VIDEO: Kad su slonovi marširali Novim Sadom

Novi Sad se može pohvaliti da je bio među gradovima koji je svojevremeno ugostio i čuveni češki cirkus Kludski (Kludsky).

Ono što je zanimljivo kod posete cirkusa koji je imao oko 700 životinja i stotine izvođača i koji je putovao Evropom u kompoziciji od 200 vagona, je to što je njegova poseta zabeležena i sačuvana na filmskoj traci. Ovo je jedan od retkih sačuvanih snimaka kako cirkusa, tako i Novog Sada iz prve polovine XX veka.  

Posebno zanimljivo je to da su Novosađani bili među poslednjima koji su imali priliku da vide cirkus Kludski u punom obimu, jer je oktobra 1929. godine usledio krah Njujorške berze koji je izazvao veliku ekonomsku krizu u svetu. To je bilo pogubno i po cirkus, koji je počeo da propada finansijski, zbog čega je 1931. godine uginuo veliki broj životinja. Nakon što se 1934. godine zaglavio u Austriji usred kratkotrajnog građanskog rata, cirkus je bankrotirao.

Ipak, sve to se dogodilo pre velike turneje 1929. godine koja je obuhvatila i Novi Sad. To su bili dani kada je desetine slonova paradiralo Novim Sadom, a sve je kamerom zabeležio legendarni fotograf, policajac, pilot i fudbaler FK "Vojvodina" i reprezentativac Jugoslavije Rodoljub Malenčić.

  • Pavle

    24.08.2017 10:17
    Tortom u lice
    Uopšte nisam preterani ljubitelj životinja, međutim osećam potrebu da podsetim... Cirskusi su bili deo opšte kulture, dočekivali su nas u bukvarima, međutim sve više uviđam da pored toga što su bili konc-logori za životinje, i sa klovnovima je više podsmeha nego stvarne radosti, a šlag su ljudi sa fizičkim manama.
    Čini mi se da jesmo malo napredovali.
  • Limanac

    22.08.2017 14:01
    Vise ovakvih tekstova
    Da se posetimo da smo nekad bili uredjena varos a ne turska kasaba kao danas sa putevima punim rupa.
    Nije puno potrebno da bismo ziveli uredjenije.
    Dovoljno je za pocetak da se samo organizujemo,uredimo decija igralista, zalivamo travu, uredimo parkinge...
    Ne mora Novi sad da izgleda leti kao Sahara.
  • dumdumdum

    22.08.2017 13:18
    rezonanca
    srusili su onu kucu sto je bez krova ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti