Zakupci u Kineskom tržnom centru se bune zbog selidbe, angažovali advokata

Zakupci lokala u Poslovnom centru "Erker"a, u kom se nalazi Kineski tržni centar, angažovali su advokata, te će, kako kažu, pravdu potražiti na sudu zbog nepoštovanja ugovora koje imaju.
Zbog menjanja koncepta centra, koji će postati robna kuća samouslužnog tipa, zakupcima u tržnom centru na Bulevaru oslobođenja je naloženo da se do 1. marta isele iz lokala u kojima su do tada poslovali. Ovo je izazvalo revolt zakupaca, koji tvrde da nisu na vreme bili obavešteni o nameri "Erkera" da se ceo centar preda jednom zakupcu, kao i da njihovo mišljenje o tome uopšte nije saslušano. 
 
Jedna od zakupaca navodi za 021.rs da se mesecima radilo na tome da se stvore uslovi kako bi centar bio predat drugome na upravljanje, te kako bi se sadašnji zakupci iselili. Prema njenim tvrdnjama, lokali namerno nisu izdavani, iako je bilo zainteresovanih, te se na taj način stvorio utisak da centar posluje lošije.
 
"Mene najviše ljuti to što mi nismo obavešteni o ovome. Prvobitno je do nas stiglo obaveštenje kako će nam biti povećana cena po kvadraturi, iz ekonomskih razloga, što smo mi prihvatili. Lokali jesu ostajali prazni, ali zato što su se odbijali zakupci. Međutim, sve bi bilo potpuno drugačije da je menadžer poslovnog centra izašao pred nas i rekao nam kakva je situacija, ako već centar loše posluje da nam da ponudu, recimo da plaćamo zakup i za prazne lokale, deo nas bi to prihvatio. Prosto ovde dobro poslujemo", navodi ona.
 
Na ulazu u tržni centar postavljeno je obaveštenje u kojem piše da će tržni centar biti zatvoren od 1. marta najkasnije do 30. aprila zbog radova na platou unutar objekta. Ova odluka je, kako se navodi, doneta od strane Skupštine vlasnika poslovnih prostora Poslovni centar "Erker".
 
  
 
Naša sagovornica dodaje da oni ovo shvataju kao veliku nepravdu, jer su svoje obaveze podmirivali redovno, a sada zarad novca u nečijem džepu moraju da se sele.
 
"Sluđeni smo svi i ne znamo šta da radimo. U nezgodnoj situaciji su i zakupci iz Kine, i oni su potpisali peticiju. Sada ćemo tražiti da nam se pokaže dozvola da se ovde lokali ruše, a centar preuređuje. Angažovali smo advokata, pravdu ćemo potražiti na sudu, jer naši ugovori nisu ispoštovani do kraja. Postupak će biti pokrenut, ali mislim da je to trebalo ranije da se uradi, jer već sada dolaze radnici koji merkaju gde šta treba da se sruši", kaže ona.
 
Osećaj da su izigrani nemaju samo zakupci. Njihovom revoltu se pridružuju i radnici u ovim lokalima, koji će posao imati još pet dana. Samohrana majka Milenka Marković kaže za naš portal da je ova odluka doneta iznenadno, te da ih je to šokiralo. 
 
"Ja živim od ovog posla, ali ne samo ja, nego i još 50 porodica. Nije bilo nikakvog obaveštenja, sastanka. Nikome nije pokazana ta odluka vlasnika, barem ne nama, pa opet je svima naređeno da napuste objekat. Vlasnici lokala su na različitim lokacijama, ne žive svi ovde, i ne znam kako je to izvedeno da skupština izglasa kako su svi za to da se izmeni objekat. Kada otpočnu radovi ja ću doći na posao, jer ne znam šta drugo da radim. Od ovoga živim i ne znam šta ću dalje", poručuje Marković.
 
Kako smo ranije pisali, u "Erkeru" objašnjavaju da se menja koncept samog centra zbog velikog broja neizdatih lokala. Iako zakupci smatraju da nisu obavešteni na vreme, menadžer poslovnog centra Aleksandar Savić tvrdi suprotno. 
 
"Zakupci su obavešteni o tome da je došlo do raskida ugovora. Praktično smo došli u situaciju da svakog meseca imamo jedan lokal manje koji izdajemo. Vlasnici poslovnih prostora su odlučili da se pronađe novi dogovor i odlučili su se da umesto tržnog centra imamo robnu kuću sa većim asortimanom robe. Odliv zakupaca se dešavao jer se prodavala slična roba, tako da oni koji su spuštali cene, uspevali su da posluju, dok su drugi odlazili. Sada je malo neprijatna situacija i razumemo revolt zakupaca", kazao je Savić nedavno za 021.rs. 
 
Tada je dodao da bi neke žustrije reakcije zakupaca ili radnika za njega bile "krajnje degutantne". 
 
Prema rečima menadžera Poslovnog centra "Erker" nova robna kuća počeće sa radom krajem aprila. Više o objektu možete pročitati OVDE.
  • dule

    23.02.2017 21:06
    U čoveče koji komunizam. Njih niko nije pitao za mišljenje. Smejurija. Imate ugovore, ili su ispunjeni ili su prekršeni. A to šta će i kako će vlasnici će da odluče.
  • /

    23.02.2017 17:21
    /
    ima ih vise od sorosevih i onih za napustene domace ljubimce
    a ima i ono nvo kinesko srpskog prijateljstva
  • Nepodmazan

    23.02.2017 16:10
    Poštovati ugovore
    Zar postoje istočne NVO? Koliko ja znam, postoje samo zapadne NVO, većina njih se napaja novcem od Sor*ša i svetskih vladara i cilj im je, navodno, da nam poboljšaju prava,
    ali, rekao bih po njihovim delovanjima prethodnih godina... živimo nikada gore!
    Tako da su oni dobijeni novac opravdali, radom na prozvođenju haosa kod nas.
    Do dolaska zemlje u normalno stanje - zabraniti sve NVO!
    Usput, nijedna finansijska kontrola ne postoji za njihove račune.
    A što se Erker centra tiče, da bi svima sve bilo Ekler, treba da se poštuju ugovori!
    Ako je sa njima potpisan ugovor i data reč, to treba da se čeka i ispoštuje i tačka.
    Beč nije postao centar trgovine tako što nije poštovao datu reč 1970-te godine, da će svim trgovcima porez u narednih 10 godina biti garantovanih 10%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti