Kladionica u blizini novosadske škole za 30 centimetara izbegla zatvaranje

Kladionica u blizini Osnovne škole "Ivan Gundulić" u Temerinskoj ulici ipak nije dovoljno blizu da bi predstavljala opasnost po osnovce, zaključak je Poreske uprave Ministarstva finansija.
Kladionica u blizini novosadske škole za 30 centimetara izbegla zatvaranje
Foto: 021.rs
Naime, iako je Grad Novi Sad putem traženih analiza ustanovio da je kladionica "Maxbet" na manje od zakonskih 200 metara udaljenosti od osnovne škole, Poreska uprava je poslala geodetske stručnjake Republičkog geodetskog zavoda na teren, koji su ustanovili da je kladionica udaljena od škole tačno 200,32 metara - 32 centimetra više od najniže dozvoljene udaljenosti.
 
Kako za 021 kaže načelnica Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš, geodeti koje je angažovala Poreska uprava merili su udaljenost u odnosu na ulaz u školu koji se više ne koristi, što je doprinelo dodatnoj udaljenosti. "Mi smo sada u šah-mat poziciji, sa obzirom na to da je ovo zvaničan stav Ministarstva finansija", poručila je Tomaš i dodala da po zakonu čak nisu smeli da se angažuju republički geodeti, već privatna firma.
 
Članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama dobili su ovu informaciju i zabrinuto zaključili da su im ruke vezane. Jedino što može da se uradi je da se obavesti škola o mišljenju Poreske uprave, te da se zatraži pomoć Zaštitnika građana.
 
Podsetimo, u julu prošle godine utvrđeno je da postoje čak četiri puta od škole do kladionice koji su kraći od 200 metara.
 
U "Maxbet-u" smatraju da ove informacije nisu tačne. Prema njihovim rečima, udaljenost predstavlja najkraći bezbedni pešački put od najbliže ivice zgrade obrazovnih ustanova do ulaza u objekat, u kojem se priređuju igre na sreću - klađenje i na automatima. Takođe, u ovom preduzeću navode da za svoje poslovanje poseduju odobrenje Poreske uprave.
 
Veliki broj dece, da bi uopšte stigao do škole, mora da prođe kraj kladionice. To je problematično ukoliko se u obzir uzme istraživanje psihološkinje Jasmine Leković, prema kojem čak polovina od 790 ispitanih osnovaca i srednjoškolaca odlazi u kladionice i kockarnice. Svaki četvrti školarac ima patološki problem sa kockanjem, dok je najmlađi registrovani zavisnik imao 12 godina. Više o tome OVDE.
  • Tata

    25.05.2017 14:25
    Pozdrav mami donosioca zakona
    Decu treba što ranije obučiti za klađenje.
    Eto gledam onog jadnog ognjena (malo slovo sa razlogom) sa roza televizije kako neki dan reklamira klađenje putem androida na internetu, pokazivao je rulet.
    Naravno, jer inače, kako bi naša vrla deca što pre prosula mukom stečene socijalističke nekretnine?
    Što je u interesu naših "velikih prijatelja i investitora".
    Mislim, ne možete vezivati auto kablove i NE živeti u barakama. To je svetski standard, ipak, a posle dilera i droge i rep pesama - pa pratićemo i ove ostale stvari.
    Uvesti predmet klađenje u osnovne škole. Jednako je potreban kao i ovaj novi predmet koji obučava za pružanje seksualnih usluga. To jest, to je pred-obuka.
    A posle ide i zakon. Kao u Amsterdamu. Sa 14 godina možeš u biznis.
  • Dorx

    25.05.2017 13:15
    Zamalo
    Da je Džon Falcon merio od sebe, zatvorili bi kladionicu.
  • Djavo

    25.05.2017 13:15
    Vi nemate pametnija posla
    Vi ocigledno nemate pametnija posla ? Koliko ljudi zivi od tih kladionica ,sto oni koji rade u njima ,sto oni koji dobijaju u njima .Dosla gospoda sva neka fina u zadnjih desetak godina a dok je seljak bio gospodin dotle je bilo i coveka i drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti