FOTO: Ovogodišnjim dobitnicima uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja

Oktobarska nagrada i Novembarska povelja danas su svečano uručena ovogodišnjim dobitnicima u Gradskoj kući.
FOTO: Ovogodišnjim dobitnicima uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja
Foto: 021.rs

Dodela je ogranizovana u sklopu obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada.

Galerija Matice srpske i list "Dnevnik" dobitnici su Oktobarske nagrade za ovu godinu, dok su Dom zdravlja "Novi Sad" i svetski i evropski šampion u savate boksu i humanista Goran Bajšanski dobitnici Novembarske povelje.

Gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić su dobitnicima uručili nagrade.

"Srećan je i ponosan Novi Sad što već 170 godina ima Galeriju Matice srpske, najznačajnijeg čuvara našeg nacionalnog kulturnog nasleđa, što ima dnevni list "Dnevnik", najstariju dnevnu novinu u Vojvodini koja 75 godina informiše na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, što ima Dom zdravlja "Novi Sad" koji je sa pola veka rada i najstarija zdravstvena ustanova tog tipa u Srbiji, i konačno, što ima ljude poput Gorana Bajšanskog, koji svoju snagu i šampionske titule stavljaju u službu humanosti", naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević i čestitao svim Novosađanima Dan oslobođenja od fašizma.
 
Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada. Novembarska povelja dodeljuje se povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. 

Podsetimo da su povodom 23. oktobra danas položeni venci na Spomen groblju i Čeneju. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti