Novosadski đaci od septembra dobijaju testove na narkotike

Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji u kojem će roditelji osnovaca i srednjoškolaca dobiti testove za narkotike, a koje će moći da iskoriste da testiraju decu na opojne supstance.
Novosadski đaci od septembra dobijaju testove na narkotike
Foto: 021.rs
Naime, Savet roditelja osnovnih i srednjih škola u Srbiji tražiće od Gradske uprave za obrazovanje da obezbedi 10 miliona dinara za kupovinu testova za narkotike, a kojima bi trebalo da bude obuhvaćeno najviše 25.000 učenika 7. i 8. razreda osnovne škole, te svi srednjoškolci. Grad će novac obezbediti rebalansom budžeta i na školama će biti da od septembra, putem javnih nabavki, kupe testove i distribuiraju ih roditeljima.
 
Kako su se usaglasili članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, na školi je da roditeljima uruči testove, a roditeljima se daje sloboda da odluče da li će testirati svoju decu na narkotike. Roditelji bi trebalo da, uz testove, dobiju i stručno sastavljeno propratno uputstvo o istom i o posledicama narkotika po zdravlje, što bi trebalo da ih motiviše da test iskoriste. 
 
Ukoliko se ispostavi da je dete pozitivno na opojnu drogu, roditelj će moći da kontaktira Centar za socijalni rad i/ili ostale nadležne ustanove i organe.
 
Ideja koja se pojavila među članovima Koordinacionog tela je i da se roditelji obavežu na testiranje svoje dece, što je teže izvodljivo zbog terena koji do sada nije na ovaj način ispitan. Stoga će ovakva odluka roditelja i čelnika biti "pilot-projekat" u pokušaju da se smanji upotreba narkotika među učenicima.
 
Detalji o ovoj inicijativi biće poznati nakon rebalansa budžeta Grada, koji se očekuje u junu.
  • replika

    26.05.2017 23:41
    @Komifo
    I dalje si neprijatan, primitivan i vredjas. Mogu da prihvatim da mi predlog nije mozda na mestu, ali tvoj ton u obracanju je neprihvatljiv. Pozdrav! Sliko i priliko Srbije!
  • Komifo

    26.05.2017 15:08
    @replika

    Ne, nego ti ne shvataš. Ako javno iznosiš protivustavno i protivzakonito maltretiranje građana na ulici kao validan predlog za rešavanje bezbednosti mladih, imaj onda dovoljno kičme da istrpiš kad ti se kaže da si budala.

    Svi bi da imaju slobodu govora da pričaju kakve god im gluposti padnu na pamet, pa se onda uvrede na rakciju.
  • replika

    26.05.2017 12:36
    @Komifo
    Ti i dalje ne shvatas, sta sam zeleo da ti porucim. Moje misljenje nikoga ne obavezuje, i nikoga nisam vredjao. Nacin na koji se ti drugima obracas, jeste odraz primitivizma. Pokusaj da svoje misljenje izneses na kulturan nacin, ako zaista zelis da postanemo civilizovana zemlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti