Miodrag Mali na sudu negirao političke odluke i vređanje Otpora

Bivši okružni javni tužilac u Novom Sadu Miodrag Mali negirao je i osporio razloge Advokatske komore Vojvodine iz kojih je 2005. godine odbila da ga upiše u imenik advokata.
Mali je u Višem sudu, kao svedok, izneo argumente koji, kako kaže, opovrgavaju ono za šta ga tereti Komora - da je u to vreme bio nedostojan bavljenja advokaturom, da je donosio i uticao na političko donošenje odluka i smene sudija i tužilaca, te da je članove organizacije otpor nazivao teroristima.
 
Zbog ovih optužbi AKV, tada na čelu sa Slobodanom Beljanskim, Miodrag Mali je tužio advokatsku organizaciju i zahteva da se ospore njeni navodi pred sudom. On ne traži naknadu štete.
 
Mali je naveo da se protiv njega vodi politički instruisan proces, te da ogromnu ulogu u njegovoj smeni igra direktno uplitanje tadašnjeg predsednika Komore Beljanskog. Mali kaže da je, pre donošenja odluke o njegovom razrešenju s funkcije okružnog javnog tužioca 2001. godine, tadašnji v.d. republičkog javnog tužioca Dragomir Nedić razgovarao sa Beljanskim, koji je na njega vidno uticao. Beljanski je tvrdio da policija i nadležni sudski organi, uključujući i tužioce, nisu reagovali kada je trebalo sprečiti širenje nacionalne i verske mržnje i netrepeljivosti krajem devedesetih, a dodao je i da "pravni savet DOS-a, ni tadašnja lokalna i pravna sredina, nisu videli Miodraga Malog kao kandidata za okružnog javnog tužioca".
 
"Na današnji dan 1999. godine sam bio na celodnevnom dežurstvu u tužilaštvu, prisutan na svakom uviđaju. Takođe, iz ovog se vidi koliku 'moć' imaju advokati, naročito oni u DOS-u. Oni su imali svoj pravni savet, pandan brojnim kriznim štabovima, a vidi se da je taj savet odlučivao o kadrovskim pitanjima u državnim organima", poručio je Mali. On je dodao da postoje dokazi da se jedan od tadašnjih "kriznih štabova" nalazio na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i zvao se Inicijativni odbor udruženja pravnika za zaštitu zakonitosti.
 
On je dodao da je značajnu ulogu u to vreme imala "udarna pesnica" DOS-a, organizacija "Otpor" koju, kako tvrdi, nikada nije nazvao terorističkom. "Iako je to istina, što pokazuje i zabrana Emirata ulaska u državu Srđi Popoviću, idejnom tvorcu Otpora".
 
Mali tereti Advokatsku komoru Vojvodine da ga je diskriminisala time što ga nije upisala u imenik advokata zbog njegovih političkih ubeđenja. On se pozvao na član 1 Zakona o sudijama, koji propisuje na osnovu čega sudija donosi odluku, te da tu nema priče o politici - iako on u to vreme jeste bio član SPS-a. Mali tvrdi da je diskriminisan jer zbog odbijanja upisa u imenik advokata nije mogao da radi, te mu je uskraćeno pravo na rad i izbor radnog odnosa. "Komora osporava moje pravo da se pozivam na Zakon o zabrani diskriminacije, jer isti nije bio donet u vreme kad je meni odbijen upis. Međutim, od 1945. godine postoje drugi, pa i međunarodni akti, koji zabranjuju diskriminaciju i vrlo su validni", naveo je Mali.
 
Mali je osporio da je na bilo koji način mogao da utiče na reizbor sudija i tužilaca, za šta ga advokatura optužuje, s obzirom na to da nije ni radio u istom sudu u kojem je bilo smena. On je rekao da je s vrha države stiglo rešenje o novoj sistematizaciji zaposlenih u sudstvu, te da je zbog toga nekoliko zamenika tužilaca dobilo otkaze. Većina je ili otišla u penziju, imala zdravstvenih problema ili otišla dobrovoljno, objasnio je Mali.
 
Pošto je optužen da je direktno uticao u odlučivanju u suđenju za ubistvo tadašnjeg predsednika Izvršnog veća APV Boška Peroševića, te da nije naložio neuropsihijatrijsko veštačenje optuženog za njegovo ubistvo. "Krivični postupak ni ne može da se vodi protiv neuračunljivih izvršilaca, niti sam ja mogao da zahtevam veštačenje. Nisam ni učestvovao u tom procesu, već su svim pretresima prisustvovali moji zamenici. Od mene se, posle ubistva, zahtevalo da procesuiram Milivoja Gutovića, a taj pritisak je bio toliko jak da su mi prebacivali zbog čega nisam za njega tražio smrtnu kaznu", kaže on.
 
Za kraj, dodao je da su optužbe da je nedostojan funkcije mogle da budu opovrgnute da je sudija pristao da sasluša njegove tadašnje saradnike Zagorku Dolovac i Đorđa Ostojića.
 
Inače, Mali je dodao da je odgovor na njegovu tužbu Advokatska komora Vojvodine dala nezakonito, jer je potpisan punomoćnik Komore, a ne njen pravni zastupnik - predsednik Komore. Zastupnica AKV navela je da je punomoć izdata u skladu sa zakonom.
 
Sudija u ovom postupku doneće odluku u zakonskom roku. Više o ovom slučaju čitajte OVDE.
  • PravnikNS

    31.03.2017 14:07
    @Zoran
    Otpor teroristička organizacija? Otpor izazvao više smrti od ISIS-a i u istom je rangu kao ustaše? Ne znam, za ove tvrdnje mogu samo da postavim pitanje: dečko, čime se ti drogiraš? Mora da je neka jaka droga, čim ti je percepcija realnosti toliko iskrivljena.
  • Pićuka

    26.03.2017 14:15
    Zamislite vi državu u kojoj vlast organizuje tribine sa osuđenim ratnim zločincima.Zamislite državu u kojoj zakoni ne važe za sve. Zamislite premijera koji je govorio ubićemo 100 za 1. Zamislite državu u kojoj se oslobađaju zbog zastare sudskih procesa. Zamislite državu u kojoj pola njih radi za 25.000 a druga polovina su doktori nauka. Ja ne moram da zamišljam , ja živim u takvoj državi.
  • ĐURA

    25.03.2017 15:46
    SRĐAN POPOVIĆ SAM PRIZNAJE
    Da je PLAČENIK,pogledajte filmove o OTPORAŠIMA!?
    Pa i sami OTPORAŠI kada su svatili da sa njima manipulišu,
    NAPUŠTALI su ih RAZOČARANI!!!Da su vredni pomena i danas bih se SLAVILI!!!???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti