Gladni i besni radnici novosadskih pošta sutra štrajkuju

Zaposleni u poštama u Novom Sadu održaće sutra u minut do 12h jednočasovni štrajk upozorenja zbog neispunjenih zahteva.
Protest organizuju zbog toga što su Vlada Srbije i uprava Pošte gluvi za zahteve zaposlenih u ovom javnom preduzeću. Istovremeno, radnici Pošta Srbije će još jednom zatražiti smenu direktorke Mire Petrović, kadra PUPS-a, koja je na to mesto u septembru prošle godine nasledila Milana Krkobabića, lidera ove stranke.
 
Radnici ukazuju na niz problema u ovom preduzeću, kao i na dobit od 3,5 milijardi dinara koju je ostvarila Pošta, za koju radnici tvrde da je nastala zbog toga što poslovodstvo štedi na njima i sredstvima za rad.
 
Predsednik Sindikalne organizacije Pošte Novi Sad Slavko Novakov navodi za 021.rs da su za razliku od ostalih javnih preduzeća, radnici u Pošti ostali kratkih rukava.
 
"Radnicima u Pošti, kao i u drugim javnim preduzećima, plata je umenjena 10 odsto. Međutim, u javnim preduzećima su te plate kasnije podignute za pet odsto, ali nama ni dinar nije vraćen. Pošta je izuzeta iz svega, a pritom se prikazuje dobit od 3,5 milijardi dinara. To je dobit koju smo mi bukvalno uštedeli. Radnici su sami izdvajali novac za osnovni materijal. Vozila koja vozimo su stara po 17 godina, mnogo njih stoji na popravci, a ovamo se prikazuje dobit koja je neopravdana", kaže Novakov.
 
  
 
U Sindikatu PTT Srbije najavljuju da će u generalni štrajk ući posle predsedničkih izbora, kako bi pokazali da nisu politički motivisani, nego "gladni i besni zbog bahatosti i neljudskog ponašanja prema radnicima".
 
"Na sistematizovanim radnim mestima godinama se koristi radna snaga angažovana po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima. To za rezultat ima činjenicu da ti radnici rade po 10 sati dnevno, šest dana u nedelji za 17.000 dinara mesečno. Ćute i rade duplo više od propisanih normi jer im je obećano da će biti primljeni u stalni radni odnos i da će dobiti kakvu-takvu sigurnost. Slagali su ih", navode u Sindikatu PTT Srbije.
 
Novakov ukazuje i na loše odnose između zaposlenih i direktorke Mire Petrović. Kako je naveo, radnici su joj dali dovoljno vremena da ispuni obećano, ali da ništa nije urađeno.
 
"Obraćali smo se svima, premijeru, ministarstvima, niko se nije udostojio da odgovori. Nema nikakve perspektive. Plata pada konstantno, situacija je iz meseca u mesec sve gora, a nema najave da će nešto krenuti na bolje. Ljudi više ne mogu da izdrže pritisak. Egzistencija nam je bukvalno na ivici a plata ispod svakog nivoa i proseka, kako u Vojvodini, tako i u Republici Srbiji", zaključuje Novakov.
 
Direktorka Pošte Srbije Mira Petrović nije se oglašavala povodom najavljenog štrajka.
  • V

    02.11.2017 01:54
    Dzabe Vama strajk GPC Beograd krenuo sa radom.
  • sopke

    30.03.2017 22:36
    Podrzavam strajk!Dobro je sto ste drzavna firma pa mozete,ja i moje kolege u Stylos groupu radimo kao konji a plata kasni 12 meseci samo sto se o tome ne sme pricati.Istrajte!!!
  • Lala

    30.03.2017 12:28
    roblje
    Zakon o radu koji je ova vlada donela je napravio od nas radno roblje, nigde u Evropi radnici nisu tako obespravljeni. Obećanja su bila da će i radnici kod privatnika imati bolje uslove, a sada su samo svi kao roblje. U Evropi se plaća prekovremeni rad, u Francuskoj je zabranjeno privatniku i da vas zove posle radnog vremena. Mi idemo ne u Evropu već u Tursku, a takva su i prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti