Novosađani u problemu - platili dugove za Informatiku, a ponovo dužnici

Novosađani čije je dugove prema "Informatici" prinudno naplaćivao bivši izvršitelj Svetislav Ćurčić, kome je oduzeta dozvola za rad nakon višegodišnje utaje novca, ponovo su pod prinudnom naplatom zato što Ćurčić preduzeću nije prosledio novac koji su građani uplatili tokom izvršenja.
Novosađani u problemu - platili dugove za Informatiku, a ponovo dužnici
Foto: 021

Ovo znači da su građani kojima je Ćurčić bio javni izvršitelj, a koji su uplatili ceo iznos dugovanja, ponovo dužnici jer je Ćurčić milione od naplate zadržao za sebe, umesto da je preneo preduzeću i tako skinuo pomenute dužnike sa spiska za izvršenje.

Nije poznato koliko građana Novog Sada se nalazi u ovoj nezavidnoj situaciji, kao ni za koju sumu je u ovo trenutku oštećena "Informatika", pošto u ovom preduzeću za 021 nisu odgovorili ta pitanja. Ono što jeste poznato je da nisu svi dužnici čuvali dokaze u uplatama, što dodatno otežava dokazivanje da su dugovanja platili Ćurčiću. Još teža situacija je onima kojima Ćurčić nije zaključio postupak prinudne naplate, jer se isti i dalje vodi kao otvoren.

U veoma nezavidnoj situaciji je i jedna Novosađanka koja se javila 021 i posvedočila o ovoj pojavi. Ona je pre nekoliko godina u potpunosti isplatila dugovanje prema "Informatici", a tada još uvek licencirani Ćurčić pismeno je zaključio izvršni postupak. Međutim, s obzirom na to da on nije uplaćeni novac u celosti preneo komunalnom preduzeću, već ga je zadržao za sebe, ova građanka i dalje se vodi kao dužnik.

"Pri tome čuvam sve uplatnice i taj dokaz da je postupak okončan i da sam sve izmirila. Međutim, od 'Informatike' mi sada stiže obaveštenje da se protiv mene ponovo pokreće postupak jer nisam sve platila - a imam dokaze da jesam", kaže ova građanka, koja je usmerena ka izvršitelju koji je nasledio Ćurčića da bi mu objasnila i dokazala da nije ni dinar dužna.

U "Informatici" za 021 kažu da su im se žalili građani koji su platili dugove koji im se pripisuju, ali stanje na računu preduzeća pokazuje da taj novac nije završio gde bi trebalo - u preduzeću.

"Nakon obraćanja građana, proverom je utvrđeno da su svi sporni iznosi uplaćivani na račun izvršitelja Svetislava Ćurčića, te da 'Informatici' isti nisu u celosti preneti. Shodno napred navedenom, 'Informatika' ne može proknjižiti zaduženja za koje građani imaju dokaze o uplati, ukoliko ta sredstva nisu preneta na račun 'Informatike', niti ima saznanja o uplatama građana na račune javnih izvršitelja", kažu u preduzeću za naš portal.

Suštinski, građani sada trpe zato što je bivši izvršitelj utajio ogromne iznose, iako su svoje dugove isplatili.

U Komori izvršitelja kažu za 021 da izvršitelj može da obustavi prinudnu naplatu ukoliko im se građani jave i predoče probleme koji su nastali.
 
"Građani koji su u postupcima koje je vodio Svetislav Ćurčić izmirili svoja dugovanja prema poveriocu i za to poseduju dokaze, trebalo bi da se obrate javnom izvršitelju koji je preuzeo konkretan predmet, kako bi javni izvršitelj, nakon što mu se predoče dokazi, bio u mogućnosti da izvršni postupak zaključi. Ukoliko građani nisu sigurni koji javni izvršitelj je sada zadužen za sprovođenje postupka izvršenja, mogu da se obrate Komori javnih izvršitelja ili mojoj izvršiteljskoj kancelariji, kako bi im stručne službe dostavile taj podatak", navodi javna izvršiteljka za područje Višeg i Privrednog suda u Novom Sadu Tamara Gucunja.

Ona poručuje da i građani koji su platili dugove, a ne poseduju uplatnice, treba da se jave Komori, jer se dokazi mogu izvući i s bankovnih računa. "U ovakvim slučajevima, od velikog značaja bi bio podatak o tome u kom periodu je izmirenje duga izvršeno, kako bi se suzio domet pretrage, budući da je računovodstvena dokumentacija izuzetno velika. U svakom slučaju, Komora javnih izvršitelja će građanima pružiti svu neophodnu pomoć kako bi se nastala situacija razrešila na najbolji mogući način", tvrdi Gucunja za naš portal.

Podsetimo, Svetislav Ćurčić prestao je da se bavi izvršiteljskim poslom krajem maja 2016. godine. On je u tom trenutku vodio oko 20.000 predmeta, uglavnom o dužnicima prema JKP "Informatika", koja je godinama favorizovala ovog izvršitelja i dodeljivala mu ubedljivo najviše predmeta. Zbog neverovatnog broja slučajeva dodeljenih samo u jednoj godini - više od 17.000, "Informatiku" je zbog Ćurčića opominjao i državni revizor.

U međuvremenu, "Informatika" se i sama požalila na izvršitelja, rekavši da joj nije preneo 30 miliona dinara naplaćenih u postupcima izvršenja.

Ćurčiću je prošle godine oduzeta dozvola za rad nakon disciplinskog postupka. Međutim, on nikada nije dobio otkaz, već je samovoljno otišao iz Komore zbog, kako kaže, boljeg posla.

  • Anica

    17.10.2017 14:41
    Organizovani kriminal
    Jkp Informatika utuzuje gradane ,cesto za lazna dugovanja, korumpirane sudije bez rocista donose resenhe protiv tuzenog ,a izvrsitelji pljackaju gradane.
    Zasto Jkp Informatika,ako nije saucesnig u kriminali,ne tuzi kriminalca Curcica. Sta rade drzavni organi? I Jkp Informatika procurela je informacija da je Curcic clan SNS i da je opljackani novac uplacivao stranci.Dok je jos na slobodi ,ocito je da ga neko stiti.
  • zuja

    28.06.2017 12:50
    skupština stanara
    U mojoj zgradi jedan čiča dovodi zastupnika skupštine stanara već drugi put sa lažnim potpisima vlasnika stanova. Takav spisak falsifikovanih potpisa vlasnika stanova je dovoljan Informatici da omogući zastupniku skupštine stanara raspolaganje uplaćenim sredstvima. Iznos od 450 dinara mesečno od 35 stanova dele čiča penzioner sa visikom penzijom i zastupnik iz Čuruga. Trećina vlasnika stanova su totalni bolidi, ostatak do 51% potpisa se falsifikuje, Informatika dobije procenat od uplate a oštećenima ostaje jedina mogućnost da čiču i Čuružana sačekaju iza ćoška.
  • Ana79

    10.06.2017 18:34
    Proknjizena uplata
    I moja uplata je od doticnog izvrsitelja Svetislava Curcica uplacena Informatici, ali uplatio je novac, odnosno poslednju ratu u septembru 2016-te godine, a skidao mi je novac u aprilu, maju, junu i julu 2016-te. Na listingu Informatike takodje stoji da je novac uplacen, kao i troskovi izvrsenja, ali pre neki dan stigao mi je dopis od JKP Informatike...od njihove pravne sluzbe, koji su uvidom u proces, kako pisu, zakljucili da izvrsitelj Curcic nije uplatio novac na vreme te da moj dug odnosno novac koji im je uplacen ne moze biti proknjizen i da se postupak pokrece ponovo. Odnosno sve ce mi naplatiti jos jednom. Toliko o Informatici i njihovoj pravicnosti. Da ima pravde u ovoj zemlji, a ocigledno je da je nema, takva preduzeca ne bi ni postojala....bilo bi kao pre...odemo do Vodovoda, odemo do Toplane, bez posrednika i to je to. Inace, posedujem i sve uplatnice, kao i uverenje iz pio fonda o obustavljenom novcu. Shvatite da ovde nema ko da nas zastiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti