VIDEO: Dodeljena priznanja pravim herojima Srbije

Priznanja pobednicima drugog po redu konkursa "Youth Heroes", koji je realizovala Egzit fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije, uručena su sinoć u Studiju M.

Cilj konkursa bio je da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije.

Odabrano je sedamnaest mladih heroja iz ukupno četiri oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva/kreativnih industrija, kulture/umetnosti i društvenog aktivizma, i svi oni su sinoć kući poneli priznanje za svoj izuzetan doprinos društvu, ulaznice za Exit Avanturu i kurseve za lični razvoj HR centra, dok su prvaci u svojim oblastima dobili i novčanu nagradu u iznosu od 100.000 dinara.

Svi dobitnici će biti promovisani kroz medije i Egzit kanale kako bi postali uzori i inspiracija mladima.



Mlade heroje je pozdravio direktor i osnivač Egzit festivala Dušan Kovačević.

"Ako važi ona stara floskula da na mladima svet ostaje, onda će taj svet budućnosti zavisiti od onoga ko su uzori mladim ljudima danas. Kao što znamo, mi smo stalno bombardovani negativnim uzorima, koji samim tim postaju još popularniji i još uticajniji, čime ulazimo u jedan začarani krug iz kojeg nikako da izađemo", rekao je on.

Tokom ceremonije uručenja priznanja održana je panel diskusija sa temom "Heroj se rađa ili postaje" u kojoj su pobednici u svakoj od oblasti, predstavnica NIS-a Snežana Lakićević i bivši direktor Matematičke gimnazije Milan Raspopović govorili o pomenutoj temi, a diskusiju je moderirao novinar Tibor Jona.

Savetnica direktora Funkcije za organizaciona pitanja za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama Snežana Lakićević uručila je priznanje najboljim srednjoškolcima i studentima u oblasti obrazovanja i nauke i to prvu nagradu Mihajlu Sporiću, višestrukom zlatnom olimpijcu i državnom prvaku u oblasti fizike, drugu Marti Avramović, koja je osmislila pomagalo za slepe i slabovide, dok je treća nagrada dodeljena Tijani Stanić, studentkinji molekularne biologije na Jejlu.

 Nagrade su dobili i diplomci u istoj kategoriji i to: prvoplasirani Mihailo Martinović, dvostruki doktor nauka, astronomije i astrofizike, Đorđe Đurica, koji je svojim istraživanjima pospešio elektronsko poslovanje, kao i Ivan Zaletel, mladi asistent na Medicinskom fakultetu.

Prošlogodišnji dobitnik specijalnog "Youth heroes" priznanja i koordinator humanitarnih aktivnosti Egzit fondacije Jovan Simić proglasio je pobednike iz oblasti društvenog aktivizma: prvu nagradu dobio je Jovan Milić, koji pomaže mlade ljude koji žive u lošim uslovima, drugu Milan Srdić, osoba sa invaliditetom koji druge na svom primeru uči da je važno ne odustajati, a treću nagradu dobila je Jelena Ognjanović, diplomirana istoričarka umetnosti čija je misija da umetnost približi svima.

Za oblast preduzetništvo i kreativne industrije nagrade je uručila direktorka HR centra Beograd Tatjana Šokčić. Mladi heroji preduzetništva su Valerija Spasojević, dobitnica priznanja za kreiranje pametnog odela za astronaute, koji joj je dodelila NASA, Ognjen Vlaškalin, čija je platforma “Outimagine” postigla zapažen uspeh na međunarodnim konferencijama, Jovana Lea Simić, devojka koja je od tradicionalnog džema napravila srpski brend i Lazar Jovanović, heroj moderne srpske poljoprivrede.

Nagrade za kulturu i umetnost uručila je PR RTS-a Tanja Šikić i to mladoj nagrađivanoj slikarki Ani Vrtačnik, Dušanu Čeganjcu, svetskom šampionu na harmonici i Ani Krstajić, mladoj kompozitorki i budućoj studentkinji koledža Berkli.

Specijalno priznanje “Youth Heroes”, osnivač i direktor Egzit festivala Dušan Kovačević dodelio je trinaestogodišnjem Nikoli Rankoviću, rok muzičaru i posvećenom humanitarcu.

Članove žirija činili su Snežana Lakićević, menadžerka za saradnju sa Univerzitetima NIS-a, Duška Vučinić, šefica službe za Odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a, Nenad Blagojević, osnivač portala pricesadusom.com, Jelena Milošević, menadžerka proizvoda Ringier Axel Springer Media AG i Ivan Petrović, predsednik UO Egzit fondacije.

  • Мунгос

    12.05.2017 08:30
    Имам идеју за коју не тражим никакву надокнаду:
    Директора Душана Ковачевића би смо могли да ангажујемо да оде у Брисел, па да им каже: „Ми егзит“.
  • bojan

    11.05.2017 15:55
    Kada ce neki rudar dobiti priznanje ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti