FTN će analizirati saobraćaj u Novom Sadu

Fakultet tehničkih nauka dobio je posao na tenderu Gradske uprave za saobraćaj, sa zadatkom da izradi takozvani Smart plan o saobraćaju u gradu.
FTN će analizirati saobraćaj u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Za ovaj posao, Gradu neophodnom za modernizaciju i usaglašavanje saobraćajnog sistema sa EU standardima i potrebama Novosađana, FTN će dobiti 11,9 miliona dinara, a raditi zajedno sa firmom "Adomne", koja se bavi projektovanjem i inženjeringom.
 
Kako je 021 ranije pisao, ovo je prvi korak u nameri Grada da sredi saobraćajnu situaciju u Novom Sadu. Smart plan bi trebalo da da širu sliku o stanju saobraćajnica, korišćenju svih vidova saobraćaja, usaglašenosti sa EU standardima i inovacijama koje bi trebalo uvesti u saobraćajni sistem.
 
Težnja je da se u paket mera saobraćajne politike uključe "inovativne mere" kao što su informaciono-komunikacione tehnologije i "čista" vozila, podstakne manja upotreba automobila i definišu merljivi ciljevi za naredne godine. Grad planira da ažurira informacije koje već postoje o saobraćaju i navikama/potrebama građana i prilagodi ih onome što su trenutne potrebe - saobraćajna mreža, broj polazaka, upotreba raznih vidova prevoza itd.
 
Novosađani će biti anketirani radnim danima na Železničkoj stanici i pitani o svojim navikama kada su putovanja u pitanju, a biće anketirani i putnici na ulaznim i izlaznim pravcima Novog Sada. Istraživači će brojati putnička vozila i bicikliste na raskrsnicama Rumenačka - Kornelija Stankovića, Futoška - Cara Dušana, Novosadskog sajma - Hajduk Veljkova, Bulevar oslobođenja - Maksima Gorkog i na još nekoliko ključnih raskrsnica. Biciklisti će se brojati i na mostovima.
 
Na svim linijama GSP brojaće se putnici, sa akcentom na liniji broj 3, a u okviru zadatka istraživaće se i parkiranje u gradu. Korisnici parkirališta biće anketirani, parking mesta prebrojana i analizirana, a meriće se i vreme pešačenja od parking mesta do odredišta.
  • Dejan

    23.05.2017 14:45
    Sinhro
    Samo da malo pametnije sinhronizuju semafore...
  • Tomislav

    22.05.2017 23:07
    Putrvi Petrovaradin
    Ako tako srede raskrsnice kao u Petrovaradinu onda ni peske se nece moci po gradui šetati
  • Nikola

    22.05.2017 17:25
    Suština je da jedino dobar gradski prevoz može da popravi sadašnju saobraćajnu situaciju. Više biciklista bi takođe rešilo problem, ali nedostatak infrastrukture to onemogućava. Čitav centar nema ni kilometar staza, a i u delovima grada gde staze postoje kao da nisu pravljene za bicikliste. Ko je bio npr. u Holandiji zna o čemu pričam. Tamo je toliko lako voziti bicikl da nije nikakav problem preći 4-5 km, a kod nas se oznojiš da bi prešao jedva 2 km jer su svuda neki ivičnjaci, parkirana vozila, prekidi staza, loša signalizacija itd. U velikom broju slučajeva nije ni bezbedno voziti.

    Što se tiče automobila, svaki dan vidimo koliko automobilizacija grada i loša regulacija saobraćaja negativno utiču na saobraćaj. Delom razumem ljude koji zbog komfora i lošeg javnog prevoza koriste automobil, ali takav koncept saobraćaja nije održiv u gradu kakav je Novi Sad (zapravo, nije uopšte održiv u srednjim i većim gradovima).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti