Pokrajina dala milion evra za NT park, FTN izgubio dozvolu

Radovi na izgradnji budućeg Naučno-tehnološkog parka, koji se gradi na uglu Fruškogorske i Bulevara cara Lazara, biće gotovi do kraja 2018. godine, a novi investitor ovog značajnog projekta je AP Vojvodina, kazala je za 021 mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić.
Pokrajina dala milion evra za NT park, FTN izgubio dozvolu
Foto: 021.rs

Investicija je prebačena na Pokrajinu jer je Fakultet tehničkih nauka 5. marta izgubio građevinsku dozvolu koju je imao, pa su poslanici Skupštine Vojvodine u petak izglasali da se rebalansom budžeta izdvoji dodatnih 110 miliona dinara za nastavak radova koji su bili skoro u potpunosti stali. Sada su radovi intenzivirani, a na samom gradilištu se trenutno izliva temeljna ploča.

Ana Brnabić za 021 kaže da i dalje insistira na ranije utvrđenom roku nakon što je u posao uveden novi investitor.

- To je projekat "work in progress". Bilo je problema sa njim jer u startu nije bio koncipiran kako valja, pa ga mi sada u hodu menjamo i dopunjujemo. Prvobitni projekat je zapravo bio nešto što suštinski nije odgovaralo konceptu naučno-tehnološkog parka. Tu je bilo nedostataka, mi smo pokrenuli u oktobru 2016. godine izgradnju, ali smo i razgovarali sa mnogim ljudima i shvatili da postoje stvari koje bismo morali da poboljšamo. Sada smo sve formalno-pravno menjali da bi kontrola nad samom izgradnjom bila bolja, ali i da bismo NTP završili u planiranim okvirima, što je kraj 2018. godine. Sada radimo na novom osnivačkom aktu da bi veću ulogu imalo i Ministarstvo prosvete. Dakle, sve ovo menjamo radi bolje kontrole celog projekta - pojašnjava Brnabić za portal 021.

Ona dodaje da sada ministar prosvete vodi Odbor za izgradnju, što je važno kako bi se na dnevnom planu dobijali izveštaji kako se sve odvija, jer je bilo i zahteva za odštetom, izmenama tehničke dokumentacije izvođačkog projekta, itd.

Zašto je došlo do zastoja?

Kako saznaje 021, da bi se prikrila blamaža uprave FTN zbog isteka građevinske dozvole, nova je izdata u rekordnom roku i izabran je novi nosilac posla.

Naime, građevinska dozvola prestaje da važi ukoliko se u roku od pet godina od pravosnažnosti rešenja kojim je izdata ne izda i upotrebna dozvola. Taj rok istekao je 5. marta ove godine, pa su se u problemu našli svi koji su ovaj projekat isticali kao izuzetno važan i od strateškog značaja, ne samo ministarka Brnabić i nadležni iz Vlade Srbije, već i prvi ljudi Vojvodine i Novog Sada, Igor Mirović i Miloš Vučević.

Svi oni su zajedno položili kamen temeljac još u oktobru za drugu fazu izgradnje vredne 12,6 miliona evra. Prethodno je, pre tačno godinu dana, u Gradskoj kući sa izvođačem radova potpisan ugovor i tada je rečeno da će radovi trajati dve godine.

Međutim, cela priča pala je u vodu jer dekan Rade Doroslovački skoro godinu dana nije uspeo da uvede izvođače u posao, što je sve dovelo u neprijatnu situaciju. Iako je dozvola istekla, dekan je da bi prikazao da sve ide po planu u februaru započeo sa manjim građevinskim radovima, ali je ubrzo zaustavljen u tome kako sve ne bi dobilo i elemente krivičnog dela.

Čim su saznali da je dozvola istekla, u prvoj polovini marta je u Beogradu održan hitan sastanak sa dekanom FTN kom su prisustvovali ministar prosvete Mladen Šarčević, ministarka Brnabić kao predsedavajuća ministarskog IT saveta, rektor UNS Dušan Nikolić, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, gradonačelnik Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Kako je Brnabić kazala za 021, taj sastanak je tada održan "da bi se napravila jača koalicija oko kontrole projekta i da bi on stvarno bio završen do kraja 2018. godine".

Zbog toga je po ubrzanoj proceduri izdata nova građevinska dozvola od strane Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove, retroaktivno sa datumom važenja 17. mart 2017. godine, ali je sada novi investitor AP Vojvodina, a ne FTN kako je bilo prethodnih pet godina. Zaposleni na fakultetu ističu da se gubitak građevinske dozvole dogodio zbog nemara i nesposobnosti uprave.

- Vlasništvo je sada prešlo na Pokrajinu pa će fakultet imati samo pravo korišćenja prostora kao i svi ostali koji tu budu smešteni, iako je uložio ogromne pare na izradu projekta, na plaćanje komunalnih taksi za opremanje građevinskog zemljišta, itd. Sada će biti zanimljivo videti šta će se dešavati jer je zgrada NT parka bila glavni izgovor dekana i uprave za manje plate zaposlenima koje su inače u poslednjih pet godina umanjene u proseku za 15%. Na koga će sad da se svali nesposobnost uprave da vodi fakultet, jer se plate i dalje smanjuju uprkos konstantnim najavljenim povećanjima? - pita se izvor 021 sa FTN-a.

Prostor u NTP interesantan za mnoge

Prvobitnim projektom iz 2010. godine bilo je planirano da 10.000 kvadrata pripadne Fakultetu tehničkih nauka i da prvo taj deo bude završen, a ostalih 19.000 IT kompanijama. Samo je bilo pitanje - kojim firmama i pod kojim uslovima?

Prema saznanjima 021, i Ana Brnabić i Marko Blagojević su dobro upućeni u dešavanja u Novom Sadu i znaju da su u veoma bliskim odnosima dekan FTN i profesor istog fakulteta Dragan Popović koji je suvlasnik i direktor kompanije DMS. Naime, iako je DMS velika i profitabilna kompanija, sumnja se da je ideja njih dvojice bila da dobar deo prostora u NTP upravo dobije DMS (deo Schneider Electric grupe).

- Oni neće dobiti samo svoj prostor u zgradi NT parka, već će koristiti prostor FTN-a gde će se održavati nastava iz studijskih programa koji pokrivaju IT sektor, a na kojem predaju profesori koji su zaposleni i na FTN i u DMS (o vezi profesora sa FTN sa DMS čitajte OVDE). Tako mogu da dobiju mogućnost da vrbuju deficitarni kadar za svoju firmu u  kojoj će angažovati studente koji imaju nastavu i u NT parku - smatra naš izvor.

Kod dekana Doroslovačkog DMS za razliku od ostalih sličnih firmi ima povlašćeni položaj što se vidi iz činjenice da FTN plaća komunalne troškove za prostor koji koristi u zgradi DMS (Bulevar oslobođenja, bivša zgrada Jugodrva), dok za prostor koji koristi FTN u zgradi RT-RK, ta kompanija komunalne troškove plaća sama.

Brnabić je još ranije za 021 kazala da zna da u Novom Sadu postoji trvenje između dve najveće ovdašnje IT kompanije, DMS i RT-RK, navodeći da one praktično svojom veličinom u neku ruku sprečavaju brži razvoj startap kompanija.

- To je nekako i problem privrede. Mi kao Vlada radimo na tome da napravimo sinergiju između velikih i startap kompanija. Svakako da velike kompanije treba da budu motor razvoja, ali postoji puno neiskorišćenog prostora za saradnju i ne bi trebalo da imamo trvenja između velikih i malih. Trebalo bi da nađemo način da podržimo i jedne i druge, jer je fakultet tu da radi sa privredom.

Ono što je bilo problematično kod prvobitnog projekta je to što je, kao i sada planirano da 10.000 kvadrata bude dodeljeno FTN-u, što je odlično i u skladu sa najboljom praksom, ali je ostatak od 19.000 kvadrata ostajao u sivoj zoni da bi kompanije koje se usele u NTP prilagodile taj prostor svojim potrebama. To je praktično značilo da u NTP ne bi dolazile startap kompanije, jer one jednostavno nemaju dovoljno resursa da ulažu u infrastrukturu.

Zbog toga novim osnivačkim aktom menjamo taj koncept, da sada dodamo finansiranje kako bismo završili svih 29.000 kvadrata i da bi imali pravi poziv za startap kompanije - zaključuje buduća premijerka Srbije.

  • ha

    21.06.2017 12:56
    ha
    Opet neko muljanje zestoko
  • Paor

    20.06.2017 16:03
    @Luka
    Pre olobađanja JP Elektrovojvodine, Exita, RTV-a i FTN-a, ove firme i institucije držala hrvatijanska i mađarijanska mafija.
    Ovi mafijaši su više od 70 godina pljačkali Vojvodinu i oteli joj njen sastavni deo Baranju, (nasilno i protivpavno je odvlačeći u Hrvatiju).
  • Студент

    20.06.2017 11:36
    опљачкан
    ...Раде је у претходних пар година сваком студенту "завукао руку у џеп", и са разлогом и без, како би се "прикупила средства" за НТЦ. Где ми којима је без правног основа наплатио паушални износ, можемо да повратимо наш новац?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti