Petrovaradinska tvrđava dobija novu osmatračnicu

Viseća osmatračnica na bedemu bastiona Marije Terezije na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja je uklonjena pre nekoliko godina, biće uskoro ponovo sagrađena.

Kako 021.rs saznaje, Zavod za izgradnju grada je raspisao javnu nabavku za izvođača radova, a ukoliko sve bude u redu, osmatračnica će krasiti bedem Tvrđave već do kraja godine.

Podsetimo, osmatračnica je uklonjena zbog oštećenja i opasnosti da padne sa Petrovaradinske tvrđave na Kamenički put. Zavod za zaštitu spomenika kulture je tada utvrdio da je pored sanacije osmatračnice, potrebna obnova i zida ispod.  

Tokom 2014. godine izrađen je Glavni projekat sanacije viseće osmatračnice, a sada se našlo i dovoljno sredstava da se obnovi bedem  i vrati osmatračnica. Novac je izdvojio Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine još prošle godine i to u iznosu od 1,7 miliona dinara.

  • Vlada

    29.07.2016 17:51
    @Nada
    Culi ste verovatno da, kada bi svi Kinezi na svetu poskocili u istom momentu-izbacili bi zemlju iz orbite?

    Na stranu realna opasnost od oštećenja tvrđave, mislim da je kontraproduktivno da je braniš ovakvim budalaštinama... Jesi probala da ovo ispričaš nekom psihijatru?
  • Ivan Beg

    29.07.2016 17:14
    Gde to ima ?
    Svaka čast propagandi oko Exit-a, svaka čast gradskom čelnicima (prošlim i sadašnjim) koji su pomogli PRIVATNI biznis a na našu štetu, ali se pitam: Da li bi ikada čelnici Praga, Bratislave, Beča, Budimpešte i da dalje ne nabrajam, dozvolili da im na tvrđavu nagrne 30 - 40 hiljada ljudi? NIKAD !
    Nemam ja ništa protiv muzike koja se na tim manifestacijama sluša, naprotiv, i ja sam roker (istina oldtimer), samo govorim o ruiniranju kulturnog nasleđa. Podzemlje tvrđave poznajem i odgovorno tvrdim da je uništeno 80% !!!
    Uostalom, znate li gde se održava festival u Beču - na uređenij ledini 20 km od grada. U Budimpešti - na adi Siget itd. itd.
    APELUJEM, MOLIM I ZAHTEVAM: SAČUVAJMO PETROVARADINSKU TVRĐAVU DOK SE POTPUNO NE UNIŠTI !!!
  • Potrošna roba

    29.07.2016 10:49
    Izgradićemo mi lepšu i stariju Tvrđavu. Sve za potrebe turizma i 50.000 ljudi na njoj.
    Ma, i tunel ispod Dunava ako treba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti