U KCV stiglo najviše prijava zbog povrede prava pacijenata

U toku 2016. godine podneto je 297 prijava zbog povrede prava pacijenata, a ubedljivo najviše, njih 97, stiglo je na adresu Kliničkog centra Vojvodine.
U KCV stiglo najviše prijava zbog povrede prava pacijenata
Foto: 021.rs
Inače, pomoć zaštitnika prava osiguranika za godinu dana zatražilo je 18.850 zdravstvenih osiguranika, najčešće zbog nemogućnosti da zakažu dijagnostičke preglede u zdravstvenim ustanovama, prenose "Novosti".
 
Osim KCV, među zdravstvenim ustanovama koje su dobile najviše žalbi našli su se i Zdravstveni centar Vranje (43), Opšta bolnica Subotica (23), ali i Dom zdravlja Novi Sad (19).
 
Kako je nedavno za 021.rs rekla predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, doktorka Dunja Civrić, ovaj broj prijava na ustanove u Novom Sadu nije iznenađujuć. Prema njenim rečima,  kvalitet se može pružiti onda kada postoji dovoljno edukovanog kadra i kada su im obezbeđeni uslovi za rad.
 
"Ono kadra što imamo bori se u nadljudskim uslovima. Zaposleni su nezadovoljni uslovima u kojima rade, plate su im male i shodno tome usluge i odnos prema pacijentu je lošijeg kvaliteta. Broj kadra je uslov svih uslova, a mi funkcionišemo ispod svih minimuma. Sama sam bila pacijent na ortopediji Kliničkog centra Vojvodine, gde je u sobi smešteno 10 pacijenata, a jedna medicinska sestra brine o celom spratu", navodi Civrić.
 
Od ukupno 149 zdravstvenih ustanova, u kojima je obezbeđena zaštita prava osiguranika, prijave o povredi prava iz zdravstvenog osiguranja evidentirane su u 43 ustanove, piše "Dnevnik".
 
Prijave za koje je utvrđeno da nisu u nadležnosti zaštitnika uglavnom su se odnosile na neljubaznost medicinskog osoblja, dugo čekanje ispred ordinacija i na način lečenja. One su prosleđene nadležnima, 53 žalbe direktorima zdravstvenih ustanova, 13 zdravstvenoj inspekciji i jedna savetniku za zaštitu prava pacijenata.
 
Već godinama veliki problem predstavljaju dijagnostički pregledi na koje pacijenti ne mogu da stignu u zakonskom roku od 30 dana. Taj problem zaštitnici nekad uspevaju da reše u dogovoru sa direktorom ustanove ili načelnikom službe. Kada to nije moguće pacijente upućuju u proceduru kojom bi im se nadoknadio novac za preglede koje su uradili u privatnoj praksi, jer nisu mogli da stignu na red u državnim ustanovama.
 
Više o tome na šta se žale pacijenti u Novom Sadu pročitajte OVDE.
  • Bob Rock

    30.05.2017 16:01
    U ovoj zemlji imaš dva izbora, da se ne menjaš i da radiš spram svoje savesti i kako si vaspitan...i da se razbolis. Ili da se pokvaris na gore i uklopis se u sistem... Nebitno jel u pitanju kcv ili neka druga državna firma. Neki pametni Grk, pre par hiljada godina, je rekao - moral države se ogleda u moralu pojedinca. Svi vi koji tradicionalno glasate za vlast, nebitno jel DS, SNS, LSV... Mislite malo o tome. Pre sledećeg zaokruzivanja broja na listiću, pomislite da li ste zadovoljni...A ne šta kaže ova ili ona bitanga na tv-u
  • About

    30.05.2017 15:42
    INFO o knjižicama
    Zdravstvena elektronska knjižica, čiji je zahtev podnesen 16.11.2016, uručena je juče.
    Ali, ne radujte se.
    Sistem obaveštavanja i dalje izveštava da ta knjižica, sa tim LBO-om nije proizvedena.
    Toliko o sistemu.
    Ne radujte se preterano, jer se radi o nepokretnom bolesniku, koji zahteva tuđu negu i pomoć.
    Tko zna, možda je neko tamo pogledao i uradio preko reda.
    Ne čuh nikog drugog da se javlja...
  • 3o dana

    30.05.2017 14:55
    laz
    Ma kakvih 3o dana, UZ mi je 25 maja zakazan za 8 novembar a drugi doktorka nije mogla da zakaze jer nema termina.Treba da se govori istina pacijentima, a postoje i problemi organizacije i velikog javasluka i bezobrazluka. POSMENJIVATI nacelnike jer su oni glavni organizatori i od njih mnogo zavisi kako ce se raditi, a ljubaznosti medecinskog osoblja i lekara i ne vredi govoriti, male plate nisu izgovor za necovecnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti