Prebacivanje nadležnosti za posečeno drvo na Novom naselju

Skoro nedelju dana nakon što su motornim testerama trojica muškaraca posekla veliko drvo crvenolisne šljive na Novom naselju, policija, komunalna policija i Gradsko zelenilo prebacuju nadležnost jedni na druge.

Posečeno drvo je u vlasništvu JKP "Gradsko zelenilo". Ali...

- Drvo se vodi da je u vlasništvu gradskog preduzeća, ali Zelenilo ne može da podnese odštetni zahtev za nelegalnu seču, dok policija i komunalna policija ne urade svoj deo posla - kazao je za 021 portparol Zelenila Ivan Nožinić.

Komunalna policija "čeka da policija sačini izveštaj", jer, kako kažu za 021 u Gradskoj kući, ne mogu da podnesu prijavu protiv NN lica.

S druge strane, u policiji za 021 navode da su oni svoj deo posla uradili izlaskom na teren, ali da je sve ostalo u nadležnosti komunalne policije.

- Povodom dojavе građanina iz Ulicе Sеljačkih buna, policijski službеnici izašli su na licе mеsta i o zatеčеnom stanju sačinili službеnu bеlеšku, a o ovom događaju obavеstili su Komunalnu policiju kako bi prеduzеla mеrе iz svojе nadlеžnosti - navode u novosadskoj policiji za naš portal i dodaju da komunalna policija treba da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a ne oni.

To je i jasno propisano Odlukom o obavljanju komunalne delatnosti održavanja javnih zelenih površina gde se navodi, između ostalog, da je "komunalni policajac ovlašćen da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom". Tom odlukom se navodi da "na javnim zelenim površinama nije dozvoljeno vađenje i orezivanje drveća, oštećenje drveća i drugih zasada, sadnja drveća i drugih zasada (šiblja, žive ograde, cvetni parteri, i dr.) bez pribavljene prethodne saglasnosti".

Propisano je i da će se novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 20 do 240 sati kazniti fizičko lice ako vadi i orezuje drveće, oštećuje drveće i druge zasade i sadi drveće bez pribavljene prethodne saglasnosti preduzeća.

Podsetimo da su građani koji su se zatekli na licu mesta pre šest dana pokušali da spreče seču drveta, ali je jedan od njih testerom zamahnuo prema devojci koji je pokušala da ga zaustavi u nameri. Vlasnik vozila je odmah identifikovan, a sumnja se da je sečenje drveta naručio komšija, o čemu više u našoj priči OVDE.

  • Đurka

    14.04.2017 23:59
    Žao mi je dece.Voleli su to drvo,pogledajte sliku.Da li neko brine o deci?
    Baletska škola je mogla biti u na mestu napuštenih hala Betona ili Petra drapšina,a ne da se uništi igralište.
  • Aleksandra

    14.04.2017 17:11
    Sram vas bilo
    Sram bilo policiju, komunalnu policiju i gradsko zelenilo koja dopusta da divljak i njegovo divljacko delo ostanu nekaznjeni. A 75 000 je smejurija, treba da idu u zatvor i plate mnogo vise
  • /

    13.04.2017 21:51
    /
    inace, nadjite svoje komentare u kojima ste trazili da se poseku dudovi po gradu zato sto vam ostavljaju fleke po kolima

    nesto drugo je ovde po sredi
    posekli ste ceo grad pa vam nije smetalo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.