Deca masovno obolela od virusa na Divčibarama, roditelji krive lekarku

Novosadski osnovci iz škola "Petefi Šandor" i "Miloš Crnjanski", koji su krajem aprila i početkom maja boravili na ekskurziji na Divčibarama, oboleli su od dva tipa virusa koji su doveli do mučnine, proliva i drugih simptoma.
Deca masovno obolela od virusa na Divčibarama, roditelji krive lekarku
Foto: Pixabay
Kako za 021 kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, a nakon prijave roditelja da su im se deca pootrovala hranom u hotelu "Pepa" u kojem su boravili, analize su pokazale prisustvo Noro i Astro virusa u stolicama mališana, a na osnovu hronološke distribucije pojave simptoma kod obolelih, pretpostavlјa se da se epidemija širila kontaktnim putem.
 
Zvanično je prijavljeno 33 obolele dece iz pomenutih škola, ali prema dosadašnjim saznanjima nadležnih i Instituta, dobijenim tokom epidemiološkog ispitivanja, broj dece koja su imala zdravstvene tegobe je daleko veći i broji čak 106 dece iz obe škole.
 
"Bolest je bila lakog kliničkog toka, a dominirali su mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje i proliv. Od lekara koji su bili u pratnji učenika dobijen je podatak da su se prve tegobe kod jednog broja obolele dece javile već u toku puta i nakon dolaska na Divčibare, da bi najveći broj obolelih bio registrovan 1. maja, četvrtog dana boravka. Od ukupno 13 uzoraka stolice obolelih koji su dostavlјeni u Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlјe Vojvodine, laboratorijskom ispitivanjem je u 10 uzoraka stolice utvrđeno prisustvo Noro virusa, a u dva uzorka i Noro i Astro virusa. Jedan broj stolica se još uvek ispituje", navode za 021 u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
 
Dodaju da su o svemu obaveštene nadležne inspekcijske službe Zavoda za javno zdravlje Valjevo, a s obzirom na to da je istraga u toku, osoblјu škola će biti date preporuke za sprečavanje širenja infekcije/epidemije u kolektivu.
 
Dok istraga traje, roditelji zaražene dece još više su ohrabreni da otkriju šta se dogodilo njihovoj deci. Nekoliko majki čija su deca zaražena virusom kažu za 021 da je "jasno da su deca obolela u odmaralištu 'Pepa'" kao i "da je osoblje hotela učinilo sve u svojoj moći da se incident zataška". Međutim, one terete i lekarku koja je s njima došla na ekskurziju i koja nije na vreme prijavila tegobe kod dece, što je uticalo na to da širenje virusa bude masovno.
 
Da nadležna lekarka nije prijavila tegobe potvrđuje za 021 i načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Biljana Rajković. Kako kaže, konkretno je bila u pripravnosti za vreme praznika, kad je ekskurzija izvedena, da reaguje na terenu po prijavi, ali je iz neobjašnjivih razloga inicijativa lekarke izostala i nijedan uzorak nije mogao da bude pravovremeno uzet.
 
Inače, dr Rajković potvrđuje za 021 da i nova grupa dece koja boravi na Divčibarama u odmaralištu "Pepa" ima tegobe. Grupa je iz južne Srbije.
 
Podsetimo, mališani dve novosadske osnovne škole vratili su se sa ekskurzije sa virusom, dok je jedna devojčica hospitalizovana za vreme boravka na Divčibarama i po nju je došla majka. Menadžerka hotela "Pepa" Branka Ilić rekla je za 021 da su lekari koje su agencije angažovale da budu u pratnji dece, kao i doktorka pedijatar u Valjevskoj bolnici, pregledali decu i zaključili da se radi o virusu, te da hotel nije odgovoran. Više o ovoj situaciji čitajte OVDE.
  • ana

    11.05.2017 13:13
    nocu prosetajte ispod sume na Limanu i na Detelinari Novoj osvetljenoj urbanoj celini. N Detelinara je grad dovoljan sebi.Celina.Sve ima svoje prednosti i mane.
  • Roditelj

    11.05.2017 08:40
    svake godine isto
    Moje dete neče iči na takve ekskurzije i škole u prirodi Svake godine po 80 dece i više iz različitih škola, završi sa teškom dehidratacijom i mnogi u bolnici, iz različitih gradova, a oni tvrde da su svi poneli virus. Najgori slučaj je kad vode decu u Krupanj koji inače nema godinama ispravnu vodu, i koji od poplava nema rešeno odlivanje jalovine i ceo kraj je zatrovan. Banju Koviljaču svi izbegavaju zbog velikog broja migranta, ali često je na spisku deijih ekskurzija. Meni se čini da
    iako za decu treba da je najbolje, da se uvaljuje najgore, jer mali ne mogu da se žale kao odrasli.
  • Roditelj

    09.05.2017 14:41
    "Razum,ili nesto drugo"
    Jedino sto je besmisleno i uvredljivo,to je tvoje komentarisanje."Ako neko ne zataskava,lako je otkriti uzrok zaraze"Pa sta je uradila ta "pozrtvovana" doktorica koju toliko branis?!Da li si zaposlen u hotelu,agenciji Atic,ili je nesto drugo u pitanju??Roditelj nisi cim tako.pises.I nemoj da se izvinjavas u tudje ime.Da imas imalo postovanja prema drugim roditeljina, i deci koja su se razbolela,ne bi nista komentarisao.Moje dete i mnoga druga deca su dehidrirala zbog strucnosti te doktorice,a da je "digla frku",utvrdilo bi se da je hotel uzrok zaraze!!Mnoga deca pre nase su bila zarazena,a na zalost,bice i mnoga druga posle nase.Sve zahvaljujuci "pozrtvovanim" doktorima,koji prodaju pricu da je "neko" doneo virus.I to sve u isti hotel Pepa.Prema tome,ne vredjaj ljude sa zdravim razumom koji brinu za svoju decu!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.