Pošte i u Novom Sadu sutra u štrajku, Sindikat odbio sporazum

Zaposleni u Pošti u Novom Sadu sutra će stupiti u štrajk upozorenja, pošto je Glavni odbor sindikata odbio predlog sporazuma koji je predložila direktorka Pošte Srbije Mira Petrović.
Pošte u Novom Sadu će sutra od 11.59 do 12.59 časova raditi sa trećinom kapaciteta, a u štrajk će stupiti i kurirske službe, poštari i šalterski službenici. U tom periodu moguće su gužve u poštama. 
 
Iako je izgledalo da će do sporazuma doći, to se ipak neće desiti, jer radnici nisu dobili garancije da će njihova dva ključna zahteva biti ispunjena, potvrđeno je za 021.rs u Sindikatu PTT. Zahtevi se odnose na vraćanje zarada koje su imali pre 2015. kada su im umanjene za 10 odsto i na poštovanje Kolektivnog ugovora. 
 
Direktorka Mira Petrović saglasna je sa zahtevima zaposlenih, te je pristala da se ponovo napravi presek stanja o broju slobodnih dana i reši status privremeno zaposlenih. Pitanja vraćanja starih zarada i poštovanja Kolektivnog ugovora u nadležnosti su osnivača, odnosno Vlade Srbije, za koju u Sindikatu kažu da nije bila zainteresovana za pregovore.
 
"Problem je što se prva dva naša zahteva odnose na osnivača i što o tome nismo ni krenuli da pričamo jer naš osnivač očigledno nije zainteresovan, a sporazum sa poslodavcem ne može biti potpisan bez odluke o prekidu štrajkačkih aktivnosti. Glavni odbor sindikata odbio je sporazum i mi nastavljamo sa štrajkačkim aktivnostima", navode u sindikatu.
 
Osim štrajka u svim poštama, kako u Novom Sadu, tako i u celoj Srbiji, zaposleni će se okupiti i sutra ispred Glavne pošte u Beogradu. Zaposleni su ranije najavili za 021.rs da će, nakon štrajka upozorenja, radikalizovati svoje aktivnosti i stupiti u generalni štrajk, ukoliko se zahtevi ne ispune.
 
 
Nezadovoljstvo u Pošti Srbije "kuvalo" se dugo, a eskaliralo je nakon što je objavljeno da je ovo preduzeće ostvarilo dobit od 3,5 milijardi dinara. U Sindikatu su smatrali da je to učinjeno nauštrb radnika, tvrdeći da se na njima štedi i da oni ostaju kratkih rukava.
 
Ovo nije prvi put da se nadležni oglušuju o zahteve zaposlenih. Podsetimo da su se, po rečima predsednika Sindikalne organizacije Pošte Novi Sad Slavka Novakova, zaposleni obraćali i premijeru i Vladi, ali odgovor nisu dobili.
 
"Obraćali smo se svima, premijeru, ministarstvima, niko se nije udostojio da odgovori. Nema nikakve perspektive. Plata pada konstantno, situacija je iz meseca u mesec sve gora, a nema najave da će nešto krenuti na bolje. Ljudi više ne mogu da izdrže pritisak. Egzistencija nam je bukvalno na ivici, a plata ispod svakog nivoa i proseka, kako u Vojvodini, tako i u Srbiji", zaključio je tom prilikom Novakov.
 
U rešavanje spora između Pošte Srbije i zaposlenih u njoj uključila se i Agencija za rešavanje radnih sporova Ministarstva za rad, međutim, u Sindikatu nisu mogli da kažu da li će se posredovanje Agencije nastaviti.
  • Blajv

    20.04.2017 14:21
    @Deran

    Magistar istorije kladio bih se, što je negde u rangu VKV radnika.
  • LanaNS

    20.04.2017 12:00
    @marko
    U štrajku su jedino tvoje moždane ćelije.
    Vreme je za tebe i tebi slične stalo 2012. godine kada ste izbačeni iz vlasti.
    Nema više krađe, nema više Razvojne banke Vojvodine, Tesla banke ili Fonda za kapitalna ulaganja.
    Gotovi ste!
  • Liman3

    19.04.2017 21:44
    Pa vi se onda...
    ...privatizujte ili dajte otkaze i predjite u privatni sektor pa cete onda videti cari zivota u Srbiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti