FOTO: Zelena površina na Novom naselju nije ono što su građani očekivali

Zelena površina u Ulici Mileve Marić na Novom naselju, koja je uređena prošle godine, prema svemu sudeći, nije ono što su stanovnici ovog dela grada očekivali.
FOTO: Zelena površina na Novom naselju nije ono što su građani očekivali
Foto: 021.rs
Površina je, tvrde građani, kao i pre godinu dana i dalje neuređena, stoga je i neupotrebljiva za njih. 
 
Gradsko zelenilo je u oktobru prošle godine započelo projekat koji je podrazumevao sadnju 142 stabla visokog i srednje visokog drveća, uklanjanje samonikle vegetacije, nasipanje humusa i podizanje travnjaka površine 1.425 kvadratnih metara. 
 
Međutim, situacija deluje nešto drugačija, pošto je zasađeno nešto više od desetak stabala drveća. Stanovnik ovog dela grada Bojan Vukotić, kaže za 021.rs da je očekivao da ova površina "postane jedan normalan prostor na kom se može prošetati ili odmoriti"
 
"Mislio sam da će se to na neki način urediti, jer je ranije ta površina bila šikara, sve je bilo zaraslo, a retko se i kosilo. Očekivao sam jedan novi prostor, ali oni su tu zasadili nekoliko drveća na obodu zelene površine. Takođe, i dalje se retko kosi. Jeste kulturnije nego što je ranije bilo, ali je i dalje podjednako neupotrebljivo, jer deca ne mogu da se igraju tu, a ni ljudi ne mogu da se prošetaju", navodi naš sagovornik.
 
  
 
On dodaje da bi bilo dobro ukoliko bi se uredio travnjak, posadilo poneko drvo na sredini površine i kada bi se postavile klupe. 
 
"Zelenilo" je prilikom uređenja ove površine odnelo veliku količinu smeća, pronađeno je dosta špriceva, ali i bele tehnike koju su građani odlagali u divljoj šumici koja je tu rasla godinama u nazad. Kao artefakt "planske" gradnje na brzinu ostao je brežuljak koji je nastao pre nekoliko godina. Pesak i šut koji je ostao nakon izgradnje zgrade kratko je služio kao zabava deci koja su "osvajala" brdo. Onda je priroda otpočela svoje procese i sada je tu brežuljak. Na to ukazuje i naš sagovornik.
 
"Ostalo je tu svega. Još od ranije postoje betonski blokovi, pretpostavljam iz perioda kada se ovaj kraj gradio. Takođe, tu je i brežuljak koji se stvorio nakon što je ostavljen građevinski otpad. To bi trebalo da se izravna, jer, koliko sam primetio, zaostala je i armatura, pa može da bude opasno", dodaje Vukotić.
 
  
 
Ono čemu stanovnici Mileve Marić mogu da se nadaju jeste da će površina biti uređenija od naredne godine kada će, kako su naveli u Gradskom zelenilu za 021.rs, ona ući u Program redovnog održavanja zelenila.
 
"U ovom trenutku mlade sadnice na tom potezu se zalivaju tehničkom vodom iz cisterni, a trava povremeno kosi. Češće košenje trave građani mogu da očekuju od sledeće godine kada ova površina uđe u Program redovnog održavanja", poručuju u "Zelenilu".
 
Za ovaj (ne)uređeni prostor se govorilo da će postati vrtić, škola ili park, ali je sada samo izvesno da će biti zelena površina. 
  • Satelicanin

    18.08.2017 09:25
    Ocistite Satelitsku pijacu
    Molim Radio 021 da istrazi problem neuklanjanja dugogodisnje deponije kod Satelitske pijace, ispred zgrada, skole, vrtica. Sirotonju niko ne gleda. Pa evo prilike da budemo humani!
  • lala

    17.08.2017 14:07
    @NS65
    kazes "ruke iz bulje i sredite šta vam treba"? To bi znacilo da iz dzepova izvadimo novac da bi kupili planirane sadnice, platimo kamion koji ce da odveze otpad i zemlju sa tog brda koje je ostalo. Ja nisam sklon bacanju novca, a sve je to vec placeno kroz razne namete gradu, opstini republici. Pa kvadrat stana svakodnevno raste, valjda se i tu nesto racuna. Ja kad sam kupovao stan, nisam investitoru rekao da ne mora u hodniku plocice da postavlja jer bi mogao ja da ih postavim ako je njima tesko ili ako treba platiti neradnike stranacki zaposlene. Vrati se ti u sedamdesete i organizuj radne akcije . ;)
  • NS65

    17.08.2017 08:19
    @markeđani
    Na naselju sam od '79. i mada je u to zlatno vreme svaka firma radila svoj posao valjano, nije nam bilo teško da vikendom napravimo akciju i očistimo, posadimo, namestimo.....Znači, ruke iz bulje i sredite šta vam treba. Najlakše je tipkati po tastaturi i čekati da to neko drugi uradi.
    @liman - U pravu si, stvarno se puno radi ali iz razloga što potrebe to iziskuju. Mđtm, mi smo i dalje obilaznica za teretni saobraćaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti