Potvrđeno da je Poštanska ulica zatvorena i pretvorena u pešačku zonu

Gradski Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja danas je potvrdio da je Poštanska ulica postala pešačka zona.
Potvrđeno da je Poštanska ulica zatvorena i pretvorena u pešačku zonu
Foto: 021.rs

Oni su na sajtu naveli da je Gradska uprava za saobraćaj i puteve donela to rešenje i da se zbog toga zabranjuje kretanje motornih vozila Poštanskom ulicom, o čemu je 021.rs pisao još pre nekoliko dana.

U međuvremenu od Gradske uprave za saobraćaj 021.rs je dobio i zvanični odgovor na pitanja o tome zašto je Poštanska ulica zatvorena za saobraćaj i tako postala druga pešačka zona u Novom Sadu, pored centra grada koji je to već tri decenije.  

Odgovor Gradske uprave prenosimo u celosti:

"Tendencija, kako evropskih, tako i regionalnih gradova je smanjenje broja putničkih automobila i povećanje mobilnosti alternativnih vidova prevoza (javni prevoz, biciklizam, pešačenje,...), kako zbog zaštite životne sredine i smanjenja nivoa buke tako i zbog što kvalitetnijeg života građana. Ovo se odnosi pre svega na centralnu gradsku zonu, ali i na kompletan Grad Novi Sad. Novi Sad kao buduća prestonica mladih i Grad kulture ima za cilj da i ostale aktivnosti (kao što je saobraćaj) prilagodi ovim titulama. Upravo zbog toga Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu potencira kroz razne aktivnosti parolu "Novi Sad grad kulture u saobraćaju".

I upravo zbog svega gore navedenog, a u cilju smanjenja saobraćajne gužve i konfliktnih situacija u saobraćaju u Poštanskoj ulici, koja je inače "slepa" ulica, se pribeglo izradi projekta tehničkog regulisanja saobraćaja u smislu zabrane saobraćaja za putnička vozila. Na ovaj način još jedan urbani prostor u strogom centru grada postaje oaza bez automobilske buke, izduvnih gasova i ostalih negativnih nuspojava na zdravlje naših sugrađana, a ne utiče uopšte na protok saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni. Pešački i biciklistički saobraćaj će se odvijati bez konfliktnih situacija u novoj zoni bez automobila.
"

Iz Gradske uprave nisu pojasnili šta će biti sa plavom zonom parkiranja koja važi u toj ulici.

Takođe, kako je 021.rs ustanovio, u poslednjem broju Službenog lista je promenjena odluka u vezi sa izdavanjem dozvole za ulazak u pešačku zonu. Prema izmenama sada više nije potrebno posedovanje posebne elektronske karte za ulazak u pešačku zonu koja se inače izdaje kako bi se spustile plutače kada se ulazi u centar, jer takvih nema u ulazu Poštansku ulicu.

  • Zivan

    04.10.2017 20:17
    Da i ova lokalna vlast nešto korisno uradi...
  • centar

    04.10.2017 16:11
    Oaza?
    Ovo objašnjenje nema nikakve veze sa Poštanskom ulicom. O čemu se ovde ustvari radi?
  • hm

    04.10.2017 14:27
    TA ulica nikad nije imala problem sa izduvnim gasovima automobila, nego sa telesnim izlucevinama ljudi. To je jedno odvratno, sivo, prljavo i sumorno parce asfalta od kojeg bi korisnije bilo da se napravio sto veci parking.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti