Krivolov prepelica veliki biznis, Novosađani u subotu protestuju

Protest građana zbog državnog ignorisanja masovnog krivolova prepelica uz korišćenje elektronskih vabilica održaće se u subotu na Trgu slobode.
U Srbiji se odstreli oko 45.000 prepelica, od toga najveći deo u Vojvodini. Kako kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na taj broj se može dodati još oko 60.000 jedinki koje se ubiju nelegalno, uz pomoć vabilica.
 
Uz to, nadležni su, tvrde organizatori protesta, pokazali nedostatak volje da reše ovaj problem, pa će građani zapitati inspektore "da li čuju muziku na struju". Poruka koju će izneti na protestu je jasna - "da pevaju ptice, a ne vabilice".
 
Radislav Mirić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže za 021.rs da se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu i da nadležne službe ništa ne preduzimaju po tom pitanju.
 
"Daću vam jedan primer. Imali smo slučaj krivolova koji se dogodio jedne nedelje i kada smo nazvali inspektora on nam je rekao da ne radi vikendom. Dakle lovni inspektor, koji kontroliše lov, ne radi vikendom kada se lov uglavnom i organizuje. Postavlja se pitanje da li je sve do nedostatka volje ili su sami lovni inspektori umreženi sa lovcima i organizatorima nelegalnog lova? To bi neko morao da istraži", kaže Mirić.
 
Svake godine od 1. avgusta do 30. septembra krivolovci postavljaju vabilice kako bi privukli prepelice. Krivolov na veliko je jedan od razloga zbog kojih je broj prepelica u Srbiji u opadanju. Međutim, iza svega, po sredi je vrlo često biznis od kojeg krijumčari trljaju ruke. U Srbiji će ih jedna prepelica koštati tri evra, dok će u Italiji od nje zaraditi višestruko više novca. 
 
"Lov zbog profita je definitivno najdestruktivniji i pravi najviše štete. Pojedina lovačka udruženja, odnosno čelnici istih, od stranaca dobijaju pozamašne svote novca za iznajmiljiva lovišta. Za tokove krijumčarenja mnogih vrsta, ali najčešće prepelica i grlica, zna se već godinama. Međutim, neki lovci sa ovih područja neretko izjave da ubijaju životinje jer uživaju u sportu, tako da bi i taj razlog trebalo da se uzme u obzir", poručuje naš sagovornik.
 
Problem krivolova se ne rešava već decenijama. Da to traje, dovoljno je prisetiti se jednog od najdrastičnijih slučajeva iz 2001. godine. Tada je na granici između Slovenije i Italije u kamionu pronađeno preko 120.000 ptica, od kojih su mnoge bile zaštićene vrste. Saznanja su tada ukazivala da je oko 90 odsto ptica ubijeno na teritoriji zapadne Bačke. 
 
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica godinama ukazuje na to da ono malo inspektora odbija da radi svoj posao i spreči ovu vrstu kriminala. Kako su ranije ukazivali, država bi od naplate kazni za krivolov mogla da zaradi oko pet miliona evra, što bi bio veći prihod od godišnjeg priliva od lovnog turizma, o čemu možete da čitate OVDE.
 
Protest će početi u 10:30 časova, a više o samom događaju možete da pogledate OVDE.
  • Jeremija

    22.08.2017 17:32
    Gluposti
    Ja sam na njivi svaki da-video nisam prepelicu 10 godina.
    To su gluposti-prepelice su davno izumrle...
  • dede

    19.08.2017 16:19
    po onoj staroj definiciji lovci su grupa naoruzanih ljudi koja na putu do kafane prolazi kroz sumu
  • NS65.

    18.08.2017 12:42
    LOVCI VISTE NAJVEĆI KRIVCI!
    JER SE PREPELICE LOVE PO VAŠIM ATARIMA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti