Menu 021

Inicijativa i "Zoohigijena" zajedno za uvođenje staratelja napuštenih životinja

Zbog velikog problema sa napuštenim psima, sa kojim se Novi Sad suočava godinama unazad, održan je sastanak između predstavnika "Zoohigijene" i nevladinog sektora koji se bave napuštenim životinjima.
Novi Sad 16.02.2017. | 20:40 > 20:40
Naime, devet novosadskih organizacija je sredinom januara pokrenulo "Inicijativu za izmenu, unapređenje i usklađivanje sa zakonom gradskih odluka i programa u vezi sa problemom napuštenih životinja". Predstavnici obe strane su se usaglasili da se zajedničkim naporom unapredi dobrobit i kontrola populacije pasa i mačaka na gradskim ulicama, kao i da se obezbed pravni okvir u kojem bi zainteresovani građani mogli da učestvuju.
 
Direktor "Zoohigijene" Aleksandar Bursać upoznao je predstavnike Inicijative sa predlogom uvođenja hranitelja napuštenih životinja od pre dve godine, sa kojim je povučena paralela sa predlogom organizacija o uvođenju staratelja. Ocenjeno je da je uvođenja staratelja uz ovom trenutku jednostavniji predlog.  Inicijativa je predložila uvođenje staratelja napuštenih kućnih ljubimaca.
 
"Staratelj je fizičko lice koje na dobrovoljnoj bazi napuštenim psima  i mačkama u kraju grada u kojem živi i/ili radi obezbeđuje ishranu i koje kontinuirano prati stanje ove populacije na teritoriji koju svojim aktvnostima pokriva. Incijativa smatra da bi ova dopuna pomogla da se građani i građanke koji su već angažovani i svojevoljno brinu o gradskim psima i mačkama uvedu u sistem, te svojim angažovanjem i pružanjem informacija pomognu JKP 'Zoohigijena i veterina' da što kvalitetnije obavlja poslove zoohigijene na teritoriji Grada", navodi se u saopštenju Inicijative.
 
Takođe, zaključeno je i da postoji potreba za osnivanjem  Radne grupe u cilju izrade Nacrta izmena Odluka i Programa u kojoj bi, uz predstavnike i predstavnice  Inicijative i  JKP “Zoohigijena i veterina Novi Sad”, učestvovali i nadležni  iz Uprave za komunalne poslove i  Uprave za propise. Zajednički zahtev za osnivanje Radne grupe biće podnet u toku naredne nedelje.
 
Podsetimo, "Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Novog Sada" izričito zabranjuje hranjenje napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca na površinama javne namene, dok "Odlukom o uređenju grada Novog Sada" nije regulisano postavljanje kućica. Građani se svojevoljno angažuju i organizuju u pravljenju i postavljanju kućica, često nesvesni da mogu da budu kažnjeni zbog svoje humanosti. 
 
"Mnogi gradovi su dozvolili postavljanje kućica, pa je neophodno da se i Novi Sad priključi pozitivnom trendu i uključi u tokove obezbeđivanja dobrobiti, koje je  zakonska obaveza svih građana kao i organa lokalnih samouprava", dodaje se u saopštenju.
 
Podsetimo, preduzeće "Zoohigijena" je prošle godine isplatilo skoro 30 miliona dinara na osnovu tužbi zbog ujeda pasa, o čemu više možete čitati OVDE.
 
Inicijativu su pokrenule i potpisale organizacije: HMM.., Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad - SPANS, Fondacija za razvoj domaćinstva, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Čuvari kampusa Univerziteta u Novom Sadu, Volonterski centar Vojvodine, Novosadski humanitarni centar, udruženje "Omladinski centar CK 13" i Novosadska biciklistička inicijativa. 
Autor: 021.rs
 • NLO
  28.02.2017 23:22
  Vrhunac cinizma
  Aeksandar Bursac i Plavsic Djordje hoce da da se :"zajedničkim naporom unapredi dobrobit i kontrola populacije pasa i mačaka na gradskim ulicama",Te su zivotinje u daleko boljem stanju od onih koje muce gladju i zedju u azilu i koje provode godine u malim i prljavim kavezima.. Svaki pas lutalica je i to garantujem, zdraviji od azilskih pasa na koje paze dva vetreinara. I ova dva sintera iz budzeta dobijaju mesecno 180 000 din? Kad se saberu primanja pedesetak zaposlenih u Zoohigijeni kao i sredstva koja se ulazu u azil, svaki pas sklonjen sa ulice staje gradjane Novog Sada preko 1000e mesecno. Psi se medjusobno jedu, a stenci nestaju? Prica se da se prodaju svajcarskim laboratorijama! Sta ima humano u Zoohigijeni, no da su dobro zbrinuli svoje zaposlene i da su , za razliku od pasa koji zimi masovno crkavaju od hladnoce, oni zimu proveli u pregrejanim prostorijama.
  Onima koji imaju previse, para nikad dosta.
 • Građanin
  22.02.2017 08:54
  Nemačka i psi
  U Nemačkoj svi psi lutalice su azilu, koji su humani i lepo uređeni. Svi šteci su čipovani.
  Lutalice se usvajaju uz ugovor. Imaju popust na taksu za usvojene pse, jer imaju takse na kućne ljubimce. Toliko su uređeni, da lutalica nema, da mafija uvozi pse lutalice iz ex-yu, Slovačke za eksperimente na životinjama, i drugim groznim stvarima. Hrvati pišu o tome.
  Vlasnici psa imaju od nedavno novu obavezu da polažu test ", неке немачке државе су донела закон захтева власнике паса да положе писмени испит, који се назива Хундефухрерсцхеин . Испит осигурава власници паса знају основе правилне власништва паса. Исто тако, пас мора да прође основни тест понашања, обично у канцеларији ветеринара."
  Nemci znaju kako treba, bravo i kod njih svi vole životinje, jer se zna ko je odgovoran i pas mora da je lepo vaspitan.
  https://www.cesarsway.com/about-dogs/dog-news/One-big-Barktoberfest-Dog-culture-in-Germany
 • deca
  20.02.2017 08:41
  dajte vode žednom beskućniku
  i odgovarajte za njega celokupnom imovinom
 • Mile
  20.02.2017 08:37
  svi usvojeni
  U Ohaju u Americi lutalica nema na ulici, svi se vode u azil,i kako nema ujeda svi ljubimci su usvojeni iz azila. Volonteri rade prvenstveno na usvajanju i pomoći u azilima. Svi gradovi u Americi imaju azil, koje drže društva za zaštitu životinja.
  http://www.zivotinje.rs/vestiStrana.php?id=12814&name=ovaj-azil-je-potpuno-prazan.-evo-zbog-cega&tip=vesti
  Novi Sad ima preko 3000 lutalica, a samo tri usvojena ljubimca na sajtu Spansa.
  Preko 2000 ujeda sa tužbama, i preko 4000 ujeda pasa prijavljenih Pasterovom zavodu.
  Posle toliko napada, teško da se može i očekivati, usvajanje lutalica.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest