Delinkventi mesecima zlostavljali osnovce s Podbare

Više od desetoro dece, većinom učenika sedmog razreda Osnovne škole "Đura Daničić" na Podbari, žrtve su višemesečnog zlostavljanja, mučenja i krađi od strane šestorice momaka, među kojima su četiri maloletnika, saznaje 021.
Piše: Gorica Nikolin
 
Pomenuta šestorica uhapšeni su 13. oktobra zbog višemesečne iznude i maltretiranja, potvrđeno je za 021 u novosadskoj policiji. Podignute su krivične prijave i roditelji dece su slučajeve odneli na sud.
 
Iznude i pretnje
 
Na proleće je nekoliko đaka Osnovne škole "Đura Daničić" postalo žrtva redovnog maltretiranja 21-godišnjih N. D. i A. V. i još četvorice maloletnika. Njih šestorica harali su kvartom na Podbari i otimali deci novac pod pretnjama.
 
Problemi su počeli kada je od dece uzet novac kako bi se navodno izradile majice sa printom lokalnih obeležja (natpis Podbara), ali majice nikada nisu stigle. Iznude novca su trajale mesecima i vremenom se verbalno i fizičko nasilje širilo i na decu iz okolnih ulica. Čak i uz pretnju nožem.
 
Roditelji za ova zlostavljanja saznaju tek nekoliko meseci kasnije, kada neki od njih podnose i krivične prijave. Kako saznajemo, dva ročišta po prijavama već su održana u Višem sudu. 
 
Roditelji dece koja su zlostavljana nisu želeli da govore za 021 o ovim slučajevima. Obrad Ostojić, direktor Osnovne škole "Đura Daničić", tvrdi za 021 da je škola tek u oktobru saznala za nasilje.
 
"Saznali smo za nasilje od Službe za maloletničku delinkvenciju, koja nas je pozvala i tražila kontakte roditelja dece za koje su oni imali saznanje da je nad njima vršeno nasilje. Brojevi telefona su im trebali kako bi pozvali roditelje da daju svoje iskaze pred nadležnim organima radi pokretanja postupka protiv osumnjičenih. O detaljima nasilja nas nisu obaveštavali. Sudski postupak pred Višim sudom je u toku, te se zbog toga ne možemo izjašnjavati o detaljima", navodi direktor i dodaje da je škola učinila sve što je mogla kako bi se nasilje zaustavilo.
 
"Tim za zaštitu od nasilja deluje, sa decom koja su pretrpela nasilje se razgovara, razgovaralo se i sa roditeljima te dece, obaveštena je Školska uprava i školski policajac koji prati dešavanja na terenu za koji je zadužen. Održan je Savet roditelja kojem su prisustvovala dva roditelja dece koja trpe nasilje, oni su obavestili ostale roditelje o nasilju koje se dešava nad učenicima naše škole. Naveli su da nisu u pitanju samo deca ove škole već i deca drugih škola u okolini i da je problem generalno bezbednost na ulicama Podbare", poručuje Ostojić.
 
Uplašena i deca i roditelji
 
Zbog pretrpljenog zlostavljanja, neka deca su toliko uplašena da sama ne napuštaju svoje kuće. Uplašeni su i roditelji, kojima je čak i prećeno u slučaju da išta preduzmu protiv nasilnika.
 
Kako saznajemo, nadležni u "Đuri Daničić" znali su od ranije da su njihova deca žrtve zlostavljanja, ali nisu nikakve konkretne korake preduzeli do trenutka kad ih je pozvala policija. Međutim, direktor Obrad Ostojić ostaje pri tvrdnji da se o svemu saznalo tek skoro i dodaje da su roditelji dece pokrenuli inicijativu da se održi tribina na kojoj će se otvoreno govoriti o nasilju, u prisustvu stručnjaka iz Maloletničke delinkvencije i školske uprave.
 
Nasilnici su, saznajemo, od ranije poznati policijskoj upravi. 021 nastavlja da prati ovaj slučaj i iznosi detalje zlostavljanja đaka, u godini kada se Novi Sad proglašava bezbednim gradom, a naglašava borba protiv vršnjačkog nasilja.
  • Gari

    24.01.2017 21:55
    Ako te neko bude diro, ti samo meni to prijavi...

    https://www.youtube.com/watch?v=zcO4tFRmONw
  • Podbarac

    31.12.2016 12:59
    @zdrav razum
    "Batina je izašla iz raja." Tolko.
  • zdrav razum

    30.12.2016 21:32
    nasilje radja nasilje?
    Nasilje radja nasilje jedino kad je nepravedno osoba napadnuta nasilno!
    Ako je odbrana zivota od fizickog napada nema te osobe na planeti koja moze osuditi fizicku silu u samoodbrani! Ovde mnogi imaju i iskrivljen razum i prilicno su kukavicki beskicmenjaci...

    Fizicki napad bez ikakvog razloga je napad na zivot! A cak iako nije neko hteo da osteti moze slucajno da osakati ili ubije, pa sta napada bez razloga pa se buni kad dobije po majmunskoj tikvi. Kakvi ste to izopaceni ljudi, da branite divljaka.

    Inace je li ste svesni "civilizovani" gradjani, da cak iako neko provocira verbalno nemate pravo na fizicki napad...to je tako i ljudski i pravno...jel vam jasno koliko nemate predstavu koliko ste nepravedni i genocidni?! Budite inteligentni pa ga kaznite bez fizicke sile.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti