U Startit centru o globalnom zagrevanju - između mita i realnosti

Kakva je bila klima nekada i šta nam ona govori o klimatskim tendencijama u sadašnjosti i implikacijama za budućnost? Da li se zaista prošlo vreme ogleda u sadašnjem i nazire u budućem?

Suše, toplotni talasi i prirodne katastrofe - kakva je dinamika ovih pojava i tendencija porasta? Ukratko: da li je globalno zagrevanje mit ili stvarnost?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja Novosađani mogu dobiti večeras na predavanju u Startit centru (Mike Antića 2) koje je uvod u Noć istraživača i koje će se, u skladu sa ovogodišnjom temom, baviti jednom "hot" temom.

Predavač je docent Tin Lukić, najbolji mladi naučnik PMF-a za proteklu godinu. Predavanje počinje u 20h.

Noć istraživača - petak 29. septembar

Profesorka PMF Tijana Prodanović za 021 kaže da se Noć istraživača ove godine bazira na hot nauci i hot istraživanjima.

- Vlada mišljenje da su svetski naučnici jedini dobri, ali bez obzira na teške uslove s kojima se suočava naša nauka, činjenica je da se i naši naučnici bave vrhunskim stvarima i zanimljivim istraživanjima. Zbog toga je akcenat ove Noći istraživača na gorućim temama, to smo hteli da naglasimo i prikažemo kroz naše hot istraživačke grupe - navodi ona.

Kako kaže profesorka Prodanović, sem promocije nauke i naučne pismenosti cilj manifestacije je i da se razbiju stereotipi o naučnicima i da se oni bolje upoznaju.

Glavna atrakcija manifestacije je tzv. Naučni kamion sa svojom putujućom laboratorijom koji će biti smešten na parkingu tržnog centra Big od 26. septembra. U njemu će biti postavljena interaktivna izložba "Spektri", dok će se na spratu odvijati naučno-popularni program koji su pripremili nastavnici i učenici novosadskih osnovnih i srednjih škola.

Sama manifestacija odvija se 29. septembra na dve lokacije,u tržnom centru Big i u prostoru Startit centra.

U Big-u će od 15 časova pa sve do ponoći posetioci imati priliku da vide mnogobrojne naučne eksponate i da kroz opipljive, interaktivne eksperimente i demonstracije saznaju ponešto o nauci visokih temperatura, ali i da popiju toplu kafu ili čaj sa naučnicima, dobitnicima prestižnih Marija Kiri stipendija za razvoj nauke Evropske komisije. Za najmlađe je osmišljeno tzv. naučno igralište, interaktivni eksponati, eksperimenti uživo i drugi zabavni naučni sadržaji.

U Startit centru program počinje u 19 časova predavanjem o tome na koji način je kombinacija klasičnih metoda performansa i novih digitalnih tehnologija zasnovana na simulaciji virtualne realnosti redefinisala pozorišne predstave i druge vrste performansa. Predavači su Marinko Vukmanović i Danijel Kadarjan. U 20 časova profesor Vladan Joler će otkriti složene i nevidljive procese eksploatacije koji se kriju iza crne kutije najveće svetske društvene mreže i algoritamske fabrike u vlasništvu kompanije Facebook.

U 21 čas publiku očekuje uključenje uživo u CERN, najveću svetsku laboratoriju za čestičnu fiziku. Oni koji dođu moći će da prisustvuju jednom od sedam eksperimenata koji su deo akceleratorskog postrojenja Veliki hadronski sudarač (LHC), a koji pokušava da odgovori na pitanje zašto je svemir sačinjen od materije, dok je skoro sva antimaterija davno uništena. Od 22 časa sledi tradicionalni naučni kviz, nakon kog, uz DJ nastup, počinje veliki naučni maskenbal.

Svi detalji Noći istraživača mogu se dobiti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

  • Shimmy

    22.09.2017 10:21
    Pitanje
    Jel predavanje samo za zene? Ili mozemo doci i mi muskarci?
  • jova limanac

    22.09.2017 09:52
    Za ravnozemljaše je mit, jer "globalno" kod njih ne postoji ;-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.