Štrajk upozorenja u novosadskim poštama odložen, ali će biti radikalniji

Radnici u novosadskim poštama odložili su štrajk upozorenja, nakon dopisa direktorke preduzeća Mire Petrović u kom se navodi da štrajk nije zakazan na vreme kako zakon nalaže.
Ipak, u sindikatu kažu da će se štrajk upozorenja održati, ali nakon što istekne zakonski predviđeno vreme, a da će potom stupiti u generalni štrajk. 
 
Direktorka Pošta Srbije Mira Petrović pozvala se na član 11 Zakona o štrajku, kao i na tumačenje Ministarstva u kom se navodi da se štrajk u delatnostima od javnog interesa, među kojima su i PTT usluge, mora najaviti "najkasnije 10 dana pre početka štrajka". Kako je navela, ukoliko stupe u štrajk, radnici preuzimaju punu odgovornost za "eventualnu štetu koja može nastati po preduzeće".
 
Predsednik Sindikalne organizacije Pošte Novi Sad Slavko Novakov kaže da je direktorka zapretila otkazom onima koji se danas odluče na protest.
 
"Problem je što se sam Zakon tumači na razne načine. Mi smo smatrali da smo ispunili našu obavezu, prijavili na vreme štrajk, ali očigledno ne smatraju svi isto. Dobro je što smo odjednom postali preduzeće od javnog interesa, jer niko tri godine nije pominjao Poštu. Mi ne želimo da rizikujemo da neko od radnika dobije otkaz. Ispoštovaćemo i ovo tumačenje, najaviti ponovo štrajk upozorenja, održati ga, a potom stupiti u generalni štrajk ukoliko se niko ne udostoji da razgovara sa nama", navodi Novakov za 021.rs.
 
Ovakav potez direktorke za Sindikat PTT Srbije predstavlja potvrdu "da su na pravom putu", kao i da su njihovi zahtevi opravdani.
 
"Na ove pretnje ćemo odgovoriti još energičnije. Iz dosadašnjeg iskustva sa gospođom Mirom Petrović, a poznavajući njenu isključivost i sklonost ka kršenju Kolektivnog ugovora za JP "Pošta Srbije" i Zakona o štrajku, ne sumnjamo da bi prema zaposlenima preduzela drakonske mere kažnjavanja. U preduzeću je takvim odnosom sadašnje direktorke uvedena strahovlada i bitno narušena atmosfera", navode u Sindikatu.
 
Predstavnici sindikata su, umesto štrajka, u minut do 12 održali konferenciju ispred Glavne pošte u Beogradu, odakle su najavili nove aktivnosti, koje više neće biti upozoravajuće, već konkretne i radikalne.
 
Osim u Novom Sadu, štrajk upozorenja trebalo je da se održi i u drugim gradovima Srbije. Više o razlozima za stupanje u štrajk možete pročitati OVDE.
  • antibot

    29.03.2017 21:32
    @liman 3
    Pa iz proverenih izvora. Jos juce ste obavesteni da mozete podici sendvic! Samo jako postari a i svi ostali 02.04.
  • Marko

    29.03.2017 19:47
    Drzavno
    Plata na salterima u posti je 30.000 din za one primljene za stalno, ko je na odredje ima i manje mnogo ali ne znam tacno koliko...onaj koji kaze da je 40 hiljada laze...ja radim i imam toliku platu bez ikakvih odbitaka!a sa fakultetima ne rade na salteru vec u kancelarijama i oni imaju mozda 40 hiljada...cemu rasprava o platama?ko moze da izdrzi nedelju dana da radi nasateru ja mu odma ustupam svoje radno mesto!znam da niko nece to da radi!plus sam sebi svaki mesec kupujem potrosni materijal od olovaka do papira,tastature i misa...jer posta to ne obezbedjuje da bi imala dobit koji ide ko zna gde!
  • Lala

    29.03.2017 18:32
    Roblje
    Svuda su napravili od radnika roblje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.