FOTO: Na Limanu i dalje beskrajni redovi za zamenu vozačkih, sve otežava sistem koji pada

Red građana koji ispred MUP-a na Bulevaru oslobođenja čekaju da podnesu zahtev za zamenu vozačke dozvole, svakodnevno se proteže u nedogled.
FOTO: Na Limanu i dalje beskrajni redovi za zamenu vozačkih, sve otežava sistem koji pada
Foto: 021.rs
Građani koriste poslednju priliku da zamene stare vozačke jer od 10. juna stupa na snagu zakon prema kome su u obavezi da imaju nove biometrijske dozvole. 
 
U Novom Sadu, zamenu vozačkih dozvola moguće je obaviti samo u MUP-u na Bulevaru oslobođenja, stoga se svakodnevno stvaraju redovi od po nekoliko stotina ljudi. Inače, prema poslednjem popisu, Novi Sad ima približno 350.000 stanovnika, pa se samim tim javlja potreba za dodatnim ispostavama MUP-a, kako bi se smanjile gužve. Međutim, nema naznake da će Novi Sad skoro dobiti novu ispostavu.
 
Prema rečima građana, u redu se stoji i po pet sati. Prvi u koloni za uzimanje rednih brojeva, sa kojima smo razgovarali, došli su ispred MUP-a u četiri ujutru i čekali do otvaranja šaltera, dok je većina građana koja je došla nakon početka radnog vremena osuđena na čekanje do poslepodnevnih sati. Čekanje se odužilo kada je juče oko podneva pao kompjuterski sistem, čime je stopirano izdavanje rednih brojeva na više od sat vremena. 
 
Jedino što iole može olakšati ovaj za mnoge vozače izluđujući postupak je da zahtev za izradu nove vozačke podnesu na portalu E-uprave. Međutim, procedura prilikom elektronskog zahteva je poprilično kompleksna. Od građana se zahteva da imaju čitač kartičnih dokumenata, biometrijsku ličnu kartu, da budu mlađi od 65 godina i potpuno zdravi, što većinu  primorava da lično dođu po redni broj i samim tim dva puta čekaju u redu.
 
U MUP-u nismo dobili odgovor na koji način će se rešiti ovaj problem. 
 
Podsetimo da se slična situacija u Novom Sadu dešavala početkom marta kada su se stvarali redovi ispred RFZO-a za izdavanje novih zdravstvenih knjižica. Ista priča se zapravo ponavlja godinama, kod izdavanja novih ličnih karti i pasoša, a dodajmo da je čitav ovaj problem zapravo karakterističan samo za Novi Sad, jer u svim ostalim gradovima u Srbiji, pa čak i u milionskom Beogradu, ceo proces teče glatko, i ljudi ne moraju da uzimaju slobodne dane sa posla da bi obavili svoju dužnost, odnosno ono za šta im prete penali ukoliko ne ispune.
 
Šta je potrebno za novu vozačku?
 
Rok za zamenu vozačke dozvole je 10. jun. Nakon tog datuma, sve papirne dozvole moraju biti zamenjene plastičnim, u suprotnom vozači rizikuju kaznu od 15.000 do 30.000 dinara, pet kaznenih poena i zabranu upravljanja vozilom do tri meseca. 
 
Za izdavanje nove vozačke dozvole, potrebno je priložiti:
 
1. Staru vozačku dozvolu
2. Važeću ličnu kartu na uvid 
3. Tri uplatnice, kao dokaz o plaćenoj naknadi troškova za izdavanje
 
Dodajmo i da je policija produžila radno vreme šaltera. Šalteri za vozačke dozvole na Bulevaru oslobođenja 143 u subotu i nedelju (3. i 4. juna), zaprimaće zahteve i izdavati vozačke dozvole u intervalu od 8 do 21 čas.  

Komentari 106

  • /

    05.06.2017 09:33
    /
    Nikola81
    brojevi na koje se niko ne javlja su oni ostavljeni za povlastene, rodbinu, prijatelje, komsije/ne mogu nikako da ih skinu sa vrata ba su se dosetili da svaki dan unapred ostave neke brojeve/

    ... a najvise za ove bez obraza bezobrazne botine koji obavljaju sve za 10 minuta
  • Nikola81

    04.06.2017 21:37
    bio malo pre da predam nema zive duse u salter sali proziva ljude koji su se upisali jutros a njih nema,pitam ga da li mogu da predam posto se vec dvoje njih ne pojavljuju kaze ne moze nisi na spisku,dodji ujutru pa se upisi kod dezurnog policajca. Toliko o njihovoj orgnizovanosti
  • Lala

    04.06.2017 13:48
    Da rezimiramo
    Oko 3,5 milliona vozaca x 10€ = 350 milliona €.
    Treba objasnjenje...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti