Besplatno psihološko savetovalište za samohrane roditelje i decu u DKCNS

Besplatno psihološko savetovalište za samohrane roditelje i savetovalište za decu dostupno je do 20. decembra u Dečijem kulturnom centru, u Ulici Ive Lole Ribara 6.
Besplatno savetovalište i psihološka podrška samohranim roditeljima se sastoji od savetodavnog rada sa samohranim roditeljima i paralelnog grupnog (po potrebi i individualnog) rada sa njihovom decom. Ovim je omogućeno i deci i roditeljima da se efikasnije suoče sa situacijom razvoda, rastave ili gubitka jednog roditelja i nauče da se uspešno prilagode na novu životnu okolnost.
 
Rad sa roditeljima: 
 
Sadržaj programa Psihološke podrške samohranom roditeljstvu podrazumeva individualno savetovanje sa samohranim roditeljima (rad na definisanju odnosa roditelj-dete, definisanje i utvrđivanje trenutnih problema sa kojima se roditelj suočava i definisanje koraka za njihovo prevazilaženje, rad na asertivnosti i osnaživanju samohranih roditelja...)
 
Voditelj Psihološke podrške samohranom roditeljstvu je Vesna Premić, koordinator projekta dipl.psiholog-master, sa radnim iskustvom u obrazovanju i socijalnoj zaštiti.
 
Rad sa decom:
 
Rad sa decom podrazumeva grupni rad sa učesnicima uzrasta od sedam do 15 godina, gde će se deca putem interaktivnog radioničarskog rada upoznati sa temama specifičnim za decu jednoroditeljskih porodica te dobijati psihološku podršku i pomoć u prevladavanju poteškoća nakon i tokom razvoda, rastave ili gubitka jednog roditelja. Obrađivaće se teme usmerene na osnaživanje kapaciteta dece i razvijanje emocionalnih veština i mehanizama prevladavanja. 
 
Pored radioničarskog rada, vodiće se grupna psihološka savetovanja u cilju normalizacije, pružanja podrške i formiranja sigurnog prostora gde će deca moći da iznesu svoje probleme i sumnje bez osude i straha. Neke od tema koje će se obrađivati sa učesnicima su: upoznavanje i uvođenje u temu razvoda/gubitka definisanje, prepoznavanje i razumevanje osećanja dece, utvrđivanje identiteta i samosvesti kod deteta (bezuslovno prihvatanje), aktivno slušanje, rad na odnosu sa roditeljima, trenutni problemi i poteškoće sa kojima se suočavaju u porodici, školi i uopšte okruženju...
 
Voditelji psiholoških radionica za decu su: Jovana Trbojević i Danka Đukanović – master psiholozi, koji će kroz interaktivani radioničarski rad na pažljivo izabrane teme pružiti podršku i pomoć deci u prevlаdаvаnju poteškoćа nаkon rаzvodа roditelja. 
 
Susreti će se održavati do 20. decembra, svake subote od 18 do 19:30 časova u prostorijama Dečijeg kulturnog centra. Prijave za savetovalište su obavezne.
 
Zainteresovani roditelji se mogu prijaviti preko fejsbuk stranice DKCNS, na broj telefona 069/ 633-096 ili 06 359 2559, ili preko maila na dkcns.org@gmail.com.
  • Srna

    14.10.2017 08:24
    Za nije isto
    Kao dete razvedenih "sebičnih rodijela zeljnih provoda",propatila sam celo detinjstvo.Nije isto odrastati u porodici i živeti sa majkom koja menja muškarce i ići vikendom kod tate koji menja žene. Dete ne zna da kaže, a pati.Kada sam odrasla rekla sam roditeljima koliko sam patila zbog njih i što sam kao dete još videla da im je bitniji provod nego ja.Nije lepo da dete odrasta u rasturenih porodici jer se oseća da nije željeno, neću da navodim detalje.Kada dete odraste odbacuje roditelje na isti nacinačin kao što su oni dete kada su se razveli.Nije samo bitno da fizički postoji roditelj, nego i način kako žive ta raspuštena porodica.Sve pohvale ovoj mladoj psihologici , ako treba pomoć rado bih kao volonter pomagala. Deca razvedenih roditela ceo život nose ožiljke, tugu i imaju tužne oči.
  • Nije isto

    13.10.2017 19:03
    Razvedena žena nije samohrana majka. Dete razvedenih roditelja IMA OBA roditelja .
    Dete kome je roditelj preminuo ima samo jednog roditelja.
    Razlika je ooooogromna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti