Haos na skupštini "Dnevnika AD", svako želi deo kolača

Sednica na kojoj je trebalo da se izabere novo rukovodstvo "Dnevnika AD" prekinuta je pošto su članovi Udruženja "Akcionari Dnevnik" napustili skupštinu, tvrdeći da je glasanje namešteno, saznaje 021.rs.
Haos na skupštini "Dnevnika AD", svako želi deo kolača
Foto: 021.rs
Ovim je na čelu akcionarskog društva, koje je 45 odsto vlasnik kapitala "Dnevnik Vojvodina pres", a koji izdaje dnevni list "Dnevnik", ostalo staro rukovodstvo koje je postavila država. Iako se Republika Srbija (kao i AP Vojvodina) načelno povukla iz "Dnevnik AD", ona praktično i dalje upravlja ovim preduzećem. 
 
Problem na jučerašnjoj sednici nastao je već na samom početku prilikom izglasavanja smene i izbora novog predsednika skupštine. Iako je, kako kažu u udruženju u kom se nalazi 250 od 443 akcionara, velika većina prisutnih bila za smenu predsednika Milana Radina, sadašnja uprava je rekla da je za smenu potrebna natpolovična većina od ukupnog broja akcija, za šta je, navodno, nedostajalo 1.500 akcija. 
 
Udruženje se već obraćalo i Komisiji za hartije u vrednosti koja bi trebalo da utvrdi (ne)regularnost svega, pošto akcionari sumnjaju da je jedna brokerska kuća angažovana prilikom glasanja kako bi se brže izmanipulisalo glasovima. Navodno su glasovi za one koji su bili protiv smene sadašnjeg predsednika unapred bili popunjeni, a oni koji su želeli da glasaju tako nisu morali da plate overu kod notara.
 
"Osećao se strašan revolt i sve je bilo na ivici incidenta. Skupština je propala jer su se akcionari zbog načina glasanja povukli sa sednice, pa je na čelu 'Dnevnika AD' ostalo rukovodstvo koje ne odražava stvarnu vlasničku strukturu. Ona predstavlja ostatak državnog vlasništva i tako će biti do naredne vanredne sednice. Nedopustivo je da preduzeće koje je već 10 meseci u vlasništvu radnika vode ljudi koji nikad nisu čitali 'Dnevnik', a kamoli bili u njemu", kažu u Udruženju "Akcionari Dnevnik" za 021.rs.
 
Zanimljivo je da je za "serviranje" listića za glasanje direktor "Dnevnik AD" Svetozar Karanović još ranije optužio upravo Udruženje "Akcionari Dnevnik". Karanović nije odgovorio na pozive 021.rs, ali se akcionarima obratio pismom i naveo da je scenario udruženja da preuzme preduzeće, te da ga potom likvidira. 
 
"Priča da bi na taj način akcionari brže unovčili svoje akcije trebalo bi da samo privuče glasove. Likvidacija i stečaj traju mnogo duže nego primena Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), a ne donose više novca. Ta ideja, zajedno sa argumentacijom, prepisana je iz žalbe novosadskog Trgografa", poručio je Karanović.
 
On navodi da nezadovoljni "Trgograf" poverilac na menicu u vrednosti od 24 miliona dinara traži i kamatu od 36 miliona, kao i da se preuzme još 47 miliona dugova "Štamparije" i "Novina i časopisa" sa kamatama koje bi taj iznos udvostručile. Takođe, navodi da je spornu menicu od 24 miliona "Trgografu" izdao tadašnji direktor "Dnevnik Holdinga", a današnji predsednik Udruženja "Akcionari Dnevnik" Jovan Smederevac. Nakon smene Smederevca, "Dnevnik Holding" je bezuspešno pokušao da tužbom u Privrednom sudu ospori menicu.
 
"Trgograf" u žalbi koju je uputio Privrednom sudu u junu ove godine naveo da "samo istovremenom prodajom zgrade štamparije i zgrade redakcije može da se postigne neophodna cena za namirenje poverilaca", a ukoliko bi došlo do prethodne prodaje štamparije, onda bi glavna zgrada znatno izgubila na vrednosti i interesovanju potencijalnih kupaca. Na isto ukazuju i u udruženju akcionara i dodaju da je žalba "Trgografa" prihvaćena, te da se ponovo mora krenuti u izradu UPPR-a.
 
Oni navode da iza svih odugovlačenja stoje finansijski razlozi, odnosno želja da se proda plac Dnevnikove štamparije koji je ušao u Generalni urbaništički plan Novog Sada, a čija je vrednost, prema UPPR-u, procenjena na više od 645 miliona dinara
 
"Sadašnje rukovodstvo se grčevito bori jer je u igri veliki novac. Tu je predviđena izgradnja stambenog prostora veličine od 21.000 kvadratnog metra i očigledno da se najmanje radi o interesu radnika. Ukoliko bi se to prodalo po punoj ceni, otplatio bi se dug preduzeća od oko 3,5 miliona evra, a nešto bi i preteklo, ali je to teško ostvarivo. Sa druge strane, glavna zgrada je pod hipotekom Poreske uprave, što znači da kada se sadašnja vlast povuče, ostaće na radnicima da vraćaju dug ili da za tepsiju ribe prodaju to Poreskoj upravi, dakle opet državnoj instituciji", dodaju u udruženju.
 
Navodi o tome da se troškovi prevaljuju na akcionare "Dnevnika AD" za Karanovića su "čista propaganda"
 
"I na kraju, navodima da će Sud i Tužilaštvo dati svoju reč, pokušali su da mene kao direktora i čoveka zaplaše. Ovo pismo je dokaz da u tome nisu uspeli, jer ja ne krijem ništa i trudim se da radim u interesu firme i nas akcionara", zaključio je Karanović u svom pismu.
 
Pred jučerašnju sednicu, kako tvrde u udruženju, akcionarima koji su i dalje zaposleni u "Dnevniku" prećeno je otkazom, zbog čega su se neki od njih suzdržali od glasanja. Dodaju i da je uočen još niz mahinacija i manipulacija, zbog čega će tražiti objašnjenja i od nadležnih institucija. 
 
Naredna sednica Skupštine "Dnevnik AD" morala bi da bude zakazana najkasnije za mesec dana, kada će se ponovo odlučivati o smenama unutar ovog preduzeća. 
 
Dug put malih akcionara za svoja prava
 
Borba malih akcionara "Dnevnika AD" traje već mesecima. Nakon neuspešnih pokušaja privatizacije, država je morala da postupi po zakonu i akcije podeli radnicima. Međutim, iako imaju akcije, akcionari nikako da počnu da upravljaju preduzećem.
 
Najpre je, kako su ranije pisali mediji, Karanović odugovlačio sa uzimanjem rešenja o dodeli akcija koje se nalazilo u Ministarstvu privrede. Svoje akcije radnici su dobili tek u junu ove godine. 
 
Međutim, problemi sa kojiima se susreće ovo preduzeća datira nekoliko godina u nazad. Početkom 2000-ih na srpsko medijsko tržište ušla je nemačka kompanija VAC, koja je 2005. dogovorom sa Skupštinom Vojvodine postala vlasnik 55 odsto koncerna "Dnevnik Vojvodina Pres".
 
Ostalih 45 procenata nalazilo se u vlasništvu Skupštine Vojvodine, Republike Srbije, manji deo Skupštine Novog Sada i još nekoliko gradova iz Vojvodine. Upravo to je bio i put za upliv politike u uređivačku politiku, jer "Dnevnik AD" ima pravo imenovanja glavnog urednika lista.
 
VAC 2012. godine prodaje "Medija grupi Balkan GMBH" iz Nemačke 55 odsto vlasništva DVP, iza čega je navodno bio biznismen Miroslav Bogićević, ali pitanje vlasništva do kraja nije razjašnjeno zbog čega je u nekoliko navrata reagovalo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.
 
Nakon što je privatizacija pokušana tri puta, a cena s početnih 7,4 miliona evra pala na 2,7, odlučeno je da se akcije podele radnicima. Karanović je i pre dve godine tvrdio da su glavni problem preduzeća stari dugovi, te da su neka izdanja rentabilna.
 
Danas u svom vlasništvu "Dnevnik AD" ima 27 objekata, ali se kao najznačajniji izdvajaju glavna zgrada i štamparija čija vrednost prelazi milijardu dinara.
 
Očigledno, reč je o dovoljnom razlogu da sadašnja uprava ne odustaje od svojih fotelja, a da neka nova ne prestaje da se bori za nju.
  • Alexa Ns

    03.10.2017 18:39
    maturanti
    Sreća zaposlenih u Dnevniku što imaju rubriku sa umrlicama.....a tarife su im baš baš "primerene" za nas građane!!!
    Nema tu pomoći .....sramotno je šta se može čitati u ovim nekada prestižnim novinama!!!
  • Nervirach

    03.10.2017 13:37
    A kada su radnici Dnevnika protestvovali gde ste bili? Jos ste ih pljuvali jer su vam smetali.
  • Danko

    03.10.2017 11:39
    Vaska
    Milan Radin predsednik ?

    Paaaa hahahahahahahaahahahhaha Persona bez stava, bez kicme, fuuuuj !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.