Sindikalci u novosadskom domu zdravlja: Novi zakon vodi u bolesno društvo

Oko 500 zaposlenih u Domu zdravlja "Novi Sad" u strahu je da će njihova radnička prava biti ugrožena usvajanjem i primenom Zakon o zaposlenima u javnim službama.
Sindikalci u novosadskom domu zdravlja: Novi zakon vodi u bolesno društvo
Foto: Pixabay
Reč je o članovima Novog sindikata zdravstva Doma zdravlja "Novi Sad", najvećeg u ovoj ustanovi, koji su ujedno i članovi Novog sindikata zdravstva Srbije. Međutim, nacrt ovog zakona naveliko kritikuju i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat zaposlenih u prosveti, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Novi sindikat BAS iz Beograda.
 
Sindikalci su u podne protestovali ispred zgrade Vlade Srbije, dok su se zaposleni u Novom Sadu obratili medijima u prostorijama Doma zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka.
 
Članovi sindikata u novosadskom domu zdravlja jedni su od glasnijih koji traže da se nacrt zakona potpuno povuče iz procedure i iznova napiše. Ovaj nacrt, iako je već unapređen i dorađen, predviđa da se zaposleni u javnim službama mogu seliti iz jedne u drugu ustanovu po nahođenju, poslodavci mogu da ih zovu da rade i mimo radnog vremena, kao i da im zadaju da rade poslove za koje uopšte nisu zaduženi - dovoljno je da im šef to pismeno naloži. Pri tome, sumnja na korupciju, prema zakonu, prvo se mora prijaviti šefu ili državnom organu kojem on odgovara, što otvara mogućnost da se korupcija zataška ili pojača, a zaposleni da ostane bez ikakve zaštite.
 
Predsednica Novog sindikata zdravstva Doma zdravlja "Novi Sad" spec. dr Dragica Jankov Vidačić kaže za 021 da je na delu pokušaj uvođenja ropstva u javni sektor - poslodavcima su ruke praktično razrešene, porodice će biti ugrožene, a velika je mogućnost za mobing nad zaposlenima. Ovakve izmene čekaju kako zaposlene u zdravstvu, tako i radnike u prosveti, socijali, naučno-istraživačkoj delatnosti i u kulturi.
 
"Nameće nam se potpuno neustavan predlog zakona, kao i način na koji se isti donosi. Najviše nas boli što će ovakve izmene u najvećem broju pogoditi žene, koje čine 90 odsto ukupno targetiranog kolektiva. Slobodnim preseljenjem radnika na druga radna mesta ne ugrožavate samo porodicu i kvalitet života, već dovodite i do psihofizičkog propadanja pojedinca. Stvara se bolesno društvo", smatra dr Jankov Vidačić i dodaje da samo još nekoliko država u svetu ima ovako diskriminatoran i robovlasnički zakon.
 
Ona upozorava da je krajnji cilj donošenja ovakvog zakona smanjenje kadra u svim oblastima, zbog čega će trpeti građani.
 
"Uskoro neće biti koga da vas leči, da vas obrazuje. Radiće sa nama šta god žele, a najmanje što će im trebati je neka naša pisana saglasnost, do koje će lako doći. Nas građani, naši pacijenti, potpuno razumeju i podržavaju u nameri da se borimo za naša prava, a i one kolege koje do sada nisu razumele šta nam se sprema ostale su zgrožene kada im je sve detaljno pojašnjeno", tvrdi naša sagovornica, specijalista medicine rada u novosadskom domu zdravlja.
 
Neke od odredbi zakona:
 
Član 84.
 
Zaposleni može biti obavezan da bude stalno dostupan radi pružanja neophodnih usluga korisnicima javne službe van svog radnog vremena, ako se ukaže takva potreba (u daljem tekstu: pripravnost).
 
Član 41.
 
Ako zbog privremenog ili trajnog premeštaja dolazi do promene mesta rada, premeštaj se može izvršiti bez saglasnosti zaposlenog samo ako je mesto rada na koje se zaposleni premešta udaljeno manje od 50 km od mesta rada na kojem je zaposleni radio pre premeštaja. Zaposleni može da bude premešten na drugo odgovarajuće radno mesto, u drugo mesto rada van slučaja iz stava 1. ovog člana samo uz svoju pismenu saglasnost.
 
Član 25.
 
Zaposleni je dužan da, po pismenom nalogu neposrednog rukovodioca, radi i poslove koji nisu u opisu njegovog radnog mesta ako za njih ispunjava uslove, odnosno dodatno veći obim posla svog radnog mesta zbog privremeno povećanog obima posla, zamene odsutnog zaposlenog ili u slučaju da na određenom radnom mestu nije zaposleno nijedno lice (u daljem tekstu: dodatno opterećenje na radu).
 
Član 27.
 
Zaposleni, odnosno lice angažovano po osnovu ugovora van radnog odnosa je dužan u skladu sa zakonom da pismeno obavesti direktora, odnosno organ kojem direktor odgovara za svoj rad ako u vezi sa obavljanjem poslova radnog mesta dođe do saznanja da je izvršena radnja korupcije u javnoj službi u kojoj radi.
 
Nacrt pomenutog zakona možete da pročitate OVDE.
  • da

    30.09.2017 08:55
    da
    dakle gospodo napred nabrojani sindikalci...vi koji ste sada u prvim redovima...pomislice vase clanstvo da jos nesto radite a zapravo vas letos po onoj zegi nigde nije bilo u beogradu kada se zakon pisao...lepo ste imali vremena da sve to kazete na pravom mestu ali vam je bilo milije sedeti na dunavu...zakon je bolestan i to niko ne spori i zato su nam ga i uvalili preko leta ali smo sami krivi i povraca mi se vise od sindikata unije,solidarnosti i ovog novog sin.prosvetnih radnika
  • dr Petrovic

    29.09.2017 15:04
    DrSNS
    Neka vas SNS leci.
    Ja necu!

    Vracam diplomu i odoh u beli svet.
    Glasali ste za SNS, dali im sendvice, sada izvolte kod njih:
    drVucic drNilolic drSeselj... skupstinska bolnica, kreveti na parcelama...
  • PERICA

    29.09.2017 09:19
    #######
    Sindikalni Lideri SNSa,što sada ne govorite kako je u Evropskim Zemljama to rešeno!
    Nego spominjete Evropu kada dižete cene!
    Švedtski Sindikat je uzeo model JUGOSLSVIJE!
    Tamo Firme PRVO pitaju Sindikat sve što se tiće radnika!
    Naravno, tamo SINDIKAT NIJE KORUNPIRAN i NE PRIPADA NI JEDNOJ STRANCI!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.