Novi pokušaj da se popravi osmatračnica na Petrovaradinskoj tvrđavi

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) raspisala je novi tender za popravku osmatračnice na Petrovaradinskoj tvrđavi, saznaje 021.rs.
Novi pokušaj da se popravi osmatračnica na Petrovaradinskoj tvrđavi
Foto: 021.rs

Ovo je druga javna nabavka za ove radove, s obzirom da prethodna u julu 2016. godine nije uspela jer se niko od ponuđača nije javio.

Ovim je produženo čekanje da se popravi osmatračnica koja je bila jedan od prepoznatljivih detalja na Petrovaradinskoj tvrđavi. Poslednji put je rekonstruisana 1952. godine, a predstavlja najistureniju tačku tvrđave i kao takva je bila veoma atraktivna za sve posetioce. Tokom rekonstrukcije pešačkih staza gornje tvrđave u toku 2008. godine, demontirani su gornji delovi viseće osmatračnice usled opasnosti da se sruši na kolovoz ispod. Nakon uklanjanja nestabilnih delova sklopa, otvor u zidu je zazidan, radovi na stazama završeni, ali osmatračnica nije sanirana. Projekat njene sanacije je urađen 2014. godine, dok je novac za radove u visini od 1,7 miliona 2015. godine obezbedila Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Da li će ove godine osmatračnica konačno biti renovirana znaće se posle 22. maja za kada je zakazano otvaranje ponuda sa tendera u UGZI.

  • @Marti

    27.04.2017 10:53
    Osmatračnica je preživela samo rat 1999, jer je dodata polovinom 20. veka.
  • J

    27.04.2017 10:37
    Ne mogu da razumem zasto za radove ovakvog tipa idu javne nabavke? Pa zar ovakve stvari od nacionalnog i istoriskog znacaja , ne bi trebalo da rade institucije i ljudi koji su strucni za ovakvu vrstu radova? Kao i za Gradic , raspisan tender!? To rade restauratori , strucnjaci ne neka jaranska firma da samo zamaze fasade. Pozovite Austrijance , Madjare oni to znaju .Kada radite , uradite kako treba.Ili neka rade domaci izvodjaci ali uz nadzor pravih strucnjaka koji su to radili i koji to znaju.
  • Marti

    27.04.2017 10:14
    Osmatračnica je preživela mnoge ratove, ali naprednjake neće...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.