FOTO: Performans Zelene stranke u Američkom kutku naišao na osude

Omladina Zelene stranke je juče na Trgu mladenaca izvela performans "pod maskama", kako bi skrenula pažnju na opasnost i posledice globalnog zagrevanja.
U ovoj partiji kažu da se ovoj temi posvećuje malo pažnje i ne shvata se prava suština i ozbiljnost problema koji se, kako kažu, tiče cele planete. 
 
"Takođe, ovim performansom, koji se odigrao u neposrednoj blizini Američkog kutka, imalo se za cilj da se uputi i apel američkoj administraciji da preispita svoju odluku o napuštanju Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Tim povodom, nakon performansa, u Američkom kutku omladina je poklonila korpu sa zelenim jabukama i flašom kupinovog vina, kao simbolom zdravog života i povratka prirodi", navode u ovoj partiji i dodaju da su putem Američkog kutka pokušali da upute i pismo specijalnom savetniku Predsednika SAD Donaldu Trampu za pitanja vezana za energetiku i prirodno okruženje, Džordžu Benksu. 
 
"U tom pismu, administracija Sjedinjenih Američkih Država je zamoljena da još jednom razmisli i preispita svoju odluku o napuštanju Pariskog sporazuma, u nadi da će se ti pregovori nastaviti i da će se SAD pridružiti ostatku sveta u borbi protiv globalnog zagrevanja i emisije štetnih gasova. A sve u cilju da se obezbedi zdrava budućnost svima na našoj planeti, jer ne postoji rezervna planeta. Prisutni građani su veoma lepo prihvatili i reagovali na ovaj performans i na taj način pokazali visok nivo ekološke svesti, kao i to da su ideje inicijative Zelene stranke na dobrom putu i imaju sve veću podršku građana", zaključili su u Zelenoj stranci.
 
 
S druge strane, način na koji je izveden performans naišao je na osudu Kulturnog centra Novog Sada.
 
Naime, KCNS je saopštio da se radi o "upadu aktivista u prostorije Američkog kutka" za vreme odvijanja redovnih aktivnosti, programa i rada sa građanima.
 
"Protestu protiv Donalda Trampa i njegovih odluka vezanih za ekološku politiku mesto je ispred Bele kuće, u Vašingtonu, u TV studijima ili na društvenim mrežama, a nikako u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu u trenutku kada mladi uče engleski jezik, a građani pozajmljuju knjige iz biblioteke. Bez obzira na činjenicu da demonstranti nisu bili nasilni, valja naglasiti da je ulazak većeg broja građana sa političkom motivacijom u relativno male prostorije Američkog kutka i ometanje aktivnosti zaposlenih i građana svojevrstan vid ugrožavanja ljudskih prava i sloboda", poručuju u KCNS.
 
U Kulturnom centru smatraju da bi bilo prihvatljivo da su parole i rekviziti ostavljeni ispred kutka, "ali upad u same prostorije delovao je uznemirujuće za mnoge od prisutnih i predstavlja, u najmanjem, nepoštovanje građanske kulture".
 
"Sumnjamo da će gospodin Tramp nakon ovog spektakularnog protesta u ulici Petra Drapšina promeniti svoje stavove kada je o pitanjima ekologije reč", zaključuju u KCNS.
 
U Američkom kutku kažu da se slažu sa porukom koju je zelena stranka htela da pošalje, ali da ovaj objekat nije mesto za performanse ove vrste, proteste i političke aktivnosti jer se kutak prevashodno bavi eduakcijom i služi kao biblioteka. Marko Bumbić iz Kutka kaže za 021 da su u Zelenoj stranci neinformisani o načinu i mestu na koji se šalju političke poruke.
 
"Nisu bili nasilni, nisu bili ni agresivni, predali su poklone i ostavili pismo. Međutim, mi nemamo nikakve veze sa politikom i oni treba da dođu ispred ambasade SAD i da se njihovi stavovi tamo predstave. To čak i u Ambasadi poručuju. Nas brine što će svaki sledeći nezadovoljni građanin ili stranka doći u kutak da izrazi svoje nezadovoljstvo po bilo kom pitanju i iz tog razloga se ne slažemo sa ovim događajem ispred i u Kutku. Ovde dolaze deca, stariji ljudi i upad takve grupe, iako nije bilo nasilno, apsolutno je neprihvatljiv", kaže Bumbić.
 
On dodaje da ovakve promocije partija ruše imidž ACNS, iako Kutak okuplja ljude koji se zaista slažu sa ekološkim akcijama, a i sami se godinama aktivno bavi zaštitom životne sredine.
 
Generalna sekretarka Zelene stranke Nataša Pjevac poručuje za 021 da aktivisti nisu upali u prostorije, već su mirno ušli, u nadi da će zaposleni u Kutku moći da dopru do aktera u SAD i dostave pismo o važnosti Pariskog sporazuma i borbi za životnu sredinu.
 
"Maske smo imali zbog slanja simbolične poruke o zagađenju sredine i zaista nam nije jasna reakcija na performans", navodi ona.
  • Sudija

    17.06.2017 09:29
    Zelena ili slovačka stranka?
    Da nije to ona stranka od slovačke nacionalne manjine? Tako im piše u Statutu, možete proveriti na njihovom sajtu. Sakriveni iza nižeg praga za ulazak u parlament, sakriveni iza plemenite ideje ekologije, ali u koaliciji sa SNS. POBOGU, da li možete sami dalje nastaviti jednačinu...
    A sada o samom događaju - sve bi bilo OK da su ovo izveli ispred američke ambasade u Beogradu, ali to znaju i oni sami, nije to neka mudrost, prava istina je da bi se time zamerili "tati" iz SNS. Ne smeju se deca previše zaigrati.
  • Milana

    16.06.2017 08:00
    Informacija
    Nemo,
    Zelena Stranka nikad nije stala uz Tadica.
    Pratim njihov rad i definitivno ste ih pomesali sa nekim drugim Zelenim.
    Proverite I sami.
  • Zeleni Jova

    15.06.2017 21:47
    Zeleni SNS
    Zeleni SNS pozeraj.
    Mogao bih da pričam kako su u koaliciji sa SNSom u gradu pa ih nije bilo kada se branio parkič 7 juli, ili kada su rušili zaštićene kulturno istorijske objekte u gradu. Dovoljno je samo da ukažem kako je tata, predsednik stranke, postavio sina za predsednika omladine.
    Nepotizam i naprednjaštvo u svom golom obliku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti