Ovčije boginje, virusi i respiratorne tegobe u novosadskim vrtićima

Respiratorni problemi, stomačni virusi, kao i ovčije boginje, neki su od zdravstvenih problema s kojima se u ovom periodu suočavaju deca u novosadskim vrtićima i školama.
Podaci PU "Radosno detinjstvo" pokazuju da su respiratorni problemi i ovčije boginje kod dece bili brojniji protekle sedmice, a stomačni virus mučio je decu u malo većem broju pre dve sedmice. Tegobe su našoj redakciji dojavili i roditelji kako obolele, tako i zdrave dece, koji strepe da bi situacija mogla da se uzdigne na viši nivo. U predškolskoj ustanovi navode da je situacija za ovo doba godine uobičajena, ali da je potrebno raditi na preventivi, pratiti stanje i ne izlagati svoju i tuđu decu riziku od obolevanja.
 
Uglavnom mlađe grupe predškolaca obolevaju od ovčijih boginja, a kako za 021 kaže koordinatorka Službe Preventivno-zdravstvene zaštite "Radosnog detinjstva" Ljubinka Vujić, stomačni virus je bio aktuelan svega jedan dan i većina dece ga je uspešno prebrodila. "Radi se o naglim simptomima, ali su skoro sve grupe dece bile pune već narednog dana. Da nema razloga za brigu potvrđuju i redovne kontrole Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji prati stanje", navodi Vujićeva za 021.
 
Kako kaže, "Radosno detinjstvo" ima stroge procedure i protokole kada je reč o zbrinjavaju dece, ali ih, nažalost, ne poštuju svi roditelji. U ustanovi svakako insistiraju da se reaguje s prvom pojavom simptoma kod deteta, te da je najbolje da ga roditelj odvede kod lekara i izoluje od ostale dece.
 
"Kada roditelji i kod kuće primete da deca imaju neke znake prehlade, gripa ili virusa, ne bi trebalo da ga dovode u vrtić i izlažu kolektivu. Mi u ustanovi sprovodimo naše opšte mere prevencije, od kojih je najbitnija pranje ruku, kao preventiva za respiratorne i stomačne bolesti. Takođe je bitno da se prostor redovno provetrava", objašnjava Vujićeva.
 
Ona dodaje da se dešava da roditelji dovode dete koje nije potpuno ozdravilo, kao i da mu pre odlaska u vrtić daju lekove koji suzbijaju simptome bolesti. To onemogućava zaposlenima u ustanovi da primete da je dete u prvim fazama bolesti, pa se situacija pogoršava. 
 
"Osim našeg, kolektiv je i u parku, igraonici, autobusu, te treba biti oprezan", apeluju u ovoj predškolskoj ustanovi.
 
Kolika je poseta Domu zdravlja "Novi Sad" u ovom osetljivom periodu nismo uspeli da saznamo, jer u ovoj ustanovi već dve sedmice ne odgovaraju na naša pitanja u vezi sa aktuelnim zdravstvenim stanjem dece predškolskog i školskog uzrasta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti