Funkcioner Vlade Vojvodine kupuje Duvansku industriju Bujanovac

Sremska mlekara, firma iz Sremske Mitrovice, ušla je u postupak kupovine Duvanske industrije Bujanovac (DIB), potvrdio je za portal "Bujanovačke" državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Prema rečima Stevanovića, Sremska mlekara je jedini kandidat za kupovinu DIB-a. Na prodaju je ponuđeno 57,9 odsto kapitala ove duvanske industrije po početnoj ceni od 686.354 evra, što je trećina procenjene vrednosti kapitala preduzeća.

Međutim, kako Bujanovačke navode, Sremska ne ispunjava jedan od uslova za kupovinu - da se najmanje sedam godina bavi istom delatnošću.

Vlasnik mlekare je kompanija "RA.B. Capital Group LTD" registrovana na Kipru, a vlasnik obe kompanije Rade Basta iz Novog Sada, od decembra predsednik Jedinstvene Srbije za Vojvodinu nakon što ih je napustio Srđan Kružević, trenutno na funkciji zamenika gradonačelnika.

Njih dvojica su bili nerazdvojni dok su upravljali Elektrovojvodinom, kada je direktor ovog javnog preduzeća bio Kružević, a Basta njegov savetnik od oktobra 2012. do aprila 2014. godine.

Inače, Basta je trenutno i visoki funkcioner Vlade Vojvodine, tačnije zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Takođe je i direktor FK Radnički iz Niša i blizak prijatelj Ivice Tončeva iz Surdulice, navodi portal sa juga Srbije.

Na fotografiji sa Skupštine Radničkog, Basta sedi desno u drugom redu, a Tončev je ispred njega. Naime, u isto vreme kada je preuzeo vođenje Jedinstvenom Srbijom u Vojvodini, Basta je decembra prošle godine postao i direktor kluba, a Tončev predsednik niškog prvoligaša.

Tončev je član Glavnog odbora SPS-a i ujedno državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova.

foto: Aleksandar Nikolić (Južne vesti)

Duvanska industrija Bujanovac zapošljava stotinak radnika i do sada je nekoliko puta nuđena na prodaju, ali je svaki pokušaj propao. Prema poslednjim raspoloživim podacima, prosečna plata zaposlenih u DIB-u je u drugoj polovini prošle godine bila oko 46.000 dinara.

  • Bujanovcanin

    28.03.2017 10:22
    Analiza
    Gospodine Dragane Markovicu _ Palmo, Srpski domacine. Od pre samo 9 meseci, nosioc si ordena Svetog Save. I zasluzio si izgradnjom Svetog hrama u Koncarevu. I dobro si govorio. Mi koji imamo, da pomazemo onima koji nemaju, Govorio si da je porodica stub svega, i jeste tako. I svaka cas za jagodinu. ali gospodine Palmo, orden te je obavezao za buducnost. ne pravi greske sa svojim saradnikom Bastom. Ne trcite za parama, ne prizivajte djavola. Imate dosta i dibro vam je. Ali napravite pauzu, ne otimajte nesto u bujanovcu sto mnogo znaci. ne otimajte nesto sto ima vtednost koja se ne moze meriti parama. dobro preispitajte svoje odluke mozete li to da radite. mozete li taj posao da radite, da zaposlite nove radnike. ne surujte sa albancima da bi samo imovinu duvanske prodavali. Dobro si rekao za znacaj porodice, napravis li gresku 100 porodica ce zakukati. znaju svi dobro ko stoji iza Baste. ne dozvoli da te stigne nicija kletva nikada.
  • Brane

    25.03.2017 19:01
    Svaka čast
    samo napred bolje Rade nego neki stranac sa našim parama tj subvencijama.
  • Kosovo je Srbija

    25.03.2017 13:57
    Kukavice
    Gospodo draga, izgleda da se neko plasi privatizacije.Ma pustite coveka da radi bolje neko mlad i sposoban nego strani placenici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti