U gradskoj kasi ostalo preko četiri milijarde dinara viška

Gradski odbornici će u petak razmatrati završni izveštaj o budžetu za 2016. godinu, koji je realizovan sa oko 80 odsto, a kao suficit ostalo je preko četiri milijarde dinara.
U gradskoj kasi ostalo preko četiri milijarde dinara viška
Foto: 021.rs

U gradsku kasu se prošle godine slilo 23,9 milijardi dinara, što je oko 500 miliona dinara manje od planiranog, a u tu sumu ušao je i suficit od 2,5 milijarde iz 2015. godine.

Najveći prihod prošle godine u budžetu je bila prodaja građevinskog zemljišta kod SPENS-a gde će se graditi tržni centar kompanije NEPI, a koji je Novom Sadu doneo preko četiri milijarde, što je suma koja je utrošena za gradnju i uređenje fabrike u radnoj zoni Sever IV za potrebe kompanije "Lear".

Drugi po veličini prihod Grada je bio porez na imovinu od 3,3 milijarde dinara. Novosađani su i 2016. godine bili revnosni pa je preko 90% njih platilo porez.

Kada se pogledaju ostali rashodi u budžetu, primetno je da je lokalna uprava imala znatno slab procenat trošenja novca, pa su tako neke stavke bile daleko ispod prosečnih 78,5% koliko je realizacija celog budžeta.

U obrazloženju odluke o završnom računu koji će razmatrati odbornici nigde nije precizno objašnjeno koji je razlog da petina sredstava ostane neutrošena. S druge strane, kako se radilo o izbornoj godini, kada redovno dolazi do zastoja u radu lokalne vlasti, a krajem godine su ugašeni Zavod za izgradnju grada i Poslovni prostor koji su značajni korisnici, može se pretpostaviti da je glavni razlog suficita od preko 4 milijarde dinara taj što nisu pokrenute razne investicije koje su planirane.

Dodajmo da je već prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta u decembru 2016. godine raspoređeno 2,5 milijardi suficita, a da će ostatak od 2,1 milijarde biti raspoređen na jednoj od narednih sednica Skupštine grada prilikom usvajanja rebalansa ovogodišnjeg budžeta, što je već najavljeno iz vrha gradske vlasti.

  • Gradjanka

    26.05.2017 09:41
    predlog
    Više klupa po gradskim ulicama, parkovima i bulevarima,
    sredie igralište na Sajmištu,
    dotirajte goranski kapm u Sr. Karlovcima (kao što je bilio i ranije),
    sredite čekaonice u domovima zdravlja,
    dajte besplatne članarine deci za sportove,
    vrtću Mrvica sredite dvorište,
    sadite zelenilo po gradu ....
  • maki

    25.05.2017 09:00
    magnet
    kupite dečijoj bolnici magnetnu rezonancu
  • Perica

    23.05.2017 21:41
    ####
    Pa da niste pravili "AKCIJU"sa parcelama,teško da bi išta ostalo u kasi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti