Novosađani prošle godine manje tužili Grad zbog ujeda pasa lutalica

Iako Novosađani i dalje u velikom broju tuže Grad zbog ujeda pasa lutalica, prošle godine se znatno smanjio broj odštetnih zahteva, saznaje 021.rs.

Prema podacima "Zoohigijene i veterine" do kraja decembra su primili 291 tužbu zbog ujeda pasa, što je znatno manje nego 2015. godine kada ih je bilo 461. Ukupna potraživanja po tužbama iznose malo više od 128 miliona dinara, bez kamata i sudskih troškova.

Ovo preduzeće je zbog visokih iznosa tužbi i s obzirom da Grad redovno gubi sve sporove, rezervisalo 50 miliona dinara za plaćanje ovih zahteva.

Razlog za smanjenje broja tužbi je najverovatnije formiranje posebne komisije koja se od kraja 2015. godine bavi samo ovim tužbama i sklapa sporazume u direktnom pregovoru sa tužiocima, što dovodi do toga da Grad isplaćuje manje sume.

Kako za 021.rs kaže direktor "Zoohigijene" Aleksandar Bursać ovo preduzeće bude tuženo bez obzira da li se radi o vlasničkom ili napuštenom psu.
 
"Sudovi uglavnom presuđuju u korist građana ne ulazeći u problematiku odakle su ti psi, da li su napušteni ili je reč o psima koji su napustili nečije dvorište, a nisu čipovani. To je nešto što mora da se promeni, jer će to neminovno dovesti do finansijske blokade preduzeća", navodi Bursać.
 
Ovo preduzeće koristi program po kojem uhvate napuštenog psa, sterilišu ili ga kastriraju, a zatim ga vraćaju na ulicu. Ipak, i pored toga javnost već godinama unazad ukazuje na problem i povećanje broja napuštenih pasa na ulicama Novog Sada. Za Bursaća srž problema leži u neodgovornom vlasništvu.
 
"Od početka godine pregovaramo sa gradskim čelnicima kako da prevaziđemo ovaj problem i da sankcionišemo neodgovorno vlasništvo. Ne razmatramo to da li kastracija, sterilizacija, a potom vraćanje na lokaciju, daje rezultate. Takav model je već primenjen u svetu, daje rezultate, ali je odgovorno vlasništvo minimum uslova koji bi trebalo da se ispuni. Kada bismo taj uslov ispunili, kroz pet godina bismo imali potpunu drugačiju sliku na gradskim ulicama, jer sterilizacijom i kastracijom sprečavamo hiperprodukciju napuštenih životinja", objašnjava naš sagovornik.
 
On apeluje na građane koji nisu spremni ili ne mogu da izdvoje novac i vreme za ljubimce, da ih ne uzimaju kako ne bi imali još napuštenih životinja na ulicama

Podsetimo da Novi Sad već godinama ima problema sa tužbama zbog ujeda pasa, pri čemu se sumnjalo da je bilo nameštenih tužbi. Naime, sumnjalo se da su brojne povrede nanošene pomoću lažnih vilica i da je u mnogim slučajevima postojala povezanost advokata i sudija, koji su uvek presuđivali u korist tužilaca.

Prema ranije iznetim podacima, Grad je za nekoliko godina unazad, zaključno sa 2014. godinom, platio preko pola milijarde dinara za ujede pasa lutalica, a u protekle dve godine isplaćeno je bar još stotinak miliona dinara.

  • Beta

    28.02.2018 09:03
    ujed
    Pa sta reci ...resenje isplata za ujed..ko ce meni nadoknaditi stress i
  • Mikica

    23.01.2017 13:40
    Pozitivan uticaj SNS -ovaca na kerove
  • Nenad

    23.01.2017 13:08
    Gde to vraćanje pasa lutalica na ulicu daje rezultate? Kakvi su to rezultati? Šta bulazni ovaj čovek?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti