Gerontološki centar: Zorka Savić manipuliše štrajkujući glađu

Radnica Gerontološkog centra Zorka Savić 15 dana štrajkuje glađu u prostorijama Kluba penzionera na Limanu II.
Gerontološki centar: Zorka Savić manipuliše štrajkujući glađu
Foto: 021.rs
Smeštena je u krevet, vidno je lošeg stanja, ali i dalje insistira da nastavi štrajk. Kako kaže, ne sme da ga prekine jer, u suprotnom, nikada neće izaći na videlo mobing koji je nad njom vršen zato što je godinama ukazivala da rukovodioci Gerontološkog centra nezakonito koriste pet državnih stanova o čemu je pisao i državni revizor.
 
Štrajk je otpočela zbog, kako tvrdi, nezakonite suspenzije koju je nedavno dobila, nakon što je rukovodstvu ustanove stigla prijava o njenom nedozvoljenom ponašanju i kršenju radne discipline. Savićeva tvrdi da je prijava lažirana i da nije učinila ništa na šta se žalio jedan korisnik Kluba.
 
Istovremeno, u Gerontološkom centru navode da je Savićeva nekoliko puta činile povrede na radu, zbog čega je premeštana iz kluba u klub, te da je jedini zakonit korak po dobijanju poslednje prijave korisnika bila suspenzija do okončanja postupka. To je Gerontološkom centru potvrdilo i Ministarstvo rada i socijalne politike.
 
Takođe, u ustanovi napominju da Savićeva nije dobila nikakvu kaznu, niti otkaz, već se samo vodi disciplinski postupak.
 
Nakon 15 dana, Zorka Savić priča da joj je ponuđeno rešenje koje nije prihvatila. Naime, rečeno joj je da je moguće da bude premeštena na drugo radno mesto ako prekine štrajk glađu, što je odbila. U Gerontološkom centru navode za 021 da je novo rešenje ponuđeno kako bi se žena u vidno lošem stanju spasila od gorih posledica, ali se discilinski postupak svakako mora sprovesti.
 
"Njoj je ponuđeno da do okončanja disciplinskog postupka bude raspoređena da radi u radnoj jedinici Ugostiteljstvo u restoranu "Oaza", jer su to jedini poslovi na kojima nije u direktnom i neposrednom kontaktu sa korisnicima usluga koji su i podneli prijavu u kojoj ukazuju na nedozvoljeno postupanje prema korisniku od strane Zorke Savić. Ona je to kategorično odbila. Čak je bila vrlo izričita i uslovljavala rekavši da zahteva ne samo ukidanje suspenzije već i obustavljanje daljeg vođenja disciplinskog postupka protiv nje, te da će u suprotnom, kako je rekla, 'ići do kraja' pa kada joj se nešto desi, njena porodica će voditi postupak protiv Gerontološkog centra i naplatiti odštetu, o čemu je sačinjena i službena beleška koju su potpisali prisutni zaposleni", poručuju u Gerontološkom centru za 021 i potvrđuju da nije postignut nikakav dogovor.
 
Zorka Savić tvrdi da je ponašanje rukovodstva Gerontološkog centra neprimereno jer se samo pretvara da brine o svojoj zaposlenoj. To pokazuje i, kako kaže, dolazak ekipa hitne pomoći u klub penzionera.
 
"Pustiš nekoga da štrajkuje glađu duže od dve nedelje, pa mu pošalješ hitnu pomoć? Ovako nešto nikada nisam doživela - direktorka mi je bila u subotu, 12. dana štrajka i satima me ubeđivala da odustanem, da pređem da radim na drugo radno mesto, ali ja ću istrajati. Ako sada odustanem, samo će se sve nastaviti po starom", navodi ova radnica.
 
U Gerontološkom centru smatraju da se iza poteza Savićeve zapravo kriju loše namere.
 
"Zorka Savić je sve predloge odbila. Stav Gerontološkog centra je da Savićeva manipuliše javnošću praveći od sebe žrtvu, iako nema realnih i objektivnih razloga za to, jer napominjemo da postupak nije okončan, niti izrečena disciplinska mera, a kamoli otkaz. Zbog svega navedenog, nakon razgovora sa njom, sledeći korak je da se obratimo resornom sekretarijatu, tražeći da se uključi u slučaj", kažu u ustanovi za naš portal i dodaju da je ovaj slučaj otvorio pitanje prava i odgovornosti zaposlenih.
 
"Odnosno, da li radnici imaju bilo kakvu odgovornost u svom poslu, te da li je dovoljno da svaki radnik, verujući da je ugrožen disciplinskim postupkom koji se vodi protiv njega, radikalnim uslovljavanjima, ucenom poslodavca i ugrožavajući svoje zdravlje, te stvarajući tenziju u kompletnoj ustanovi, pritiska nadležne da već u samom početku procesa prestanu sa njegovim sprovođenjem. Da li je to vešta manipulacija ili logičan korak svakog zaposlenog protiv kog je podneta prijava?", pitaju se u Gerontološkom centru.
 
Savićeva tvrdi da joj je rukovodstvo ustanove poručilo da "slobodno padne u komu", te da je iznese hitna pomoć, što smatra da je i razlog za ovakve izjave ustanove. Detaljnije o ovom slučaju čitajte u našem tekstu OVDE.
  • G

    01.11.2017 09:23
    samo u Smrdojvodini
    Milion puta više verujem ovoj ženi nego zlom pokrajinskom sistemu i onima koji ga vode.
  • Milojko

    01.11.2017 07:42
    Razlika između uzbunjivača i ucenjivača je u tome da li ukaže na nepravilnosti pre ili nakon što dobije po nosu.
  • neciji sin

    01.11.2017 07:38
    Sta misli javnost kako se u ovoj ustanovi postupa sa korisnicima,bolesnim,nepokretnim,dementnim ljudima koji su tu smesteni?Ja kao sin sam bio prinudjen da svog oca smestim kod njih,nadajuci se da ce mu biti bolje uz ,,strucnjake,,ali na zalost nije tako bilo.Pre mesec dana nestala je zena,prosto izsetala iz doma i nestala.Preporucio bih svakom da se kloni ove ustanove.E sad se vidi da ljudski zivod njima nema vrednost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti