Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog uručena Stefanu Žariću

Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za školsku 2016/2017. godinu uručena je istoričaru umetnosti Stefanu Žariću za master rad Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945), odbranjen kod prof. dr Simone Čupić.
U obrazloženju se kaže da nagrađeni rad pruža detaljan uvid u celokupan rad Milene Pavlović Barili, uključujući i najranije dečije crteže koji su prethodili formalnom umetničkom obrazovanju. 
 
Odluku o dobitniku doneo je Upravni odbor Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, na osnovu predloga Ocenjivačke komisije u kojoj su bili istoričari umetnosti: dr Zoran Rakić i dr Predrag Dragojević sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Jelena Banjac iz Muzeja grada Novog Sada, dr Vladimir Dimovski sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i prof. dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. 
 
Svečanost proglašenja i uručenja nagrade, koja je dodeljena jubilarni 50. put, održana je u okruženju izložbe "Petar Lubarda: 1907-1974-2017", kojom se obeležava 110 godina od rođenja slikara. Nakon toga je u Galeriji Matice srpske održana promocija knjige "Dimitrije Avramović. Umetnik evropskih okvira i srpskog konteksta", u čijem nastajanju su, između ostalih, učestvovali i dr Tijana Palkovljević Bugarski, dr Igor Borozan, dr Vladimir Simić i dr Milan Popadić, četvoro laureata ovog prestižnog strukovnog priznanja. 
 
Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog dodeljuje se za najbolji diplomski ili master rad odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nastala je zahvaljujući Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965. godine, kojim je muzeju poklonio sliku Vlaha Bukovca "Velika Iza" i zaokružio institucionalni rad Legata.
  • Gladius et anus

    04.11.2017 19:29
    Maximus
    Пази кад не могу да верујем! Мислим, лудило...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti