Najviše cigareta, vozila i tehnike u depou novosadske carinarnice

U carinskom depou novosadske carinarnice najviše ima zaplenjenih cigareta, vozila i tehničkih uređaja.
Tu su i obuća s lažnim oznakama svetskih firmi, istina tvrda kao kamen, što zadire u prava zaštite prava intelektualne svojine, ali i omanji, a veoma skupi paketići koji povremeno ulaze u modu, na primer oni koji sadrže materijal za zubotehničare. U depou su i pametni televizori i ostale sprave koje imaju zavidne napredne funkcije.
 
Zajedničko za robu koja sakuplja prašinu do licitacije je da pripada brendiranim firmama, i to modelima visoke klase. Automobili, gotovo novi, nose oznake svega tri brenda u vrhu, "mercedes", "rejndž rover" i "tojota", a motocikli – "kavasaki", "honda" i "jamaha".
 
Inače, novosadska carinarnica je druga po veličini u našoj zemlji. Između ostalog, pokriva područja Vrbasa, Bečeja, Bačke Palanke i Šida i veoma prometne granične prelaze, kao i rečnu ispostavu na keju u Novom Sadu. Lane je u novosadskoj carinarnici ocarinjeno oko 26.000 polovnih vozila, ali neka od njih ostanu zaključana u ogromnoj hali, pre svega jer imaju prekucane brojeve, mahom već registrovananih "blizanaca" s istim podacima, piše "Dnevnik".
 
Carinici se bore i s krijumačarenjem narkotika i opasnih materija, zaštitom prava intelektualne svojine, utvrđivanjem preferincijalnog porekla robe prilikom izvoza, a tome su se priključili i aktuelni poslovi oko ilegalnih migranata.
 
"Kad se radi o migrantima, u poslednje vreme imamo dodatnu obavezu da sofisticiranom opremom obazrivo pregledamo pre svega kamionski transport. Nije neuobičajeno da naiđemo na rasečene cirade, a ima i kamiondžija koji sami prijave da su osetili da se nešto neobično zbiva u tovarnom delu. Mi takve slučajeve evidentiramo, a to preuzima policija. Ti isti skeneri na graničnim prelazima otkrivaju i velike količine krijumčarene robe. Na primer, nedavno je otkriveno više od 21.000 boksova "malboroa" bez akciznih markica, u delovima teleskopske dizalice, u kamionu koji je prolazio od Bugarske za Italiju. Snimak našeg aparata na graničnom prelazu Batrovci pokazao je da struktura materijala upakovanog u sanduke nije odgovarajuće gustine. Ispostavilo se da su svi elementi krana u potpunosti bili ispunjeni cigaretema, vrednim više od 52.000.000 dinara. Policija je preuzela slučaj koji je procesuiran, a po pravosudnom rešenju suda, zaplenjeni su i vozilo i roba", priča za "Dnevnik" savetnik upravnika Carinarnice Srećko Mrganić. 
 
Osim "uobičajenih" zaplena, desi se otkrivanje, na primer, odstreljenih ptica koje su zabranjene za lov, stabala u noćnom transportu, umetnina... Prema Hrvatskoj se redovno nose preko granice čak i roba s pijace, hleb, a cigarete i alkohol su uobičajeni.
 
Švercovana roba najčešće se pokušava preneti preko granice u improvizovanim šupljinama vozila, i to onim skrivenim, dodatno napravljenim u rezervoarima, ispod rezervnih točkova, umesto vazdušnih jastuka, u gumama... Postoje carinici koji su specijalno obučeni za otkrivanje tih prekršaja.
  • ***

    20.02.2017 09:25
    Dok klepate sirotinju
    Bio bih srećniji da čitam koliko je cisterni sa otrovima bilo zaustavljeno na granici i nije ušlo.
    Umesto da slušam od vozača kojima je plaćeno desetostruko više, kako im unapred dižu rampe i ne zaustavljaju ih na granici.
    Tako ćete, braćo carinici, pustiti i nešto što će i do usta vaših najmilijih doći.
    A ond aće se i vama neko izvlačiti da nije nadležan, nije bilo zakona, komisije, to je povučeno, nije bilo aparata...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.