FOTO: Osvanula poruka onima koji su prekrečili Remedov mural u centru

Na mestu murala koji je u centru Novog Sada 2009. godine iscrtao francuski strit-art umetnik Remed i koji je u četvrtak popodne iznenada prekrečen, jutros je osvanula očigledna poruka onima koji su ga uklonili.

Uklanjanje murala sa zgrade između Dunavske ulice i Trga republike izazvalo je ogorčenje Novosađana, a nije poznato ko je i zašto to uradio. Trojica radnika koji su prekrečila mural za manje od sat vremena, nisu na sebi imali oznake bilo kojeg preduzeća. Jedan od građana je za 021.rs naveo da su radnici nezadovoljnim Novosađanima rekli da će tu ponovo biti mural. Za sada iz lokalne vlasti nismo dobili informaciju o razlozima za prekrečavanje grafita, čiju je izradu svojevremeno finansirao baš Grad Novi Sad.

Predsednik udruženja koje se bavi oslikavanjem murala "New Point of Culture" Nenad Jelovac kaže 021.rs da su i ranije postojali pokušaji da se ovaj mural ukloni, te da je to sramotno za sam grad.
 
"Sve je urađeno bez ikakve najave, objašnjenja i niko se nije predstavio. To je tako urađeno sa namerom, jer oni koji su to uradili su znali da će izazvati nezadovoljstvo građana. Ljudi nisu shvatali poentu i suštinu murala. To je bio problem i sa lokalnom vlašću, a pogotovo crkve koja se nalazi pored, koja je htela da se tako nešto ukloni. Oni su pričali da su to demonske pojave i slično. Najsmešnije od svega je da Novi Sad, koji treba da postane Evropska prestonica kulture, dozvoli da se nešto uradi na takav način, da neko tek tako skloni mural svetski poznatog umetnika, zbog ko zna čega", poručuje Jelovac.
 
Komentarišući poruku koja je ostavljena nakon prekrečavanja murala Jelovac navodi da ona dolazi po zasluzi i da je to "minimalno što je moglo da se uradi". Gradska uprava za imovinu i imovinsko pravne poslove, a ni JP "Poslovni prostor" nemaju nikakve veze sa uklanjanjem predmetnog murala, kažu za 021.rs u Gradskoj kući.
 
"U prilog tome ide i činjenica da se prilikom rekonstrukcije fasade prema Trgu republike pre nekoliko godina pazilo i strogo vodilo računa da se isti ne ošteti. Takođe, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove je organ uprave, počela je sa radom 1. decembra prošle godine i u svom sastavu nema operativu koja bi na licu mesta mogla da izvodi bilo kakve radove", dosaju u odgovoru za naš portal.
 
Podsetimo, francuski umetnik je izradio mural uz pomoć dva novosadska umetnika, Dušana Bjeljca i Mrdaka Luburića. Mural predstavlja veliku figuru koja pokreće manju ljudsku figuru, kao marionetu.

"Ovaj mural za mene predstavlja odnos između čoveka i velikih sila moći koje upravljaju svima nama, kao i simbol oslobađanja čoveka od njih", rekao je na otvaranju Remed.

Pokrovitelji tog projekta bili su Grad Novi Sad i švajcarski program za kulturu Pro Helvetia, a organizator je bila Umetnička asocijacija Inboks.

Pokušaja da se ukloni ovaj mural bilo je i ranije. Gradske vlasti su to planirale još 2012. godine, ali je, nakon protesta javnosti, "Poslovni prostor", sada Gradska uprava za imovinu, odustala od uklanjanja murala.

Komentari 120

  • Mastodont

    21.03.2017 14:41
    @AM

    Kaže mi licemer koja ovde brani sektu koja sikće i pljuje po svemu što ne razume i ne kontroliše, što je 99% današnjeg sveta, od dečijih festivala do pihtija. A posebno bi osudili tu opsednutost kitama koju ne možeš da kontrolišeš, njima je to ok samo na relaciji popоvi > dečaci.
  • АМ

    21.03.2017 13:13
    @Mastodont

    Г. Мастодонт, пуни сте мржње. Кита вам је наместо срца.
  • Mastodont

    21.03.2017 08:31
    @АМ

    Naravno da mislim - patetične, zaostale, napaćene sekte. Međutim, pošto sam razuman, praktičan i kritički nastrojen čovek, od svih njih mi najviše smeta ona koja ovde i sada pravi najviše štete. A tebi, pošto ti je jedino ostvarenje u životu pripadnost tom patetičnom čoporu, budalaštine svoje sekte braniš, a verovatno najviše ti smetaju oni čija je škodljivost na granici fikcije - razni mormoni, satanisti, subotari i poštovaoci Manitua.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti