Budućnost zaposlenih u DES-u zavisi od sudske odluke

Unapred pripremljeni plan reorganizacije novosadskog preduzeća DES očekuje se da će biti prihvaćen u Privrednom sudu na ročištu zakazanom za 3. april.
Uslovi za donošenje takve presude, koja se već dugo iščekuje, stvoreni su posle nedavnih odluka Skupština Novog Sada i još nekoliko vojvođanskih opština o konverziji njihovih potraživanja u kapital DES-a. Međutim, ključno pitanje je šta će biti posle vrlo očekivane sudske odluke i kako će jedino aktivno preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Srbiji, sa oko 230 zaposlenih, nastaviti da radi, pošto se suočava sa manjkom poslova, ali i drugim ozbiljnim problemima.
 
"Usvajanje plana reorganizacije značajno će olakšati poslovanje naše firme, jer ćemo se osloboditi dugogodišnjih dugovanja prema lokalnim samoupravama i javnim preduzećima, koji su dostigli oko 200 miliona dinara. To, ipak, neće rešiti ostale velike probleme", poručuje za "Novosti" generalni direktor Aleksandar Bursić.
 
DES u poslednje vreme, inače, sve teže dolazi do većih poslova, što dodatno opterećuje nelikvidnost firme i utiče na dugovanja prema dobavljačima, koja su već dostigla više desetina miliona dinara.
 
"Dobavljači repromaterijala nam okreću leđa, iako se trudimo da njihova potraživanja otplaćujemo, istovremeno vodeći računa o servisiranju drugih troškova poslovanja", dodaje Bursić.
 
Uprkos svim tim nevoljama, u novosadskom preduzeću, koje zapošljava oko 120 radnika sa invaliditetom, u proteklih pet godina zarade se isplaćuju redovno. Poslednja je, međutim, kasnila dva dana, zbog teškoća sa transferom redovne mesečne subvencije resornog ministarstva, koja iznosi 3,5 miliona dinara. Kašnjenje u transferu subvencije dodatno je podgrejalo strepnje zaposlenih oko sudbine preduzeća i njihovih porodica. 
 
"Zabrinuti smo da će DES otići u stečaj, a potom biti i ugašen, a da ćemo svi mi ostati bez posla. Ovde radi 50 bračnih parova i šta ćemo posle", pita se jedan od radnika, koji je želeo da ostane anoniman. On ističe da za budućnost preduzeća i ličnu egzistenciju najviše brinu osobe sa invaliditetom. "DES nam je druga kuća. Situacija je grozna i ako uskoro ne krene nabolje, ne znam šta ćemo i kako ćemo dalje", kaže radnik za Novosti.
 
Za dugoročno rešavanje problema neophodno je rešiti se i viška zaposlenih. Kako tvrde i rukovodioci i radnici, u kolektivu ima priličan broj zaposlenih koji godinama ne ispunjavaju svoje obaveze, a uredno primaju platu.
  • dobrotvorka

    09.03.2017 18:12
    U DESU
    Ljudi prave mnogo korisnih i lepih stvari, RADE, za razliku od plitičara i njihovih "rukovodećih" nameštenika koji ne znaju ni da organizuju posao. U stvari cela Drzava nam je i propala zbog loše organizacije na svim poljima. -ISPRAVKA- skoro svim... beleže uspeh jedino u otimanju, prisvajanju tuđeg (da ne kažem krađi).
  • Perica

    09.03.2017 10:17
    #####
    Paa,OTPUSTITE RUKOVOTSTVO koje oćigledno nezna svoj posao!?
  • Pionir

    09.03.2017 09:52
    Dragi moji
    Socijalizam vas je čuvao, a novi paket ljudskih prava će vam pokazati kako demokratija danas postupa sa ljudima... videćete kako to rade oni "...nema alternative".
    Ne sumnjam kakva će biti sudska odluka.
    Da li će biti srušen, zapaljen.... videćemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti