Obnova Podgrađa Petrovaradinske tvrđave najverovatnije počinje u maju

Gradske vlasti očekuju da će prve skele u Podgrađu postaviti tokom maja i da će tada početi obnova fasada kuća koje se nalaze ispod Petrovaradinske tvrđave, saznaje 021.rs.
Obnova Podgrađa Petrovaradinske tvrđave najverovatnije počinje u maju
Foto: 021.rs

Prema informacijama iz Grada, Zavod za zaštitu spomenika kulture je završio sve projekte prve faze obnove Podgrađa, što obuhvata kuće i zgrade u Beogradskoj ulici. Trenutno se čeka da Uprava pripremi sve dozvole kako bi raspisali tendere za izbor izvođača radova. Očekuje se da će do kraja marta svi pravno-tehnički poslovi biti gotovi, Zavod će odmah potom raspisati tendere i onda, ako se uzme u obzir koliki su zakonski rokovi za javne nabavke, tokom maja bi mogli da se dodele ugovori i počnu prvi radovi.

Kako je 021.rs nezvanično objašnjeno u gradskoj administraciji, tenderi ne mogu ranije da se pokrenu, jer lokalna vlast, odnosno država, ne može da ulaže budžetski novac u održavanje privatnih objekata, pa je potrebno doneti odluku da su fasade u podnožju Tvrđave ipak u nadležnosti javnih službi, u ovom slučaju Zavoda.

Podsetimo da će u ovoj godini biti uloženo 100 miliona dinara za obnovu 45 objekata u Podgrađu. Država će platiti obnovu fasada, oluka i krovova, dok će unutrašnjost zgrada biti obaveza samih vlasnika. Novac je došao iz republičkog budžeta, a Republika će narednih godina dati još 200 miliona dinara kako bi se sredili objekti u starom jezgru Novog Sada.

Uređenje Podgrađa Tvrđave i centra Novog Sada je zapravo jedan projekat koji će trajati više godina, a u sklopu projekta "Evropska prestonica kulture 2021".

  • Nervirach

    17.03.2017 10:09
    PatriJoti budite patrioti pa se ugledajte na rumune. Opet su pokazali da su bolji ljudi od vas. Oni svoje cuvaju i rekonstruisu, ali zapravo.
  • antibot

    17.03.2017 08:32
    Bravo profesore . Eh da nam je vise takvih kao vi.
  • Nedjo

    17.03.2017 01:21
    KundK
    Pa tvrdjava nije nas spomenik nego svedocanstvo hiljadugodisnjeg pristustva Austrougarske u Panonskoj ravnici. Sto bi je mi cuvali?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021