FOTO: Kod Žeželjevog mosta upecan som grdosija od 105 kilograma i 2,5 metra

Novosađanin Predrag Radosavljev upecao je u četvrtak u blizini Žeželjevog mosta soma teškog 105 kilograma i dugačkog dva i po metra.

Četrdesetogodišnji Peđa Radosavljev je ovu trofejnu ribu upecao iz čamca na štap (akcije 100gr, sa mašinicom veličine 4000, na strunu debljine 0,20 i predvezom od najlona debljine 0,40 i glavinjarom), a izvukao je na plažu Oficirac.

Kako kaže za 021, još uvek ne može da veruje šta je ulovio.

- Oduševljen sam. U snovima svakog pecaroša je da upecaš najvećeg soma, da budeš najbolji. Sada sam srećan kao malo dete, još ne mogu verujem šta se desilo juče.

Peđa je član Udruženja sportskih ribolovaca "Šaran Petrovaradin 1953", a som kojeg je ulovio najveći je izvučen na štap u poslednjih pola veka na novosadskim vodama. Do sada mu je rekord bio som od 38 kilograma kojeg je ulovio na dubinku. Grdosiju je juče izvukao na varalicu.

- Ja sam svakog dana na vodi, 365 dana u godini. Juče sam poneo štap "stogramac" koji je za lako varaličarenje, za soma i smuđa, a za ovakve komade treba mnogo ozbiljnija oprema. Ipak, pecam 30 godina i puno sam somova upecao, svaki dan sam tu, poznajem teren kao svoj džep, nisam paničio i to mi je pomoglo da ga izvučem iz reke - prepričava Radosavljev za 021 ovaj nezaboravni pecaroški dan.

On dodaje da ga ne bi izvadio da mu u pomoć nisu pritekla dva momka koji su ga primetili kako se bori sa džinovskom ribom. Kada su ugledali da ima problem, brzo su došli.

- Kada je prvi put udario, povukao je 50-60 metara u prvom begu, morao sam da bacim bovu u kantu, da ga vijam i skupljam strune. Zato je njihova pomoć bila jako važna. Bukvalno je usijao mašinicu, danas imam upalu desne ruke i ostvaren san snova - sa osmehom prepričava Radosavljev jučerašnju avanturu.

Peđin tata je takođe pecaroš, profesionalni bućkaroš. Kako kaže, i on ga je ranije imao na udici, ali nikad nije uspeo da ga izvadi iz Dunava.

Inače, borba sa rečnim gorostasom trajala je oko 25 minuta. Radosavljev se godinama takmiči u ribolovu i osvojio je prvo mesto na "Zlatnoj bućki" u Kanjiži 2015. godine, a ekipno je postigao najveći uspeh na takmičenju u Zvorniku gde je sa prijateljima iz USR "Šaran Petrovaradin 1953" osvojio takođe prvo mesto u lovu soma bućkom.

  • bxgsg

    11.09.2017 06:58
    Svaka čast.....inače ovakvi somovi se ne jedu, tj nisu za jelo, znaju to iskusni pecaroši
  • Amater

    10.09.2017 09:46
    Oka sokolovog
    2,5 m duzina soma?
    Sto nije legao pored ribe pa da se prijavi kod Ginisa ,Srbija ima coveka visokog 2,5 m.
    Eto i po tome bi smo bili poznati!

    Eh te lovacke i ribolovacke price xa xa xa....
  • PERA

    09.09.2017 21:38
    SVAKA CAST
    Jedino me malo bini ona struna od 0,20 mm.
    Ajde stap manje vise 100 g nekako i da razumem.) 020 mm upredena struna nosivost do 17 kg i to vrh vrhova struna, pa predvez 040 - glavinjara . Kad vidis usta soma i kad znas koliko tu sitnih zuba ima kao cetka borba od 25 minuta ??????
    ALI RIBA JE NAPOLJU.
    JOS JEDNOM SVAKA CAST

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti