedena, i kada tamo ucestalo desavali?Da li je o tome pisano i gde?
  • Tea

    08.12.2016 14:53
    @ Mikelas
    Ne razumem kako vam je i za ovaj incident kriv direktor.Sta mislite kada dodje neko drugi broj strucno zaposlenih ce naglo porasti,uslovi rada zaposlenih ce se odjednom poboljsati.Ajde malo da uporedimo sa evropskim institucijama rad doma.Naprimer broj strucno zaposlenih,uslove rada,plate i jos mnogo toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti