Plate u Novom Sadu u decembru bile veće za 13.000 dinara

Prosečna plata u Novom Sadu za mesec dana porasla je za čak 13.000 dinara.
Tačnije, plata je veća za čak 16 odsto - novembarska plata 2016. iznosila je 72.297 dinara bruto, tačnije 52.497 dinara neto, bez poreza i doprinosa, dok je prosečna plata u Novom Sadu u decembru bila čak 89.848 dinara bruto ili 65.184 dinara neto.
 
Kao i svakog meseca, najnižu platu u Vojvodini imali su građani Alibunara i to 28.423 dinara neto.
 
Kako pojašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku, do neverovatnog rasta cifre došlo je zbog isplate 13. plate, bonusa i zaostalih zarada.
 
"Naime, tradicionalno se krajem decembra zbog novogodišnjih i božićnih praznika isplaćuju zarade koje bi inače bile isplaćene početkom januara. Usled toga, zarade u decembru su značajno veće od zarada isplaćenih u novembru. Pored toga, krajem godine se vrše i isplate zaostalih plata, kao i godišnjih i kvartalnih bonusa, što je takođe uticalo na rast zarada isplaćenih u decembru 2016. godine", poručuju u Zavodu.
 
Podsetimo, statistika je, kao i do sada, samo broj i ne pokazuje realno stanje zarada građana u Vojvodini. Zvanični podaci pokazuju i da četvrtini stanovništva u Srbiji preti siromaštvo. Rizik za siromaštvo je, prema statistici, život s manje od 31.332 dinara za četvoročlanu porodicu, 26.856 dinara za tročlanu porodicu, a za osobu koja živi sama taj iznos je 14.920 dinara. Zato je bitno napomenuti da statistika ne registruje kao ugroženu četvoročlanu porodicu u Novom Sadu koja ima primanja u iznosu od prosečne plate, iako je poznato da je s tim dohotkom praktično nemoguće živeti.
 
Kako je 021 nedavno analizirao, prosečna porodica u Vojvodini mesečno nema novca ni za jednu knjigu, a pojedina domaćinstva ne poseduju ni osnovnu belu tehniku. Riba, kvalitetnija ulja, med i kvalitetnije meso san su za mnoga domaćinstva u Vojvodini, što pokazuju ankete.
 
Poražavajuće je da je prosečna vojvođanska porodica navela da joj mesečno treba najmanje 56.057 dinara samo da bi preživela, što je iznos iznad prosečnih primanja. Šta možemo da priuštimo, a šta nam je luksuz pročitajte u analizi OVDE.
  • Deja vu

    26.01.2017 13:20
    Gde Pobeći?
    Ja sam mali privatnik od 1993 godine i uvek se tako računalo! Plata svakog decembra uzima se kao prosek cele godine za računanje paušala i zarade malih privatnika.Recimo prosek plate za decembar 2014.u NS bio je oko 66.000 dinara!Prosek za ostale mesece bio je oko 35.000 dinara.
    Tako je i sada. Godinama se ništa ne menja. Privatni sektor puni budžet,bez obzira ko je na vlasti.
    Zato svi hoće da rade kod države. Lakše je ,udobnije i isplativije.
  • Gde Pobeći?

    26.01.2017 10:44
    Država lopova na vlasti
    Ovakvo računanje je suludo i usmereno na to da mali privrednici, ni krivi ni dužni, plate daleko više poreze i doprinose!
    Za oporezivanje se uzima "podatak" "statistike" koji nema veze sa pameću, umesto da se ukupne zarade dele sa svim stanovnicima, i zaposlenim i nezaposlenim!
    Kakve veze sa porezom obućarske radnje ima to što je neko dobio bonus? A taj se obuva u inostranstvu, i nikad nije poporavljao obuću!!!
  • Mika

    26.01.2017 09:05
    Racunanje
    Trebalo bi uzeti prosek plate bez javnog sektora pa onda njima racunati na osnovu toga, a ne ovako, i objasniti im da oni rade za nas ne mi za njih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti