Na studije IT biće upisano preko 1.000 studenata više nego prošle godine

Studije informatike su među najtraženijim poslednjih godina, pa će zbog većih potreba tržišta rada, upisne kvote biti povećane na svim fakultetima koji školuju IT kadrove, pa tako i u Novom Sadu.
Fakulteti se pripremaju da upišu 1.123 brucoša više na informatičke smerove, a priprema se i akreditacija novih studijskih programa, poput diznajna video-igara na Akedemiji umetnosti u Novom Sadu, softverskog inženjerstva u građevinarstvu na Građevinskom fakultetu u Subotici, dva modula u Novom Pazaru, poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.
 
Kako pišu "Novosti", fakulteti su u procesu ubrzane akreditacije zbog većeg broja indeksa koje spremaju za brucoše informacionih tehnologija, a država je pripremila dodatna sredstva da im u ovom poslu pomogne. Pojačavanje IT sektora kroz obrazovanje novih kadrova, radi se prema akcionom planu vlade.
 
"Nekima je potreban prostor, drugima kadrovi ili sredstva za rad. Sve te probleme ubrzano rešavamo, kako bi tokom aprila fakulteti bili spremni, pre nego što vlada bude odobravala kvote za upis u narednu školsku godinu. Kasarne 'Arčibald Rajs' u Novom Sadu i 'Filip Kljajić', kao i Dom vojske u Kragujevcu već su dodeljeni univerzitetima, što je preduslov za akreditaciju dodatnih mesta", kaže pomoćnica ministra prosvete zadužena za visoko obrazovanje Vesna Mandić.
 
Ona najavljuje i konkurs Ministarstva prosvete za inoviranje nastave informacionih tehnologija na fakultetima. Prednost će imati ustanove koje su se uključile u ovaj program. Prema rečima Mandićeve, dobiće sredstva za nabavku novih udžbenika, softvera, računara i druge opreme potrebne za poboljšanje kvaliteta nastave. Da bi primili veći broj studenata, mnogim fakultetima nedostaju i kadrovi, pa se i ovaj problem rešava uvođenjem novih saradnika u nastavu.
 
"Osim fakulteta koji direktno školuju stručnjake za IT, u realizaciju akcionog plana uključili su se i neki drugi fakulteti, poput Geografskog, Biološkog, Učiteljskog. I oni će inovirati postojeće nastavne programe za učenje informatike", najavljuje Mandić.
 
U toku prekvalifikacija, za dva dana 1.300 prijavljenih
 
Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić izjavila je da pravo na program prekvalifikacije u IT sektoru imaju svi građani, bez obzira na godine i predznanje, a da će polaznici obuke moći da se zaposle i dobiju platu koja neće biti manja od 40.000 dinara.
 
"Prijavljene nećemo diskriminisati na osnovu starosti, najveći procenat zainteresovanih je do 35 godina, ali i ima i dva odsto onih starijih od 65 godina. Anketa je pokazala da kompanije nameravaju do kraja 2017. godine da zaposle 980 junior programera, 75 kompanija je odmah zainteresovano da primi programere na plaćenu praksu. Mi ćemo 30 odsto sredstava namenjenih za obuku uplatiti tek kada se kandidati zaposle na najmanje tri meseca, sa platom koja nije manja od 40.000 dinara", rekla je Brnabić za RTS i dodala da je prekvalifikacija brz način da se smanji deficit kadrova u IT sektoru.
 
Konkurs za polaznike kursa za prekvalifikaciju u IT sektoru objavljen je u utorak, a za prva dva dana konkursa prijavilo se više od 1.300 kandidata. Kako je predviđeno, polaznici plaćaju obuku 100 evra, a država ih stipendira sa najviše 1.500 evra.
 
Kandidati se mogu prijaviti za program prekvalifikacije OVDE, najkasnije do 4. marta u ponoć. Obuka će biti organizovana u firmama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
  • slipknot

    25.02.2017 20:54
    " .. pa će zbog većih potreba tržišta rada, .."

    Zar tako nesto postoji u ovom dzumbusu ?
  • Košarkaš

    25.02.2017 18:08
    Laza
    Ne treba ti prekvalifikacija.
    Treba ti praksa i znanje.Da uvek potrefiš koš.
    Nema foliranja.Ili daješ koševe ili ne daješ.
    Poklonjena diplomica ne igra ulogu .Nikakvu.
    A ti se traumiraj slobodno.
  • IT

    25.02.2017 17:10
    @Novosađanin pravi
    Kao neko iz IT-a koji menja inženjere i developere kao prljav donji veš, mogu Vam reći da ste DEBELO u pravu.
    Zaista fakulteti ne uče ništa, a ono što uče je daleko od potreba.
    A onda kada ti inženjeri dođu i IT, sledi sudar sa realnošću i borba sujete, ponosa i želja za priznanjem. Uglavnom su tako vaspitani da smatraju da dobijanjem diplome automatski mogu da slede interesovanja o autima, letovanjima, zimovanjima, tenisu, putovanjima, da treba odmah da dobiju visoke plate i dignu sve 4 u vis. Eventualno sklope neki štetan ugovor, ako im je ukazano neko poverenje.
    Sačuvaj Bože, ako vide da neko pored njih zna nešto što oni ne znaju!
    Daleko smo mi od Japana, gde samo PRAKSA kvalifikuje nekog.
    Ili znaš ili ne znaš i tolika ti je plata. A to da li imaš diplomu - to je tvoja stvar.
    E, sad, kako to objasniti zastarelim i sujetnim profesorima i asistentima koji....
    A naročito, kako objasniti neukom HR-u šta čija MS, Cisco ili Linux licenca vredi.
    Bolje da ne lajem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti