"Stan" objavio oglas kojim traži javno-privatnog partnera

JKP "Stan" raspisao je međunarodni oglas kojim traži privatnog partnera, kako bi se spasao od stečaja.
"Stan" objavio oglas kojim traži javno-privatnog partnera
Foto: 021.rs

U oglasu koji je otvoren do 23. novembra, traži se privatni partner koji je spreman da izmiri dugovanja te firme prema poveriocima i radnicima od preko 500 miliona dinara i omogući da ovo preduzeće funkcioniše u narednih deset godina. Očekuje se i da privatni partner prihvati 138 radnika sadašnjeg JKP "Stan". Privatni partner će imati i obavezu da prilikom osnivanja novog preduzeća, u kojem će imati 70 odsto udela, a Grad 30 odsto udela (Novi Sad kao posebno pravno lice 15 odsto, a JKP "Stan" takođe kao posebno pravno lice 15 odsto) uloži kao osnivački kapital 162 miliona dinara, što će poslužiti za isplate potraživanja prema radnicima.

Osim osnivačkog kapitala, što je uobičajen zahtev, ne traže se posebna ulaganja u preduzeće, osim da se svake godine uloži pet odsto ukupne knjigovodstvene vrednosti osnovnih sredstava na početku svake poslovne godine.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi i da će se novo preduzeće zvati "Stan NS".  

Ugovor se potpisuje na 10 godina, a Grad se obavezuje da će za to vreme omogućiti da "Stan NS" i dalje naplaćuje dimničarinu koja mesečno iznosi preko 11 miliona dinara, kao i da uzima prihode od održavanja javne rasvete, što je na godišnjem nivou oko 40 miliona dinara.

S druge strane, kada je u pitanju održavanje zgrada, nije sigurno da će novo preduzeće to raditi jer skupštine stanara neće imati obavezu da produže ugovore. Ukoliko bi se zadržao sadašnji broj od preko 900 zgrada, prihodi bi bili oko devet miliona dinara mesečno.

Detaljnu konkursnu dokumentaciju možete pročitati na ovom linku .

Podsetimo da je Grad Novi Sad doneo odluku da uđe u projekat javno-privatnog partnerstva zbog velikih finansijskih problema u JKP "Stan". Pre više od godinu dana se kao zainteresovani partner pominjala jedna litvanska firma, ali u međuvremenu nije više bilo reči o tome da li je još neko spreman da uloži.

  • privatnik

    02.10.2017 18:46
    lopovluk
    kako vas nije sramota treba privatna preduzeca da placaju lopovluk jkp direktora dali ste im da litvanci plate dug na 5 godina to je naprednjacka politika litvancu lizu dupe a domaca privatna preduzeca pustate niz vodu ej dug u 60 rata mesecnih pa pola tih firmi ce totalno propasti
  • krokodil

    02.10.2017 13:22
    u poverenju
    Milose Vucevicu , nemoj da te mangupi prevare! I ne otvaraj u svom mandatu pandorinu kutiju zvanu jkp i jp! Ne treba ti to.......Neko mora staviti i potpis na pljacku gradjana Novog Sada, zar ne!?Jedanest miliona dimljacarina i pet miliona javna rasveta ......za nekog ''partnera" uf, uf,uf da nije malo mnogo !?....
  • кентаур

    02.10.2017 12:56
    докле ?
    ДОКЛЕ ће ићи ова спрдачина од јавно приватног партнерства ?
    ДОКЛЕ ће Град да се ,,еутаназује,, ?
    ДОКЛЕ ће тзв ,,опозиција,, да ово прећуткује ?
    ДОКЛЕ ће запослени у ЈКП Стан да ћуте и чекају... ШТА ?
    РЕЗИМЕ: Власт-уништава, Опозиција-ћути, Синдикати-блеје !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti