Sikimić: Krivične prijave protiv novog rukovodstva Advokatske komore Vojvodine

Donedavni predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić izjavio je da su sudu podnete tužbe i krivične prijave nakon što je u subotu 1. jula grupa advokata predvođena Vladimirom Beljanskim pajserom obila i ušla u prostorije Komore uz prisustvo dva policajca i bez naloga suda.
Sikimić: Krivične prijave protiv novog rukovodstva Advokatske komore Vojvodine
Foto: Medija centar Beograd

On je sa svoje funkcije smenjen u petak na sednici Skupštine AKV održanoj van zgrade Komore, a za smenu je glasala većina, odnosno 43 delegata.

Krivične prijave su podnete protiv novog rukovodstva, a biće i protiv svih učesnika nelegalnog skupa, kako ga Sikimić naziva.

- Svako moje zalaganje za poštovanje zakona i opštih akata predstavljeno je kao autoritarnost i zloupotreba ovlašćenja i sem putem suda, drugi način borbe niti imamo niti želimo - naveo je Sikimić na posebno sazvanoj konferenciji za medije u beogradskom Medija centru.

Kako je rekao, Skupština Komore na kojoj je mlađi Beljanski izabran za predsednika je nezakonita.

- Ista ta skupština nije mogla da donese odluku o mom razrešenju jer razrešenje kao način prestanka funkcije nije propisan Statutom AKV, kao ni Statutom Advokatske komore Srbije. Nadležnosti i ovlašćenja Komore preuzete su od strane nezakonito izabranih i konstituisanih organa, a suspendovani su legitimni organi - rekao je on.

Kaže i da AKV na svom računu trenutno ima oko dva miliona evra, da je tokom prošle godine potrošeno 25 miliona dinara manje od usvojenog finasijskog plana i da se o novcu domaćinski vodilo računa.

Dodaje da u preuzimanju vlasti u Komori stoje lični interesi, apostrofirajući Slobodana Beljanskog, oca novoizabranog predsednika.

- Njemu je Komora služila za ličnu pormociju i sticanje priznanja, kako bi prikrivao činjenicu da je doktorat stekao na nezakonit način. Poznato je i da nije svojevremeno prijavio prihode u Agenciji za borbu protiv korupcije. Dakle, vlast nad raspolaganjem novcem i ostvarivanje ličnih interesa preko komore su uzročnici nastale polarizacije u AKV. Nema ličnih animoziteta niti personalnih sukoba, već samo sukob vrednosnih modela - zaključio je on.

Sikimiću je inače mandat istekao još u januaru, a novo rukovodstvo tvrdi da ništa nije urađeno mimo zakona.

  • Krtica 2

    06.07.2017 06:24
    "Naivcine"
    Ako je bilo koji kolega-advokat mogao da poveruje u razloge Beljanskih, da zele dobrobit advokaturi, stvarno je naivan!!!!
    Istina je upravo ovo sto je iznela Krtica. I jos po neki.
    Adio, advokaturo!
  • Krtica

    05.07.2017 17:12
    1. potez novog UO
    Znate li, advokati, sta je bio prvi potez novopostavljenog UO AKV 4. jula? Izbor 4-5 kandidata sa Dzon Nezbit fakulteta, smer Uprava i administracija i Javna bezbednost (ni P od prava), koje je prethodni UO odbio. I mislite da neko nije uzeo pare za to? Mozda su neki clanovi dovoljno naivni i veruju Beljanskima. Ali ako nisu nista uzeli za upis, meni bi logicno pitanje bilo "a ko jeste?" Dok vi gulite posteno do svog znanja, znajte da ima i precica... Rasturanje profesije na delu! Samo vi mirno spavajte i citajte uz maksimum novosadske drustvene angazovanosti: "Iju, ta nemojte kasti!"
  • Novosadjanin

    05.07.2017 09:30
    Dosta bre
    Sudeci po dugogodišnjim pricama iz advokaatskih kancelarija sigurno da je dosta bilo Sikimiceve vladavine . Da li je naslednik pripadnik većine otkriće se brzo ali ovde u proceni ko sta radi treba valjanog i objektivnog informisanja. Da nije 021 ko bi od obicnih ljudi znao za ovaj ozbiljan sukob koji nije samo sukob struke ili politike . Ovde moze da pobedi samo onaj ko pokaze vise zelje da iskoreni "ruzno , prljavo i zlo " u AKV. A uvazeni Sikimic davno je tu zelju izgubio verovatno sanjajući svoju "bistu" na ulazu u komoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti