Polovina novosadskih roditelja misli da narkomanija nije "prava bolest"

Više od polovine roditelja iz Novog Sada smatra da narkomanija nije prava bolest, te da se može prevazići "čvrstom voljom", pokazuje istraživanje bolnice "Vita".
Polovina novosadskih roditelja misli da narkomanija nije "prava bolest"
Foto: Pixabay
Istraživanje sprovedeno na 307 roditelja srednjoškolaca u Novom Sadu pokazuje da roditelji postaju svesniji rizika droge u odrastanju svog deteta. Taj tabu se sve češće ruši, pa narkomanija postaje tema o kojoj roditelji razgovaraju sa svojom decom. 
 
Čak 80 odsto ispitanika je smatralo da je potrebna aktivna komunikacija sa decom na temu narkomanije, dok je šest procenata njih stava da "dete ne bi trebalo da se opterećuje sa tim pričama"
 
Međutim, problematično je, navode autori istraživanja, to što 52 odsto roditelja misli da narkomanija nije "prava bolest", nego da je reč o slabosti volje i ličnosti. Na tom tragu, polovina ispitanika je navelo da se problem narkomanije prevazilazi samo "čvrstom voljom".
 
"Posledice ovakvog stava u slučaju pojave problema najčešće jeste neadekvatan pristup rešavanju problema, što dovodi do gubitka vremena i brojnih bezuspešnih pokušaja lečenja", kaže direktor bolnice "Vita" Milan Vlaisavljević.
 
Isto istraživanje sprovedeno je i 2010. godine kada je 44 odsto roditelja smatralo da je narkomanija rešiv problem, a sedam godina kasnije broj "optimista" je porastao na 61 odsto. Pozitivno je i to što bi čak 97 procenata roditelja zatražilo stručnu pomoć da saznaju da im se dete drogira.
 
I dalje postoji visok stepen, 43 odsto, roditelja koji i pored jasnih pokazatelja zloupotrebe droge, ne mogu da prepoznaju problem. O narkomaniji se najviše informišu kroz medije, dok informacije od stručanjaka i škola dolaze u svega 10, odnosno tri odsto slučajeva.
 
A da razloga za brigu kod roditelja u Novom Sadu ima, pokazuje i to da je u samo jednoj akciji policije u martu ove godine, u rejonu Novi Sad - Bačka Palanka, zaplenjena čak tona skanka.  Između ostalog, Nezavisni policijski sindikat Srbije nedavno je saopštio da je broj osnovaca koji diluju drogu u porastu
 
"Ovakva situacija postaje alarmantna i njom mora da se pozabavi celo društvo. Krajem prošle godine školski policajac je napadnut kada je pokušao da spreči dilere da u dvorištu škole prodaju narkotike, a pre dve godine maloletni diler je policajcu slomio ruku kada je uhvaćen u preprodaji droge u škole", naveli su iz tog sindikata.
 
Novi Sad će postati i prvi grad u Srbiji u kojem će roditelji osnovaca i srednjoškolaca dobiti testove za narkotike, pomoću kojih će moći da testiraju svoju decu na drogu. 
 
Kako smo ranije pisali, Savet roditelja osnovnih i srednjih škola u Srbiji tražiće od Gradske uprave za obrazovanje da obezbedi 10 miliona dinara za kupovinu testova za narkotike. Testiranju bi moglo da bude podvrgnuto oko 25.000 učenika 7. i 8. razreda osnovne škole, te svi srednjoškolci. Grad bi novac trebalo da obezbedi rebalansom budžeta i na školama će biti da od septembra kupe testove i proslede ih roditeljima.
  • Korto

    26.06.2017 20:43
    Kada god vidim da neko iz Vite daje izjave u vezi problema narkomanije malo mi pripadne muka. Oni, koji se svaki dan susreću sa primerima destruktivnosti droge, i dalje imaju u velikoj meri zatucan stav o istim. Da ne pominjem činjenicu da se u Srbiji lečenjem narkomana i dalje bave manastiri to jest crkva čije metode kombinacije pranja mozga i fizičkog nasilja su javnosti od vajkada poznate. Svakih mesec dana strahohušački tekstovi koji ljudima kako su droge najgora stvar posle Albanaca, opozicije i promaje a zakoni sklepani i nikad popravljeni u rukama jednako nefunkcionalnog pravosuđa. Kuća se od temelja gradi a ne od dimnjaka. Vlast i narod treba da se obrazuju i prihvate stanje kakvo jeste kako bi mogli išta da promene jer droge neće samo nestati iz kolektivne svesti. Zatvori, sila i prohibicija ništa nikad nisu rešili...
  • Perica

    23.06.2017 09:48
    ######
    DILERI to isto MISLE!
  • Мунгос

    23.06.2017 09:23
    @ Shimmy „Svidelo se nama ili ne...“
    Погледао сам линк који си дао, закључио сам да је било много смешно, зато што је давач аплауза пустао аплаузе до даске, плус повремено неки одушевљен повик.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti