Novi Sad naredna dva dana domaćin velikog međunarodnog skupa o obrazovanju

Predstavnici ministarstava obrazovanja 17 država, kao i predstavnici čak 80 univerziteta okupiće se u u četvrtak 21. i petak 22. septembra u Novom Sadu, gde će razgovarati o unapređenju obrazovne saradnje na Petom dijalogu o obrazovnim politikama Kine i centralne i istočne Evrope.
Novi Sad naredna dva dana domaćin velikog međunarodnog skupa o obrazovanju
Foto: 021.rs

Skup će sutra u 9h u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta otvoriti premijerka Ana Brnabić, zamenik ministra obrazovanja Kine Du Dženjuen, kao i ministar prosvete Mladen Šarčević.

U pitanju je saradnja u oblasti obrazovanja Kine sa zemaljama centralne i istočne Evrope, a na susretima u Novom Sadu razmeniće se mišljenja o unapređenju obrazovne saradnje, prakse i usklađivanja prosvetnih strategija. Prvi dan predviđen je za održavanje pete po redu konferencije ministara obrazovanja, a drugi za četvrti sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja koji će okupiti rektore vodećih univerziteta iz Kine, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Hrvatske, Letonije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Češke.

Jedan od konkretnih ciljeva je unapređenje saradnje i bolje povezivanje naših sa ostalim univerzitetaima, a koje će nastavnicima, saradnicima i istraživačima omogućiti da provedu određeno vreme na nekom od 80 univerziteta iz mreže kako bi iskoristili kapacitete koje nemaju na matičnim fakultetima. Takođe će biti razgovora o ustanovljenju fonda koji bi omogućio zajedničku nabavku opreme neophodne za rad obrazovnih i naučnih institucija.

"Mehanizam 16+1" usmeren je na koordinaciju razvojnih strategija 17 država i odnosi se na saradnju u oblastima investicija, infrastrukture, transporta, nauke, obrazovanja, kulture, turizma i poljoprivrede, sa ciljem da omogući platformu za ubrzani rast i razvoj. Kina je definisala tri potencijalne prioritne oblasti ekonomske saradnje - infrastrukturu, napredne i ekološke tehnologije.

Predsednik Kine Si Đinping je 2013. godine pokrenuo inicijativu pod nazivom "Jedan pojas - jedan put" koja je inspirisana drevnim trgovačkim "Putem svile". Usmerena je na infrastrukturne projekte koji će omogućiti dodatni podsticaj ekonomskom prosperitetu Kine i za čak 68 država uključenih u inicijativu, istovremeno unapređujući međusobnu saradnju u različitim oblastima delovanja.

Incijativa povezuje Kinu sa Evropom, putevima koji vode preko država centralne Azije, jugoistočne Azije, istočne Evrope, kao i južne Azije i severne Afrike.

  • 000000

    24.09.2017 19:20
    sbb
    o kakvom obrazovanju cemo mi pricati?naprednjackom?
  • FF

    21.09.2017 08:15
    Još jedno obaveštenje, ulaz na Filozofski je moguć samo kroz pravni fakultet.
  • @@Nu

    21.09.2017 06:40
    Mi jesmo bili obavešteni, ali nije ulica samo za Tehnočoški, Poljoprivredni, Rektorat, Filozofski i PMF, već i za sve građane, a ne zaboravi da pada kiša i da dolaze i studenti i roditelji iz drugih gradova, sem ako prethodnih dana nisi dolazio na posao pa niso primetio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti