Umetnik čiji je mural misteriozno prekrečen vraća se u Novi Sad da oslika novi

Francuski strit-art umetnik Remed, čiji je mural "Jedina istina" bez ikakvog objašnjenja prekrečen, posetiće u septembru Novi Sad kako bi oslikao novi mural.
Umetnik čiji je mural misteriozno prekrečen vraća se u Novi Sad da oslika novi
Foto: 021.rs
Kako je rečeno za 021.rs u Lančanoj reakciji, on će vojvođansku prestonicu posetiti najverovatnije 5. septembra, kada će naslikati jedan mural. 
 
U Lančanoj reakciji su rekli i da je određena lokacija na kojoj će biti novo delo, ali da će detalje objaviti u narednim danima, kada sve bude potpuno dogovoreno. 
 
Remed je bio u Novom Sadu 2009. godine kada je, uz pomoć novosadskih umetnika Dušana Bjeljca i Mrdaka Luburića, oslikao mural "Jedina istina" u centru grada, preko puta Vladičanskog dvora. Sam umetnik je rekao da mural predstavlja "odnos između čoveka i velikih sila moći koji upravljaju svima nama".
 
Međutim, taj mural su u martu, tokom noći, prekrečila tri nepoznata radnika. Sličnih pokušaja bilo je i pet godina ranije, kada je "Poslovni prostor" nakon protesta javnosti odustao od te ideje. Ovog puta gradska vlast se ogradila od prekrečavanja murala. 
 
Misteriozno prekrečavanje izazvalo je revolt građana, pa je organizovan i protest. Kao spontana reakcija građana, na zidu gde je nekada bio oslikan mural, pojavio se kural. Kural je nekoliko puta bio krečen, ali su ga građani ponovo iscrtavali u novim varijantama
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ranije je najavio policijsku istragu povodom prekrečavanja murala, ali do danas nema nikakvih informacija o njoj. Zbog toga je grupa Novosađana pokrenula sajt "Ko je prekrečio Remeda" kojim se insistira da nadležni odgovore ko je odgovoran za uništavanje murala.
  • NS

    31.08.2017 12:36
    Remed - inspiracija islam
    Remed je umetnik, koji iako rođen u Francuskoj, glavnu inspiraciju uzima iz islamske umetnosti, posebno Maroka u kojem je dugi niz godina živeo. Većina dela je inspirisana islamskom kaligrafijom, a u Maroku ne slika dvoglave crne ptice. Za sebe sam kaže da glavnu inspiraciju nalazi u islamskoj umetnosti. Time je sve rečeno.
    http://remed.es/art/
  • Piplfoks

    30.08.2017 13:45
    @Novonaseljac

    Аko ti se ne sviđa, možeš sa svojim mentalitetom da od*ebeš nazad u pećinu.

    U urbani i civilizovani Novi Sad se mural potpuno uklapa.
  • gvozdeni

    28.08.2017 12:51
    smrdi
    ne znam da li je to slucajno ili namerno i da li ima veze sa dolaskom u clanku pomenutog ali smrdi maslac (puter) koji se moze kupiti po hipermarketima u Novom Sadu. Evo ja bas doruckovao i otvorim novu paklicu putera kad ono nesto smrdi u tanjiru, pomirisem tanjir kad ono nije ga zasmrdelo ni tvrdo kuvano jaje ni lukac ni virsla nego puter. Pomirisem paklicu kad ono to je. Strasno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti